Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-radioprogrammering 19 t/m 25 januari 2019

18 januari 2019 in het dossier Pers

Op deze pagina vindt u informatie over de radioprogramma's van de periode 19 t/m 25 januari 2019.

Levenstestament

In ‘Open Huis’ spreekt Petra de Joode met juridisch adviseur Johan Mulder over het belang van een levenstestament. Wat is een levenstestament, wanneer maak je dat, wat staat erin en hoe lang is het geldig?

Mulder is werkzaam bij Groenendaal Juridisch Advies B.V. in Hilversum en organiseert regelmatig lezingen over het maken van een levenstestament.

Open Huis, zaterdag 19 januari om 14.00 uur op NPO Radio 5.

Christenvervolging, Week van Gebed en meer in ‘EO Live’

Yvonne Sprunken | © NPO

Deze week publiceerde Open Doors de nieuwe Ranglijst Christenvervolging. De organisatie – die christenen steunt die worden vervolgd of onderdrukt – schat in dat 1 op de 9 christenen wordt vervolgd. In totaal zo’n 245 miljoen mensen. Twee jaar geleden was dat nog 1 op de 11. Noord-Korea stond jarenlang op nummer 1. Is dat nog steeds het geval? Wat zijn opvallende stijgers in de lijst en welke ‘trends’ ziet Open Doors op het gebied van christenvervolging? Yvonne Sprunken vraagt het aan Open Doors-directeur Maarten Dees.

Vliegen
Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking wil een rem op de groei van de luchtvaarsector, blijkt uit recent onderzoek. Aan de andere kant willen veel mensen voor een paar tientjes naar hun Europese vakantiebestemming blijven vliegen. Wat is de oplossing? Yvonne vraagt het aan klimatoloog Reinier van den Berg.

Week van Gebed
Op zondag 20 januari start de ‘Week van Gebed’, waarin christenen wereldwijd en uit allerlei gezindten samen bidden. In ‘EO Live’ aandacht voor de verschillen in verwachting rondom het gebed. Christenen uit de Reformatorische gezindte hebben een andere manier van bidden en een andere verwachting van gebedsverhoring dan christenen uit de charismatische hoek. Religie-onderzoeker Miranda Klaver legt uit!

Verder:

  • Jaarlijks wordt er voor zo’n €1,5 miljoen aan muntgeld in de beroemde Trevifontein gegooid. Zowel de gemeente Rome als de katholieke kerk willen de opbrengst uit de fontein toe-eigenen. Journalist Paul van der Steen geeft antwoord op de vraag: ‘Waarom gooien mensen zoveel geld in de fontein?’.
  • Een kunstwerk met de naam ‘MCJesus’ zorgde in Israël voor veel commotie. Yvonne belt met Israël-correspondent Ankie Rechess om te vragen wat er aan de hand is. 
  • In de nacht van zondag op maandag vindt er een bijzonder schouwspel plaats aan de hemel: er zijn naar verwachting een bloedmaan, een supermaan en een wolfmaan te zien. Deze combinatie vormt een zeldzaam natuurverschijnsel: de ‘superbloedwolfmaan’. Yvonne praat over dit verschijnsel met John Sussenbach, die planeten en andere bijzondere fenomenen in het heelal fotografeert.
  • De Nederlandse band ‘The Bowery’brengt live een aantal nummers ten gehore. Rokus Maasland en Ramon Scherrenberg maken muziek over het echte leven: over twijfel, pijn en verdriet, maar ook over hoop en geloof.
  • In het kader van ‘Wereldreligiedag’ (zondag 20 januari) spreekt Yvonne met historicus Bart Wallet over ‘Bahai’; een godsdienst die zijn oorsprong vindt in het Midden-Oosten. 
  • Anton Lagendijk deelt zijn indrukwekkende veranderingsverhaal.

EO Live, zaterdag 19 januari om 19.00 uur op NPO Radio 5.

“Ik weet eigenlijk nog steeds niet wat ik wil worden”

Roué Verveer | © Raul Neijhorst

In ‘Onderweg’ praat Elsbeth Gruteke deze week met Roué Verveer; de cabaretier en stand up comedian die het laten lachen van mensen tot missie heeft verheven. Dit is waarom hij op aarde is. Zijn standaard hashtag bij berichten is dan ook #leefenlach. Naast zijn vele shows, schreef hij ook de bestseller ‘Waarom? Daarom!’, een boek over opvoeden op z'n Surinaams. Hoe zag zijn eigen opvoeding eruit, hoe houdt hij het altijd lachen vol, welke rol speelt God in zijn leven en wat zijn de plannen voor 2019?

Onderweg, zaterdag 19 januari om 22.00 uur op NPO Radio 5.

Maatschappelijke diensttijd & burn-outs

Willem de Gelder en Lynda Hessel | © EO/Willem-Jan de Bruin

In ‘Dit is de Zondag’ (NPO Radio 1) spreekt Willem de Gelder met Maartje Nitrauw, Mohammed Alhadjri en Rik Zweers over het nieuws van deze week. Met aandacht voor onder andere de maatschappelijke diensttijd, waarin jongeren vrijwillig iets doen voor een ander. Zo leveren ze een bijdrage aan de samenleving, leren ze nieuwe vaardigheden en ontwikkelen ze hun talenten. Maar hebben jongeren hier wel tijd voor?

Verder verscheen in Volkskrant deze week een interview met cultuurfilosoof Maarten Coolen, die werkt aan een onderzoek over burn-outs. Coolen pleit voor het “inbedden van zingeving in de samenleving”. Hoe kijkt het panel hiernaar?

‘Dit is de Zondag’ is het nieuwe EO-ochtendprogramma op NPO Radio 1, waarin Lynda Hessel en Willem de Gelder met jonge opiniemakers in gesprek gaan over het meest opmerkelijke nieuws op het gebied van zingeving en religie.

Dit is de Zondag, zondag 20 januari, 6.00 uur, NPO Radio 1

'Onrecht, wat doet God eraan?'

Ds. Auke Siebenga

In ‘Groot Nieuws’ spreekt ds. Auke Siebenga van de Nederlands Gereformeerde Kerk in Loosdrecht over onrecht. Het Bijbelgedeelte dat centraal staat, is Psalm 82:8: ‘Verhef u, God, spreek recht op aarde, alle volken behoren u toe’.

“Als er een rode draad is door de mensheid, door alle volken, door alle landen, is niet die van onrecht?’, zegt ds. Siebenga. “Is er iemand van ons die nooit met onrecht te maken krijgt? Onrecht roept allerlei reacties op. Van verzet, van verdriet, van vragen aan God. Want waarom doet God er niets aan?”

“Het onrecht heeft al oude wortels. In de Bijbel vind je talloze geschiedenissen die het onrecht etaleren. En je vindt er de oproep aan God: ‘God, doe wat aan het onrecht! Kom op voor mijn recht! Laat uw kracht zien!’

De predikant bespreekt in zijn meditatie wat God aan het onrecht doet én wat de rol van ons – mensen – in het onrecht is. Zijn wij slachtoffers of is er iets dat we kunnen doen?

Groot Nieuws, zondag 20 januari om 8.00 uur op NPO Radio 5.

'Uw Koninkrijk kome'

Jonathan en Esther Westerkamp | © EO

In ‘Zin, Zout & Zegen’ is Petra de Joode te gast in Houten. Samen met Esther en Jonathan Westerkamp bezoekt ze ‘De Lichtboog’; het kerkgebouw van de Nederlands Gereformeerde Kerk én de plek waar op 8 en 9 februari aanstaande de Winterconferentie van ‘New Wine’ wordt gehouden.

Esther en Johan kregen het geloof allebei van huis uit mee, maar maakten los van elkaar de keuze om God te volgen en te dienen. Samen met God en elkaar zijn ze onderweg; vol verlangen uitziend naar Zijn Koninkrijk dat komende is. Vast en zeker! Daarom vinden ze het belangrijk daar te zijn waar God hen wil hebben.

New Wine Winterconferentie
In het tweede weekend van februari organiseert New Wine - een beweging van kerken - samen met ‘De Lichtboog’ een Winterconferentie. Het thema is dit jaar: ‘Uw Koninkrijk kome!’ ‘New Wine’ gelooft dat elke plaatselijke kerk naast een vindplaats van God ook een voorpost is van Zijn Koninkrijk. “Daarom helpen we kerken in het ontwikkelen van enkele kenmerken. De plaatselijke kerk die zichzelf ziet als Gods missie en van daaruit in woord en daad getuigt van de komst van Gods Koninkrijk. Gemeenten waarin de kracht, bedieningen, gaven en werkingen van de heilige Geest volop functioneren. Kerken die zich telkens opnieuw uitstrekken naar de beloofde bekrachtiging door de Geest.”

“Geef niet op”
De preek in deze ‘Zin, Zout en Zegen’ wordt gehouden door Ronald Westerbeek. Hij is stafwerker theologie en onderwijs bij New Wine en was één van de sprekers tijdens de Conferentie van New Wine afgelopen zomer. Westerbeek doeteen oproep om het niet op te geven in je eigen plaatselijke kerk, maar je juist opnieuw toe te wijden aan je kerk en te vertrouwen op wat God aan het doen is.

Over ‘Zin, Zout & Zegen’
In het EO-programma ‘Zin, Zout & Zegen’ reizen presentatoren Yvonne Sprunken en Petra de Joode door Nederland, op zoek naar authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven. 

Zin, Zout & Zegen, zondag 20 januari om 19.00 uur op NPO Radio 5.

'Nog even zondag' met Jan van Keulen

Jan van Keulen en Petra de Joode | © EO

Een goede balans tussen zijn innerlijke Marta en Maria, daar is Jan van Keulen naar op zoek. Dat blijkt nog best een uitdaging. De Rotterdammer heeft naar eigen zeggen op geestelijk gebied nog weleens een schop onder z’n kont nodig. Op praktisch gebied is hij echter druk in de weer. Hij vertelt Petra de Joode over de vele taken die hij in zijn kerk op zich neemt, over christelijke filmavonden die hij organiseert en over het werk dat hij doet bij Gaarkeuken Rotterdam. Tussen alle bezigheden door vindt hij ook nog ruimte om tijd door te brengen met Gerbert, zijn grote liefde. Met zo’n druk leven is het niet vreemd dat de zondag voor Jan vooral een dag is om bij te komen en eens uitgebreid een middagdutje te doen.

Petra de Joode neemt - in verband met het zwangerschapsverlof van Marleen Stelling - de presentatie voor haar rekening.

Nog even zondag, zondag 20 januari om 22.00 uur op NPO Radio 5.

'Verblijd u!'

De Britse componist Henry Purcell werd vaak geïnspireerd door verzen uit de Bijbel. Hij was onder de indruk van hun poëtische kracht en ze raakten hem diep in zijn hart. Eén van die Bijbelverzen staat in de brief van Paulus aan de gemeente van Filippi: “Verblijd u in de Heer te allen tijd, en wederom zeg ik: Verblijd u.” Oftewel: “Rejoice in the Lord always”.

Musica Religiosa wordt gepresenteerd door Gerja Wolf.

Musica Religiosa, zondag 20 januari om 23.00 uur op NPO Radio 5.