Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

“Bij verdriet kun je beter niets zeggen en iets doen”

Enquête laat zien wat de top 10 do’s en dont’s zijn als je troost wilt bieden.

28 januari 2019 in het dossier Pers

In het boek TROOST als je iemand mist dat 25 januari uitkomt, wordt een enquête gepubliceerd over wat je beter wel en niet kunt doen of zeggen bij verlies. “Wat opvalt is dat in de top 10 van dont’s alle zinnen beginnen met: ‘Niet zeggen…’ terwijl de top tien do’s allemaal starten met dingen die je kunt doen. Dus bij verdriet kun je beter niets zeggen maar iets doen”, aldus Hella van der Wijst schrijver van het boek en presentator van ‘Ik Mis Je’.

De complete top 10 do’s en dont’s is via de volgende link te verkrijgen.

In TROOST als je iemand mist, duidt Manu Keirse, topexpert op het gebied van rouw en verlies, de uitkomsten van de enquête en geeft hij voorbeelden uit zijn jarenlange praktijk van hulpverlening bij rouw. Van der Wijst: “Het bijzondere van dit onderzoek is dat aan mensen die de schoenen dragen is gevraagd wat troost en wat niet. Zij weten het beste waar ze knellen”.

Opvallend in de top tien van ‘niet zeggen’ is: ‘Ben je er nóg niet overheen’ en ‘Gelukkig ben je nog jong en kun je weer moeder worden. Wat wel goed werkt is: ‘Blijven openstaan voor het verhaal van de nabestaande: ‘Ik ben er voor je.’ En: ‘De nabestaande niet ontwijken, maar op hem of haar afstappen’. 

‘Ik Mis Je’ en Hella van der Wijst hopen dat de top tien handvaten geeft aan omstanders bij verdriet. “Veel mensen in rouw voelen zich gekwetst of op z’n minst niet gehoord, gezien of begrepen door naasten. Ze worden regelmatig ontweken in plaats van getroost. Onbedoeld zeggen of doen omstanders iets wat, in plaats van troost, extra verdriet bezorgt. Iedereen wil het graag goed doen, maar weet vaak niet hoe”, aldus Van der Wijst.

De top tien van do’s en dont’s is gebaseerd op een enquête van Ruigrok Netpanel onder een representatieve groep Nederlanders van achttien jaar en ouder in opdracht van het EO-programma ‘Ik Mis Je’. 

TROOST als je iemand mist is uitgegeven door KokBoekencentrum en ligt sinds 25 januari in de winkel. Meer informatie over het boek vind je via ikmisje.tv/boek 

De complete top 10 do’s en dont’s is via de volgende link te verkrijgen.