Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Generaal in debat met oorlogsfotograaf over de oorlog van morgen

Woensdag 12 december, vanaf 19:30, toegang gratis.

7 december 2018 in het dossier Pers

Soldaten, tanks en wapens; dat is het beeld dat we hebben van een oorlog. Generaal Wilfred Rietdijk ziet echter dat cyber, sociale media en strategische communicatie steeds vaker worden ingezet als middelen in een conflict. Rietdijk gaat woensdagavond 12 december in debat met Teun Voeten, oorlogsfotograaf en cultureel antropoloog. Voeten promoveerde recent op de drugsoorlog in Mexico. Deze avond over de oorlog van morgen wordt georganiseerd in de Utrechtse Nicolaïkerk door NieuwLicht en het Jacobidebat.

 © Teun Voeten

Hebben we nog wel nieuwe onderzeeërs nodig, of kunnen we beter investeren in een bataljon hackers? En, waar komt het gevaar nu precies vandaan: uit Rusland, uit het Midden-Oosten of misschien wel uit ons eigen midden? Generaal Rietdijk waarschuwt dat Nederland zich beter moet wapenen tegen digitale oorlogen terwijl antropoloog Voeten vindt dat we een creatieve krijgsraad nodig hebben met militairen, kunstenaars, arabisten, economen, reporters en theologen. Bovendien ziet hij meer dreiging vanuit onze eigen samenleving via criminaliteit en culturele clashes.
 
Jacobidebat en 'NieuwLicht', het opinieplatform van de EO gaan samen met hen op zoek naar antwoorden op de vraag of Nederland klaar is voor een moderne oorlog. Hoe moeten we ons opstellen nu de grens tussen strijder en burger steeds vager wordt? Reinier Sonneveld zal de avond leiden. In zijn recent verschenen boek ‘Gids voor de laatste dagen’ schrijft hij onder meer over de opkomst en invloed van killerdrones.
 
Van harte welkom in de Nicolaïkerk (naast het Centraal Museum en op loopafstand van station Utrecht – Vaartsche Rijn)! De avond begint om 20.00; vanaf 19:30 is er koffie en thee. De toegang is gratis. Aanmelden kan hier