Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Nieuwe reeks ‘Wildernis onder water’ op NPO 2

Vanaf woensdag 12 december om 19:45 uur op NPO 2

5 december 2018

De EO zendt zes nieuwe afleveringen uit van de Nederlandse natuurserie ‘Wildernis onder water’. De nieuwe reeks start op woensdag 12 december op NPO 2 om 19:45. De reeks wordt ingeleid met een aflevering over de beken in Limburg, waarin vrijwilligers, bewoners en natuurkenners vertellen over ‘hun’ beekjes, die allemaal leiden naar de Maas.

Zes thema’s
In de nieuwe reeks die vanaf woensdag 12 december start, neemt de EO de kijker mee aan de hand van 6 thema’s: het geheim van de beek, onzichtbare natuur tussen zee en land, lang leve de regen, onder water in de boerensloot, op de bodem van de Zuiderzee en historisch water, om te onderzoeken wat waternatuur precies is en wat er nodig is om deze in stand te houden. De serie is een ode aan de schoonheid van ons land met unieke, spectaculaire beelden van het landschap onder water. Het leven onder water is niet eerder zo in beeld gebracht op Nederlandse televisie, waardoor een nieuwe kijk wordt gegeven op ‘de laatste wildernis van Nederland’. Van grote natuurgebieden als de kusten van het IJsselmeer of de veengebieden in Friesland, tot kleine kaveltjes op het boerenland van Noord-Holland of de beekjes in Limburg, onder water is het landschap steeds anders dan je denkt. En overal is iets nieuws te ontdekken, zelfs in de industriële havens van Amsterdam of het hele gewone slootje om de hoek.

Het geheim van de beek
Tussen de heuvels in Zuid-Limburg, stromen beken al eeuwen van dorp tot dorp. Zoals de Geul, die meandert vanaf het puntje van Zuid-Limburg naar de Maas bij Maastricht. De bron van de Geul is zo goed verscholen, dat je er makkelijk overheen zou kijken. Daarom neemt waterschapper Monique Korstens de kijkers mee op een ontdekkingsreis in de verborgen wereld van de beken.

Waar de mens strijdt tegen het water, heeft de natuur er het beste van gemaakt. Om overstromingen te voorkomen, krijgt het water meer ruimte. De natuur profiteert zichtbaar mee en de verbetering van de omgeving is spectaculair. Van bronnen met miniscule beestjes tot beken boordevol vissen en Water planten.

De nieuwe reeks wordt ingeleid met herhalingen van vorig jaar. De herhalingen zijn gestart op maandag 3 december om 19:45 op NPO 2.

Klik hier om de foto's te downloaden