Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-radioprogrammering 8 t/m 14 december 2018

7 december 2018 in het dossier Pers

Op deze pagina vindt u informatie over de radioprogramma's van de periode 8 t/m 14 december 2018.

‘Open Huis’ brengt Licht: Henk Jan Kamsteeg over IJM

In ‘Open Huis’ spreekt Petra de Joode met Henk Jan Kamsteeg over het werk van International Justice Mission (IJM). Kamsteeg werkt sinds 2012 voor de mensenrechtenorganisatie die alles op alles zet om te bewijzen dat gerechtigheid voor de armen mogelijk is. “Het onrecht dat de armsten wordt aangedaan, blijft mij raken”, vertelt Kamsteeg.

Deze uitzending is onderdeel van serie rond het thema ‘Licht’: in de adventstijd gaat Open Huis op zoek naar verhalen van licht. Wie zijn de moderne lichtbrengers die de wereld anno 2018 de wereld een beetje mooier maken?

Open Huis, zaterdag 8 december om 14.00 uur op NPO Radio 5.

Gele hesjes, de brief van Einstein en meer in ‘EO Live’

Yvonne Sprunken

In ‘EO Live’ spreekt Yvonne Sprunken met Jan van Benthem (buitenlandcommentator bij het Nederlands Dagblad) over de gele-hesjesprotesten. In Frankrijk lopen deze protesten inmiddels volledig uit de hand en langzaam verspreiden de gele hesjes zich over Europa. Waar komt de onvrede vandaan? En hoe schat Van Benthem de situatie in: maakt hij zich zorgen over de onderliggende onvrede?

Deze week werd bekend dat een oude brief van Albert Einstein (uit 1954) is verkocht voor 2,6 miljoen euro. In deze brief deelt de beroemde wetenschapper zijn gedachten over God en de Bijbel met de Duitse filosoof Eric Gutkind. In een telefonisch interview vraagt Yvonne Sprunken wat filosoof Jeroen de Ridder van de brief vindt. Waarom zijn veel wetenschappers geneigd om God weg te redeneren? En wat wilde Einstein met zijn brief bereiken?

Het leven van kunstenaar Eric Visser nam in 2002 een onverwachte wending. Hij was in Sāo Paulo voor een UNESCO-project, maar besloot zich volledig te wijden aan de hulp van kinderen in moeilijke omstandigheden. Zijn motto: ‘Geef geen vis, maar een hengel!’ In ‘EO Live’ vertelt hij over het PEDE programma waarmee EO Metterdaad kinderen in de sloppenwijken van Brazilië orde, regelmaat en veiligheid wil bieden. 

En verder:

  • Muziekjournalist Johan Bakker vertelt over ‘Hotel California’ van The Eagles. 
  • Remmelt Mastebroek presenteerde onlangs ‘Zeven tinten wit’. In dit boek beschrijft hij hoe Sil en Gabriëlle een fantastische relatie hebben, totdat een onverwachte gebeurtenis hun huwelijk onder druk zet. 
  • Matthijs de Jong (Nederlands Bijbelgenootschap) over de vraag: ‘Kunnen we de woorden ‘slaaf’ en ‘slaven’ nog gebruiken in de Bijbel?’
  • Theoloog en journalist Dick Schinkelshoek legt uit waarom veel mensen zo geboeid zijn door bijbelse archeologische vondsten, zoals de ‘Ring van Pilatus’.
  • Muziek van ‘Songbirds of Passage’.


EO Live, zaterdag 8 december om 19.00 uur op NPO Radio 5.

Onderweg met Rinke Verkerk

Rinke Verkerk (© Iris Dorine)

In ‘Onderweg’ spreekt Elsbeth Gruteke met Rinke Verkerk; journalist, schrijfster en sinds mei moeder van Judah. Over de geboorte van haar zoon schreef ze een column die veel reacties opriep… 

2018 is een bijzonder jaar voor Verkerk, want naast de komst van Judah verscheen er ook een boek van haar hand. Samen met Margo den Ouden schreef ze 'De Ware Worden.' 

De journalist en schrijfster groeide op in een reformatorisch milieu, voltooide een master Midden-Oosten studies en kwam op een bijzondere manier in de journalistiek terecht. Door een godservaring op Opwekking toen ze dertien was, was ze twee maanden “verliefd op God”. Jaren later is de verliefdheid weg, maar is God nooit meer weggegaan en Rinke keerde haar rug nooit naar Hem toe. 

In ‘Onderweg’ spreken Gruteke en Verkerk over relaties in deze tijd, hoe in het Midden-Oosten een deel van haar wakker wordt dat in Nederland slaapt, over wat het vervolg wordt van 'De Ware Worden’ en hoe de macht van God zichtbaar wordt in Judah die het syndroom van Down heeft.

Onderweg, zaterdag 8 december om 22.00 uur op NPO Radio 5.

'Wie is Koning in uw leven?'

Ds. Bert Heslinga

Ds. Bert Heslinga, predikant van de Gereformeerde Tabernakel kerk in Vaassen, verzorgt deze week de meditatie in ‘Groot Nieuws’. Hij spreekt naar aanleiding van Lucas 1:26-34 over het thema ‘Wie is Koning in uw leven?’.

“Iedere keer wanneer ik dit Bijbelgedeelte hoor, ben ik weer onder de indruk van deze woorden van Lucas”, begint Heslinga. “God stuurt een engel naar Maria. God begint – Hij is aan zet.”

“Maria krijgt de opdracht het kind een naam te geven. ‘Je moet Hem de naam Jezus geven.’ Het is geen vraag, geen suggestie – maar een opdracht. De naam Jezus betekent: ‘de Heer redt’! Hij zal de redder van Zijn volk, en zoals later blijkt van de hele wereld. Hij is de Heiland, de beloofde Messias. Hij zal op de troon van zijn (voor)vader David plaatsnemen.”

“Wij mensen hebben wel eens de neiging zelf op troon te willen zitten. Zelf de dienst uit te maken – helemaal autonoom te zijn. Misschien hoort u ook wel eens om u heen dat christenen eigenlijk maar zwak zijn. Omdat ze hun zelfstandigheid zouden opgeven, hun autonomie prijsgeven en afhankelijk willen zijn van een God die je niet eens ziet. Wat vaak niet begrepen wordt is dat we als christenen niet gedwongen worden maar vanuit ons hart niet anders willen dan bij God horen. Wanneer alles om mijn eigen koninkrijkje draait in mijn leven is er geen ruimte voor het Koninkrijk van God.”

“Doordat Hij koning is, zullen wij leven van Zijn genade, Zijn liefde. En dat geeft ons de ultieme vrijheid. Een vrijheid in verbondenheid – met God als Vader Zoon en Heilige Geest en met de mensen om ons heen.”

Ds. Heslinga: “Hij is de Koning en wij zijn burgers van het Koninkrijk. We kunnen ons maar beter laten regeren door de rechtvaardige en liefdevolle Koning die God ons zendt. Hij is de Koning die uiteindelijk een knecht wordt en ons allemaal dient met Zijn leven.”

“Het zal wel geduizeld hebben in het hoofd van Maria bij de woorden van Gabriel. Toch zegt ze nadat de engel is uitgesproken: De Heer wil ik dienen, mij geschiede naar Uw Woord. Dat mag ook onze reactie zijn op deze adventszondag: Vanuit mijn liefde voor de Heer wil ik Hem dienen. Laat Zijn Woord maar gebeuren in mijn leven.”

Groot Nieuws, zondag 9 december om 8.00 uur op NPO Radio 5.

“Laat het gebeuren zoals U zegt”

Links: ds. Jaap Hansum. Rechts: Hester Wijnen met haar gezin

Op de tweede adventszondag van 2018 brengt presentatrice Petra de Joode een bezoek aan Hester Wijnen. Net als vorige week is ‘Zin, Zout & Zegen’ te gast in Lunteren, waar vier weken lang verhalen van hoop worden gedeeld.

“Bij de geboorte van ons tweede kindje is er binnen ons gezin veel veranderd”, vertelt Wijnen. “We zijn in deze periode als stel echt gegroeid in ons geloof. God heeft een heel belangrijke plaats gekregen binnen ons gezin. We mogen ervaren hoe Hij ook in ons leven zo heel dichtbij wil zijn. We zeggen het nog vaak tegen elkaar: ‘De geboorte van onze dochter heeft ons als gezin dichter bij God gebracht.’ Ze is voor ons het ‘kleine meisje van de hoop’ geworden.

Aan presentatrice Petra de Joode, vertelt Hester wat haar verlangen is nu ze jeugdouderling is. “In ieder kind kan het opnieuw beginnen. Het gedicht met die titel stond centraal bij de doopdienst van onze dochter en gaat nog vaak door mijn hoofd. Ook een nieuwe generatie zal door God aangeraakt worden. Hij wil en zal nieuwe hoop geven. Voor vandaag, morgen en de toekomst.”

Jaap Hansum, predikant van de Lunterse Maranathakerk (PKN), leest in deze uitzending uit Lukas 1: 26-38 en spreekt over het thema ‘Let it be’.

Over ‘Zin, Zout & Zegen’
In het EO-programma ‘Zin, Zout & Zegen’ reizen presentatoren Yvonne Sprunken en Petra de Joode door Nederland, op zoek naar authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven. 

Zin, Zout & Zegen, zondag 9 december om 19.00 uur op NPO Radio 5.

'Nog even zondag' met Hadassa Stehouwer

Hadassa Stehouwer en Marleen Stelling

In deze uitzending gaat Marleen Stelling in gesprek met Hadassa Stehouwer. Hadassa was één van de zeven kandidaten voor de titel ‘Jonge Theoloog des Vaderlands’ en eindigde bij de laatste drie. Hoe ziet haar zondag eruit en hoe beleeft zij deze dag?

Stehouwer studeerde hbo-theologie aan de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) en verdiepte zich voor haar afstudeeronderzoek in de aantrekkingskracht van de Messiaanse beweging in Nederland. Sinds september volgt ze een premaster Theologie aan de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) en werkt ze als kerkelijk werker in de kerk van de Nazarener. De theologe zoekt naar een weg om haar leven te heiligen. Zo kocht ze een jaar lang geen nieuwe kleren. “Uit de bubbel”, is haar motto. Ook op zondag.

Nog even zondag, zondag 9 december om 22.00 uur op NPO Radio 5.

‘Il Prete Rosso’ in Musica Religiosa

Gerja Wolf (© EO/Willem Jan de Bruin)

Antonio Lucio Vivaldi was een Italiaans violist, priester en componist. Hij werd geboren in Venetië, mogelijk tijdens een aardbeving. Zijn vader, die kapper en violist was, hielp hem met zijn carrière in de muziek en meldde hem aan bij de Cappella di San Marco, waar hij zelf een vooraanstaand violist was. 

In 1703 werd Vivaldi priester. Hij kreeg al snel de bijnaam ‘Il Prete Rosso’ (‘de rode priester’), vermoedelijk vanwege zijn rode haar. Vanaf 1704 hoefde hij niet meer deel te nemen aan de heilige mis in verband met zijn slechte gezondheid: hij leed aan astma. Maar volgens sommigen was er een andere reden waarom hij de mis niet meer mocht opdragen… Wanneer hij inspiratie kreeg voor een nieuw muziekstuk, schreef hij dat direct op – óók tijdens de mis. 

Vivaldi werd violist in een meisjesweeshuis in Venetië, het Pio Ospedale della Pietà. De musicerende wezen stegen snel in aanzien, ook in het buitenland. Omdat meisjes eigenlijk geen muziek mochten spelen, gaven zij concerten achter een doek. Voor hen schreef Vivaldi de meeste van zijn concerten, cantates en gewijde muziek. 

In ‘Musica Religiosa’ kan de luisteraar vanavond genieten van het eerste deel van Vivaldi’s Hobo Concert in G-groot.

Musica Religiosa, zondag 9 december om 23.00 uur op NPO Radio 5.