Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

‘Tussen wet en geweten’ over kerkasiel familie Hayarpi

Woensdag 26 december, 23.20 uur, NPO 2

20 december 2018 in het dossier Pers

CNN, The Independent, Reuters, zijn een paar van de wereldwijd bekende media die berichtte over een buurt-en-kerkhuis in Den Haag: Bethel. Sinds vrijdag 26 oktober 13.30 uur is daar een doorlopende kerkdienst aan de gang. Met dit initiatief wordt kerkasiel verleend aan de Armeense Hayarpi Tamrazyan en haar ouders, broertje en zusje. Zij wonen al negen jaar in Nederland en worden met uitzetting bedreigd. In het EO-programma ‘Tussen wet en geweten’ gaat presentatrice Hella van der Wijst in gesprek met de initiatiefnemers, predikanten en voor- en tegenstanders van kerkasiel. De vraag die ze probeert te beantwoorden is: 'Waar staan de voorgangers tussen wet en geweten als het gaat om het kerkasiel in Den Haag?'

Al meer dan 500 predikanten uit het gehele land hebben vieringen geleid tijdens deze doorlopende kerkdienst. Iedere predikant doet dit vanuit zijn of haar persoonlijke motivatie. Toch staan niet alle predikanten uit de Protestantse Kerk positief tegenover het kerkasiel. In deze eenmalige uitzending bezoekt Hella van der Wijst vier predikanten uit de Protestante Kerk die elk op een eigen wijze al dan niet betrokken zijn bij de doorlopende kerkdienst.

Zij ontmoet onder andere mede-initiatiefnemer en één van de wijkpredikanten van Bethel; Axel Wicke. Door een vluchtverhaal in zijn eigen familie werd hij geïnspireerd om zich in te zetten voor de familie Tamrazyan. Wicke over de aandacht voor en medewerking aan dit initiatief: “Het is geweldig dat dit zo’n open zenuw raakt. Het is natuurlijk een bredere vraag. Het gaat niet alleen om de familie Tamrazyan, maar het gaat ons om het kinderpardon waar 400 kinderen bij betrokken zijn. Die hier geboren zijn en op de lijst staan om uitgezet te worden. Dat is door de politiek nog steeds niet goed genoeg geregeld. En daar maken veel mensen zich boos om.” (Bron: Den Haag FM, 6 november 2018).

Ook spreekt Van der Wijst met Elsbeth Gruteke en Mirella Klomp die bezwaren maken tegen het opvangen van vluchtelingen in de kerk. Tot slot komt ook scriba René de Reuver aan het woord. Hij legt uit waarom ook de landelijke Protestantse Kerk zich, ondanks de verschillen in zijn kerk, toch het kerkasiel steunt. 

Contactpersoon EO
Thamar Nelissen
M: 06 130 78 580
E: [email protected]