Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

2Doc: Lost Warrior

Woensdag 30 januari 2019 om 22.55 uur, NPO 2

21 januari 2019

'Lost Warrior' vertelt het verhaal van Mohammed, die van geradicaliseerde moslim veranderde naar een toegewijde vader en echtgenoot. Maar deze verandering is gecompliceerd. Mohammed is ondergedoken in Somalië. Zijn vrouw en kind zijn in Engeland.

Mohammed was pas drie toen hij vanuit Somalië zonder zijn ouders naar Engeland werd gestuurd, in de hoop dat hij daar een beter leven zou krijgen. Als tiener kwam hij terecht in het criminele circuit en tijdens zijn gevangenisstraf radicaliseerde hij. Mohammed werd uitgewezen naar Somalië, en sloot zich aan bij terreurorganisatie al-Shabaab. Als Mohammed beseft dat al-Shabaab geen vrijheidsbeweging is, besluit hij te ontsnappen en duikt onder in Mogadishu. Daar ontmoet hij Fathi, ze trouwen, en als Fathi teruggaat naar Londen is ze zwanger van hun kind. In de documentaire zien we hoe het jonge stel vecht om met elkaar verenigd te worden en als gezin een toekomst op te bouwen in Engeland. Vanwege geopolitieke kwesties is Mohammed vrijwel stateloos, daarnaast zitten ze gevangen in culturele, traditionele en religieuze regels die een grote rol innemen.

Regie: Nasib Farah, Søren Steen Jespersen, camera: Henrik Bohn Ipsen (DEF), camera & assistent regisseur: Anita Mathal Hopland, montage: Steen Johannessen, geluidsontwerp: Niklas Skarp, producer: Helle Faber, co-producer: Fredrik Lange, eindredactie EOdocs: Margje de Koning

LOST WARRIOR (2018) is een productie van Made in Copenhagen in co-productie met EO/IKONdocs & Vilda Bomben, met steun van Danisch Film Institute, DR, Swedisch Film Institute, Nordisk Film & TV Fond, Bertha Doc Society, Creative Europe Programme of the European Union, Ministry of Foreign Affairs Denmark, Danida, Hartley Film Foundation.