Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Aangrijpende documentaire over vrouwenbesnijdenis In the name of your daughter bij de EO

Woensdag 6 februari 2019 om 22.55 uur NPO 2

23 januari 2019

Vrouwenbesnijdenis is in Tanzania officieel verboden maar dat betekent niet dat jonge meisjes veilig zijn. In de schoolvakantie in december is het besnijdenistijd, of ‘cutting season’. Veel jonge meisjes hangt dan een afschuwelijk lot boven het hoofd. Op indringende wijze toont ‘In the name of your daughter’ hoe de meisjes vechten tegen een traditie, waarin zij zelfs niet op de bescherming van hun ouders kunnen rekenen. De EO zendt deze documentaire uit ter gelegenheid van de internationale dag tegen vrouwenbesnijdenis, die door de VN in het leven is geroepen, en sinds 2003 elk jaar plaats vindt op 6 februari.

Vrouwenbesnijdenis of vrouwelijke genitale verminking  gebeurt vooral in delen van Afrika en het Midden-Oosten. Exacte cijfers zijn moeilijk te achterhalen omdat de praktijk vaak in het geheim plaatsvindt. De soms nog maar acht jaar oude meisjes  uit Tanzania die in deze documentaire aan het woord komen, kennen de afschuwelijke verhalen van kinderen die doodbloeden en staan nu voor een onmogelijke keuze: zich laten besnijden of weglopen, met het risico dat ze hun familie nooit meer terugzien. 

De film volgt de flinke en moedige Rosie Makore van 12, één van de vele dappere meisjes die met gevaar voor eigen leven vluchten voor de besnijdenis, en de uithuwelijking die meestal snel daarop volgt. Om de meisjes te beschermen heeft de charismatische Rhobi Samwelly een Safe House opgezet en reist ze door de gemeenschap om te strijden tegen deze duizend jaar oude praktijk. Maar oude tradities verdwijnen niet zomaar. In samenwerking met het Safe House treden politieagent Sijali en haar team op tegen vrouwelijke genitale verminking. Ouders en besnijders worden gearresteerd en meisjes die gevaar lopen, worden gered. Als de besnijdenistijd ten einde loopt, moeten ouders tijdens hartverscheurende verzoeningsbijeenkomsten beslissen of ze hun dochters sparen en weer mee naar huis nemen.

Credits: Scenario, regie & productie: Giselle Portenier; scenario & montage: Cathy Gulkin; camera: Samson Kapinga; geluid: Laurent Kiria; muziek: Andrea Wettstein; geluidsontwerp: Mike Duncan; uitvoerend producent: Christopher Browne & Giselle Portenier; eindredactie EOdocs: Margje de koning.