Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

The making of Oom Jo - De verbeelding van een onthutsende familiegeschiedenis

Zondag 27 januari 2019, 15.25 uur NPO 2

4 december 2018

In 2013 krijgt actrice Carolien van den Berg een bedrag op haar rekening gestort van de Stichting Sjoa. Het gaat om compensatie voor de ‘niet afgehaalde polis van Jo van den Berg’, de broer van haar vader, die in 1943 in Sobibor is vermoord. Carolien besluit om oom Jo’s erfenis ten goede te laten komen aan het schrijven en produceren van een voorstelling over de ingrijpende lotgevallen van haar familie.

Hiervoor gaat Carolien op zoek naar het indringende overlevingsverhaal van haar vader Bob nadat hij werd opgepakt bij de razzia in de Amsterdamse kledingfabriek Hollandia – Kattenburg. Gaandeweg ontdekt ze de pijnlijke geschiedenis waarover haar vader haar nooit kon vertellen.

Filmmaakster en vriendin Ineke Houtman stelde een intiem portret van Carolien en haar familiegeschiedenis samen. In ‘The making of Oom Jo’ zien we hoe Carolien terugkijkt op het maken van de voorstelling waardoor haar kijk op haar familie is veranderd. Ze staat nu voor de opdracht haar verleden en haar familie een plek te geven in haar eigen leven. 

Een film van Ineke Houtman, Sander Snoep en Carolien van den Berg

Credits: script & spel: Carolien van den Berg; toneelregie: Matin van Veldhuizen; filmregie: Ineke Houtman; camera & montage: Sander Snoep; geluid: Simone Galavazi; mixage: Jan Willem van den Brink; productie: Pauline Veltman; eindredactie: Alfred Edelstein; scènes met Oma: Morgana Machado Marques.