Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-radioprogrammering 5 t/m 11 januari 2019

4 januari 2019 in het dossier Pers

Op deze pagina vindt u informatie over de radioprogramma's van de periode 5 t/m 11 januari 2019.

Nieuwjaarsgebruiken, Rail Away en meer in ‘EO Live’

Wat zijn de gebruiken en tradities rondom de jaarwisseling en het Driekoningen-feest? ‘EO Live’-presentator Yvonne Sprunken vraagt het aan Ineke Strouken. Zij verdiepte zich jarenlang in alle volksgebruiken en het bijgeloof rondom deze periode, zoals het maken van goede voornemens. 

Op 11 januari is de tweehonderdste aflevering van het EO-treinenprogramma ‘Rail Away’ te zien. Hoe kan het dat dit programma – in een tijd van snelle social media als Facebook, Snapchat en Instagram - steeds populairder wordt? Programmamaker Gerben van Ommen vertelt!

Wetenschappers waarschuwen dat de Dode Zee steeds verder en sneller verdampt. Het waterpeil daalt jaarlijks met zo'n anderhalve meter. Als dit zo door gaat resteert er halverwege deze eeuw nog maar een klein meertje. Yvonne vraagt bioloog Tom Zoutewelle: ‘Is de Dode Zee nog te redden?’

Verder:

  • Joyce van de Veen (Hoofd Buitenlandwerk bij het Nederlands Bijbelgenootschap) bracht in november een bezoek aan Angola. Daar werd het Nieuwe Testament in de lokale taal (het Kikongo) gepresenteerd. EO Metterdaad zet zich in voor het drukken en verspreiden van duizenden exemplaren voor de armste bevolking van Noord Angola.
  • Aandacht voor het bijzondere veranderingsverhaal van Faizal Samson.
  • Jan van Benthem (buitenlandredacteur Nederlands Dagblad) over de vraag: ‘Gaat de muur tussen de Verenigde Staten en Mexico er wél of niet komen?’
  • Livemuziek van Ilse Bevelander en Anneke Doest.


EO Live, zaterdag 5 januari om 19.00 uur op NPO Radio 5.

Onderweg met Rob Visser

Rob Visser | © Marcel Raafs

Dominee Rob Visser is de eerste ‘Onderweg’-gast van 2019. Voor Visser was 2018 een bijzonder jaar: hij ging met domineespensioen en werd geridderd voor zijn werk op Amsterdam IJburg. Zelf noemt hij dat lintjesmoment het meest ongemakkelijke uur van zijn leven. In 2019 is het tien jaar geleden dat hij landelijk in het nieuws kwam door de aanslag op Koninginnedag 2009 in Apeldoorn. Elsbeth Gruteke blikt in dit gesprek terug op die tijd en op de tijd in Amsterdam, maar kijkt ook vooruit op de toekomst van de kerk.

Onderweg, zaterdag 5 januari om 22.00 uur op NPO Radio 5.

‘The Lord is my light and my salvation’

Gerja Wolf | © EO/Willem-Jan de Bruin

‘The Lord is my light and my salvation’ staat geschreven in Psalm 27; een tekst die wordt toegeschreven aan David. Hij schreef de psalm vermoedelijk in een onrustige periode in zijn leven. David wordt gezien als een man op wie de zegen van God rust. God zorgde ervoor dat hij als eenvoudige herdersjongen de Filistijnse reus Goliath versloeg. Iedereen droeg David op handen, behalve koning Saul. Hij zag David als een bedreiging voor zijn troon en wilde hem uit de weg ruimen. David is nergens veilig, hij is een stuk opgejaagd wild. Onrustig en ontheemd. Maar bij God kan hij veilig schuilen. Het vertrouwen op God is de basis van Davids bestaan. De Heer is zijn burcht, bij Hem is hij veilig.

Musica Religiosa, zaterdag 5 januari om 23.00 uur op NPO Radio 5.

'Dient de Here met vreugde'

Andries Knevel | © EO/Willem-Jan de Bruin

In ‘Groot Nieuws’ staat Andries Knevel aan het begin van het nieuwe jaar stil bij Psalm 100; een loflied op God en een oproep om samen God te loven.

“De achtergrond van deze psalm is de tempeldienst”, zegt Knevel. “Maar tegelijkertijd is het een psalm voor alle tijden en voor alle plaatsen. Alleen het begin al: ‘Juicht de Here, gij ganse aarde, dient de Here met vreugde’. Daar mogen we op deze eerste zondag van het nieuwe jaar wel even bij stilstaan. Want waar gaat het ten diepste om in het geloof, in ons geloof. Mag ik het zo vanmorgen zeggen: niet om iets te halen, of te krijgen, maar om iets te doen, namelijk God te prijzen en te eren om wie hij is. Ik denk dat we dit soms wel eens aan het vergeten zijn.” 

In zijn meditatie legt Knevel uit waarom het goed is om de Here met vreugde te dienen én vertelt hij wat God ons belooft.

Groot Nieuws, zondag 6 januari om 8.00 uur op NPO Radio 5.

"Je begint goed, maar dan komt de dip..."

Petra de Joode | © NPO

In ‘Zin, Zout & Zegen’ start Petra de Joode het nieuwe jaar met een gesprek met psychiater en theoloog Piet Verhagen. Na de feestdagen is het voor sommigen een verademing om over te gaan tot de orde van de dag. Voor anderen is juist het oppakken van de dagelijkse gang van zaken lastig.

Je kunt moeite ervaren door verwachtingen die anderen van je hebben. En… niet in het laatst: moeite hebben met de verwachtingen die je van jezelf hebt. “Je begint goed, maar dan komt de dip”, zegt Verhagen. “Bij de een eerder dan bij de ander. De maandagmorgendip, het is onvermijdelijk! Zo zitten we in elkaar. Maar… zijn we aan onszelf overgeleverd? Of kunnen we ons ergens aan optrekken?”

Maakt het uit dat het kerst is geweest en wat zegt de Bijbel over dit onderwerp? In Filippenzen 4 vers 6 staat: ‘Wees over niets bezorgd, maar vraag God wat u nodig hebt en dank hem in al uw gebeden’. Drs. Piet Verhagen reikt handvatten aan om “blij, onbezorgd en vriendelijk te kunnen zijn”. Het preekthema is: ‘Wie BOB’t boft!’.

Over ‘Zin, Zout & Zegen’
In het EO-programma ‘Zin, Zout & Zegen’ reizen presentatoren Yvonne Sprunken en Petra de Joode door Nederland, op zoek naar authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven. 

Zin, Zout & Zegen, zondag 6 januari om 19.00 uur op NPO Radio 5.

'Nog even zondag' met Willem Jan de Hek

Petra de Joode en Marleen Stelling | © EO

In ‘Nog even zondag’ is Willem Jan de Hek (39) te gast. De zondag is voor hem een dag waarop hij zich (méér nog dan de andere dagen) mag richten op God en de mensen om hem heen. 

Willem Jan studeerde vijftien jaar geleden af als architect en werkte sindsdien aan vastgoedprojecten in binnen- en buitenland. In 2010 verhuisde hij vrouw Adrienne naar Azië, waar hij vijf jaar lang werkte: eerst in Shanghai en later in Hong Kong. Willem Jan raakte onder de indruk van de manier waarop de kerken in China groeide. Voor hem was dat een duidelijk teken dat God aan het werk was. Daar wilde hij op zijn eigen manier in meedoen. Zo kwam hij uiteindelijk terecht bij de opleiding Theologie, die hij onlangs succesvol heeft afgerond.

Inmiddels is Willem Jan kandidaat-voorganger in de PKN. Ook is hij onderzoeker aan de Protestantse Theologische Universiteit, kerkelijk medewerker in de Jacobikerk én doet hij diverse klussen voor zijn eigen ontwerpstudio. Zo werkt hij aan de nieuwbouw van een kantoor voor een zendingsorganisatie, was hij betrokken bij de uitbreiding van een kinderziekenhuis in Cambodja en denkt hij regelmatig mee met kerken die iets met hun kerkgebouw willen. Zijn droom is dat kerkgebouwen veel vaker open zouden zijn; maar dat blijkt vaak makkelijker gezegd dan gedaan.

Petra de Joode neemt - in verband met het zwangerschapsverlof van Marleen Stelling - de presentatie voor haar rekening.

Nog even zondag, zondag 6 januari om 22.00 uur op NPO Radio 5.