Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-radioprogrammering 12 t/m 18 januari 2019

11 januari 2019 in het dossier Pers

Op deze pagina vindt u informatie over de radioprogramma's van de periode 12 t/m 18 januari 2019.

Dromen in ‘Open Huis’

Bas Klinkhamer werkt dagelijks met zijn ‘dreamteam’ aan het ontleden van dromen. Hij schreef het boek ‘Dromen en Nachtmerries’ en eind vorig jaar kwam er dromendagboek bij. In ‘Open Huis’ leert hij Petra de Joode en de luisteraars om dromen uit te leggen. En dat blijkt niet moeilijk of zweverig, maar eenvoudig en nuttig.

Open Huis, zaterdag 12 januari om 14.00 uur op NPO Radio 5.

Genetische modificatie, Nashville-verklaring en meer in ‘EO Live’

Yvonne Sprunken | © NPO

Amerikaanse wetenschappers zijn erin geslaagd om tabaksplanten op zo’n manier genetisch aan te passen dat ze een stuk sneller gaan groeien. Volgens de wetenschappers kan genetische modificatie een rol spelen bij het oplossen van het wereldwijde voedselprobleem. Bioloog Tom Zoutewelle legt in ‘EO Live’ uit wat de wetenschappers precies gedaan hebben én legt uit of deze genetische modificatie voor hem – als christelijke wetenschapper – een probleem is.

Subsidie voor christelijke LHBT-organisaties
Het was de week van de Nashville-verklaring. Maar even vóór dit document werd gepubliceerd, werd bekend dat diverse christelijke LHBT-organisaties opnieuw subsidie krijgen. Groter kan het contrast bijna nietYvonne Sprunken spreekt met Gert-Jan van Leeuwen over zowel deze nieuwe subsidietoekenning als over de Nashville-verklaring.

Filmrecensent Boaz van Luijk over Genesis 2.0
Sinds deze week draait de film 'Genesis 2.0' in de bioscopen. De film volgt twee verhaallijnen die beiden gaan over de mogelijkheden van zogenaamde gen -technologie. De eerste verhaallijn gaat over wetenschappers die een intacte mammoet vinden in het ijs van Siberie, en met nieuwe mogelijkheden de mammoet opnieuw tot leven willen brengen. En het tweede verhaal gaat over gentechnieken die allerlei ziektes de wereld uit moeten helpen. Filmrecensent Boaz van Luijk bekeek de film en vertelt erover!

Verder:

  • Yvonne stelt politicoloog Hans Vollaard de vraag: ‘Gaat de Nashville-verklaring de SGP stemmen kosten?’
  • Een beruchte hackersgroep heeft duizenden geheime documenten over de terroristische aanslagen van 11 september 2001 gestolen. Als de overheid niet snel 2 miljoen dollar losgeld betaalt, worden de documenten openbaar gemaakt. Yvonne Sprunken spreekt over dit onderwerp met Jan van Bethem, buitenlandcommentator bij het Nederlands Dagblad.
  • Een telefonisch interview met cultuurtheoloog Frank Bosman over de onbemande ruimtesondes die de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA in 1977 lanceerde. Op de sondes was een gouden grammofoonplaat gemonteerd met allerlei aardse muziek en informatie over over de menselijke cultuur. 
  • Aandacht voor de verandering van Annemarie Verdoes.
  • Jaco van der Schaaf woont en werkt als zendeling in Mexicali. De bekende ‘muur’ die president Trump aan het bouwen is tussen de Verenigde Staten en Mexico staat bijna in zijn achtertuin. Wat zijn de gevolgen van deze muur? 
  • Livemuziek van zangeres Elise Mannah.

EO Live, zaterdag 12 januari om 19.00 uur op NPO Radio 5.

Teus Dorrepaal: “Waarom zou de liefde die ik voel niet van de Here zijn?”

Teus Dorrepaal

In ‘Onderweg’ praat Elsbeth Gruteke in deze week van de Nashville-verklaring met Teus Dorrepaal, lid van de Provinciale Staten voor het CDA. Hij schreef de grotendeels autobiografische roman Praat er maar niet over, met als ondertitel: Een leven van verwerping en aanvaarding.

Teus groeide op in bevindelijke kringen en kwam er al op jonge leeftijd achter dat hij niet zo was als de andere jongens. Hij droomde over de bakkersknecht en vertelde die droom aan zijn moeder. Zij zei dat hij er maar beter niet over kon praten om de Here geen verdriet te doen. Vanaf dat moment leefde hij met een geheim. Dat heeft hij nu opgeschreven in het boek Praat er maar niet over.

Elsbeth Gruteke spreekt met Dorrepaal over zijn boek én over de actualiteit. Dorrepaal is boos en verdrietig om de Nashville-verklaring, want richting de kerk waar hij bij wil horen moet hij zichzelf verdedigen en tegen de buitenwereld moet hij de kerk verdedigen. Ook de uitspraken van Kees van der Staaij van de SGP doen hem pijn, terwijl hij ook begrip heeft voor wat er gezegd wordt. Die worsteling tekent ook zijn boek, waarin hij geen afstand kan en wil nemen van zijn geloof en een weg vindt om te zijn zoals hij door God geschapen is.

Onderweg, zaterdag 12 januari om 22.00 uur op NPO Radio 5.

'Leven in het nu'

ds. H. ter Beek

“Leven in het nu. Ik kan mij voorstellen dat je daarnaar verlangt in deze jachtig en hectisch tijd, als de tijd door je vingers heen glipt”, zegt ds. Ter Beek. “Leven in het nu. In een bepaalde ontspannenheid, een bepaalde vrede om de dag en het leven te mogen ontvangen van God. Dat we aandacht hebben voor wat er hier en nu gebeurt. Dat we de dag beleven mét God. Dat we genieten van de goede dingen. Dat we dankbaar en tevreden zijn. En dat als er moeilijke tijden aanbreken, we een innerlijke basis hebben om met die omstandigheden om te gaan."

“Maar hoe vaak laten we ons niet beheersen door verleden en toekomst?” In zijn meditatie legt Ter Beek naar aanleiding van Mattheüs 6 uit waarom hij gelooft dat dit niet Gods bedoeling voor ons is.

“We mogen leven in het nu. Maar daarvoor is een bepaalde basis van binnen nodig, stevige grond van veiligheid en vertrouwen, een basaal gevoel dat je er mag zijn en dat het goed is dat je er bent.” Ter Beek vervolgt: “Als je steeds leegte moet vullen en niet thuis bent in het huis van je eigen leven, kun je ook geen gastheer zijn. Als je bezig met jezelf en voor jezelf, kom je niet toe aan geven en aan liefde.”

“Hoe kun je een stevig kern krijgen? Hoe groeit je echte ik? Hoe word je iemand die weet dat het oké is om er te zijn? En hoe kun je dus in rust en vrede leven in het nu? Van Godswege klinkt: een mens kan zichzelf niet aan zijn eigen haren uit het moeras trekken. Richt je aandacht daarentegen op God. We krijgen stevigheid van binnen door te luisteren naar God. Want Hij is de God van verleden, heden en toekomst. Hij was aan het begin en Hij zal zijn aan het einde.”

“Volgens de psychologie heeft het krijgen van innerlijke stevigheid en vertrouwen onder andere te maken met hoe de moeder is voor haar baby. Nu zijn aardse moeders geen van allen volmaakt. Des te meer bijzonder is het dat van God wordt gezegd: ‘Zoals een moeder haar kind troost, zo zal Ik u troosten.’ Dat is een belofte van God die staat in Psalm 131.” Ter Beek nodigt de luisteraars van ‘Groot Nieuws’ uit om de woorden van die Psalm te laten doordringen. “Er is niet alleen maar leegte, maar U bent de grond onder de voeten waardoor ik mag zijn en kan leven in het nu.”


Groot Nieuws, zondag 13 januari om 8.00 uur op NPO Radio 5.

Aan boord!

De jonge Dirk Meijvogel had maar één verlangen: naar zee! Varen, vissen en dan het liefst op een eigen schip. Toen dat allemaal lukte, was hij de koning te rijk. Maar na verloop van tijd kon Dirk er niet meer omheen: God maakte hem steeds duidelijker dat Hij wilde dat Dirk theologie ging studeren. Heel gehoorzaam deed Dirk dat; al vond hij het een heel groot offer om de vaart vaarwel te moeten zeggen en zijn schip te verkopen.

Nu, jaren later, vallen alle puzzelstukjes in elkaar: Dirk is ‘binnenvaart-pastor bij de PKN’. Hij is verantwoordelijk voor de schippers die varen in Oost Nederland en op Duitsland. Wat dat inhoudt? Onder andere dat er elke zondag Nederlandse diensten worden georganiseerd in Mannheim en Duisburg. Dat Dirk belijdeniscatechisatie geeft via een app en dat hij regelmatig aan boord gaat bij de schippers voor een pastoraal gesprek. En als ex-schipper snapt hij het leven aan boord als geen ander.

Vandaag is Dirk Meijvogel te vinden op ‘de Primair’, het binnenvaartschip van Roelof en Marlies Meinen. Niet voor een goed inhoudelijk gesprek met hen, maar met een van de presentatrices van Zin, Zout en Zegen: Yvonne Sprunken.

Niet alleen Yvonne wordt gastvrij ontvangen door de familie Meinen; haar auto ook. Die wordt in no-time aan boord getakeld. Eenmaal in de stuurhut, vertellen Roelof en Marlies over hun leven als binnenvaartschippers. Over de mooie kanten, zoals genieten van Gods schepping en over de moeilijke dingen, zoals je kinderen naar een schippersinternaat moeten sturen…

Over ‘Zin, Zout & Zegen’
In het EO-programma ‘Zin, Zout & Zegen’ reizen presentatoren Yvonne Sprunken en Petra de Joode door Nederland, op zoek naar authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven. 

Zin, Zout & Zegen, zondag 13 januari om 19.00 uur op NPO Radio 5.

'Nog even zondag' met Anneke Doest

Anneke Doest en Petra de Joode | ©EO

Tijdens haar eerste week op de opleiding tot dramadocent werd aan Anneke Doest gevraagd wat haar droom was: “Ik wil schrijven, lesgeven, spelen, en ik wil iets met Bijbelverhalen”, was het antwoord. Deze week vertelt ze in ‘Nog even zondag’ hoe haar droom is uitgekomen. Bij de theatercollectieven ‘Over schapen enzo’ en ‘De vliegende speeldoos’ kan ze al haar creativiteit kwijt. Vaak met de Bijbel – of in ieder geval de Bijbelse boodschap – als uitgangspunt. Petra de Joode praat er uitgebreid met Anneke over door. Uiteraard komt ook de zondag ter sprake. Voor Anneke is het in bepaald opzicht een dag als alle anderen, maar ze maakt ‘m ook wel bijzonder door met haar gezin ‘kerkje te doen’.

Petra de Joode neemt - in verband met het zwangerschapsverlof van Marleen Stelling - de presentatie voor haar rekening.

Nog even zondag, zondag 13 januari om 22.00 uur op NPO Radio 5.