Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-radioprogramma wijdt uitzending aan reanimatie

Open Huis leert reanimeren, zaterdag 26 januari, 14.00 uur, NPO Radio 5

25 januari 2019 in het dossier Pers

In een speciale uitzending van haar radioprogramma Open Huis vraagt de Evangelische Omroep zaterdag op NPO Radio 5 aandacht voor het thema reanimatie. Presentatrice Petra de Joode spreekt met professionals en ervaringsdeskundigen en laat zich bijpraten over de do’s en don’ts op het gebied van reanimeren. Ook volgen enkele luisteraars live in de studio een reanimatietraining. De uitzending is vanaf 14.00 uur te beluisteren op NPO Radio 5 en via de livestream op nporadio5.nl.

“We kiezen in onze zaterdag-uitzending altijd voor thema’s die spelen in de samenleving”, vertelt Petra de Joode. “Soms zijn dat onderwerpen waarmee we luisteraars een glimlach bezorgen, maar regelmatig ook onderwerpen waar je iets van opsteekt. Uit cijfers van de Hartstichting blijkt dat in Nederland elke week 300 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand krijgen. Minder dan 30% overleeft dit. Reanimeren is niet leuk, maar wel noodzakelijk. Als je weet hoe je moet reanimeren kan dat letterlijk het verschil maken tussen leven en dood.”

Reanimatietraining
In de studio in Hilversum ontvangt Petra de Joode onder andere Germa van der Wel. Zij is Instructeur Eerste Hulp en verzorgt reanimatietrainingen door heel het land. In het kader van de thema-uitzending van ‘Open Huis’ geeft zij ter plaatse een reanimatietraining aan enkele geïnteresseerden. Aan de NPO Radio 5-luisteraars vertelt ze bovendien wat een reanimatietraining precies inhoudt en waarom bijna iedereen kan leren reanimeren.

Kordaat optreden
Ook burgerhulpverlener Wijnand Groenendijk en ervaringsdeskundige Bert Voskuil zijn te gast. Voskuil kreeg vorig jaar zelf een hartstilstand, die hij dankzij het kordate optreden van zijn vrouw overleefde. Nadat hij was hersteld, volgde hij - net als tientallen familieleden en vrienden - óók een reanimatiecursus. Verder vertelt arts David Smeekes over de signalen van een hartstilstand, de risicogroepen en het belang van de eerste zes minuten.

‘Open Huis leert reanimeren’ is zaterdag 26 januari tussen 14.00 en 16.00 uur te horen via NPO Radio 5 en nporadio5.nl. Wie de uitzending heeft gemist, kan deze terugluisteren via de NPO Radio 5-website.

Download foto

Download foto Open Huis leert reanimeren

Op de foto: Petra de Joode
Copyright: EO/Willem-Jan de Bruin

Bekijk video

Open Huis leert reanimeren