Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-radioprogrammering 29 december 2018 t/m 4 januari 2019

28 december 2018 in het dossier Pers

Op deze pagina vindt u informatie over de radioprogramma's van de periode 29 december 2018 t/m 4 januari 2019.

Patronen doorbreken (om goede voornemens vol te houden)

De jaarwisseling staat voor de deur. Met de start van een nieuw jaar komen bij veel mensen ook de goede voornemens: sporten, minder eten, meer tijd voor familie en vrienden… Maar goede voornemens volhouden is ingewikkeld. Hannie van Genderen is klinisch psycholoog en schreef – samen met Gitta Jacob en Laura Seebauer - het boek ‘Patronen doorbreken'. Het boek verscheen in 2012, maar staat nog steeds in de top-10 van best verkochte psychologieboeken. In ‘Open Huis’ legt Van Genderen uit hoe we patronen kunnen doorbreken, zodat we goede voornemens écht volhouden.

Open Huis, zaterdag 29 december om 14.00 uur op NPO Radio 5.

Kernenergie, de zoektocht van Jolanda en meer in ‘EO Live’

Yvonne Sprunken | © NPO

Om de klimaatdoelen te halen, pleitte de VVD vorige maand voor nieuwe kerncentrales. Hoewel kernenergie volgens de wetenschap veelbelovend is, komen nieuwe initiatieven zoals moderne kerncentrales niet of nauwelijks van de grond. Sinds het drama in Tsjernobyl is de animo onder de Nederlandse bevolking flink gedaald. Zijn kerncentrales hét middel om de klimaatdoelen te halen en is het een verantwoorde vorm van energie opwekken? Yvonne Sprunken legt deze én meer vragen voor aan Marc de Vries, hoogleraar reformatorische wijsbegeerte aan de TU Delft.

De zoektocht van Jolanda
Ook is er in deze uitzending van ‘EO Live’ aandacht voor het indrukwekkende verhaal van Jolanda en Wilco. Jolanda werd in 1978 geboren in Libanon, maar kwam toen ze vijf maanden oud was bij een Nederlands adoptiegezin terecht. Met de jaren groeide het verlangen om op zoek te gaan naar haar biologische moeder. Dat zorgde voor veel onbegrip in haar omgeving en Jolanda viel langzaam maar zeker in een diepe depressie. Ze leed aan eetstoornissen, wilde het liefst haar huilende baby van de trap gooien, werd verliefd op een ander en haar huwelijk dreigde op de klippen te lopen. Toen haar man voor werk een paar maanden in Suriname was, werd ze aangerand. Toch is ze nu een gelukkige vrouw en moeder van vijf dochters. De oorzaak van haar geluk? De zoektocht die haar niet alleen veel vertelde over haar verleden maar ook over God.

Verder:

  • Het einde van het jaar is traditiegetrouw de tijd van de lijstjes. Yvonne Sprunken belt met het Nederlands Bijbelgenootschap en vraagt: ‘Welke Bijbelteksten waren dit jaar het populairst?’
  • Onder het motto ‘Geeft nood een gezicht en hoop een stem’ maakt EO Metterdaad zich al ruim 45 jaar sterk voor hulpverlening wereldwijd. Peter Beker - hoofd van de christelijke hulpverleningsorganisatie - blikt terug op het afgelopen jaar. Wat waren hoogtepunten en wat waren juist dieptepunten als het gaat om nood en hulpverlening?
  • Samen met buitenlandcommentator Jan van Benthem (Nederlands Dagblad) blikt Yvonne Sprunken terug op 2018 en kijkt ze vooruit naar 2019. Wat zijn de vooruitzichten voor Europa, de Verenigde Staten, China en het Midden-Oosten?


EO Live, zaterdag 29 december om 19.00 uur op NPO Radio 5.

Onderweg met Freek de Jonge

© ANP

In de laatste uitzending van ‘Onderweg’ van 2018 praat Elsbeth Gruteke met cabaretier Freek de Jonge, die dit jaar zijn vijftigjarig jubileum als professioneel theatermaker viert en komend jaar 75 jaar wordt. Op 8 november 1968 deed hij samen met Bram Vermeulen als duo ‘Neerlands Hoop’ mee aan het Camaretten-festival in Delft. De rest is geschiedenis: tientallen voorstellingen, televisieprogramma's, boeken, liedjes en films volgden. Ook dit jaar zat hij niet stil. Zo ‘woonde’ hij samen met echtgenote Hella anderhalve maand lang van tien uur 's morgens tot vijf uur 's middags in het Groninger Museum waarbij ze samen live optraden, gesprekken hadden met tal van mensen, interviews hielden met BN'ers en er ook voorstellingen waren van anderen. Inmiddels toert hij met een nieuwe solovoorstelling door Nederland: ‘De Suppoost’. Elsbeth Gruteke blikt met De Jonge terug op dit jaar, ze praten over de secularisatie van Nederland en zijn eigen rol hierin, over zijn (on)geloof en over de dood.

Onderweg, zaterdag 29 december om 22.00 uur op NPO Radio 5.

‘Bouw dáár een altaar voor Mij’

Ds. Arie van der Veer | © Willem Jan de Bruin

Op de laatste zondag van dit jaar verzorgt ds. Arie van der Veer de meditatie in ‘Groot Nieuws’. Hij leest uit Genesis 35:1-7, waarin Jacob van God de opdracht krijgt om terug te gaan naar Bethel om daar een altaar voor Hem te bouwen.

“Als God Jakob niet had opgeroepen om te gaan, was hij misschien wel nooit meer naar Bethel teruggegaan”, zegt ds. Van der Veer. “Bethel, die bijzondere plek waar hij op het dieptepunt van zijn leven God had ontmoet. Op de vlucht voor zijn broer die hij bedrogen had, had hij op een nacht daar een droom gehad. Hij had een ladder gezien, die de hemel en de aarde verbond. En op die ladder engelen die van beneden naar boven en van boven naar beneden gingen. Ook was God daar. En God had gezegd: ‘Ik ben de Heer, de God van Abraham en van Isaak. Het land waarop je nu ligt te slapen, zal ik aan jou en je nakomelingen geven.’

“Het is goed om de klemtoon op dat woordje daar te leggen”, vertelt ds. Van der Veer. “God herinnerde Jacob opnieuw aan die bijzondere plek. God herinnerde Jacob uit welke ellende Hij hem had verlost. Hoe Hij daar was toen Jacob niemand meer had.”

“Weet u nog wat er dit jaar is gebeurd? Denk eens terug. Weet je nog welke troost je in het diepste verdriet kreeg? Weet je nog wat jij aan God hebt beloofd? Denk eens terug. Neem er de tijd voor.”

Jacob vertelde zijn kinderen waarom ze naar Bethel gingen en waarom hij een altaar bouwde. “Het hele gezin heeft zich opnieuw aan God gewijd”, zegt ds. Van der Veer. “Samen hebben ze het altaar gebouwd. En Jacob noemde die plaats opnieuw Bethel. De plek waar je God ontmoet. Een heel kostbare plek.”

“Een heilige plek. Een plek die je nooit mag vergeten. Waren er die in uw leven? Benoem ze. Kijk terug. Het kan overal zijn. Leg die momenten vast. Vertel het je gezin, je kinderen, je vrienden. Leg die momenten vast. Voor het eerste of opnieuw. ‘Bouw dáár een altaar voor mij’.”

Groot Nieuws, zondag 30 december om 8.00 uur op NPO Radio 5.

'Wat de toekomst brenge moge'

Peter en Jannie de Groot

In de eindejaarsuitzending van ‘Zin, Zout & Zegen’ gaat presentatrice Yvonne Sprunken terug naar haar vroegere gemeente: de Hervormde Gemeente Woudenberg (PKN). In de oude Dorpskerk ontmoet ze Peter en Jannie de Groot. Peter is al een paar jaar ernstig ziek; wat het nieuwe jaar hem zal brengen is totaal onzeker. Een wonder? De dood? Elke scan brengt nieuwe spanning. Maar één ding weten Peter en Jannie zeker: “Wat de toekomst brenge moge, mij geleidt des Heren Hand.” Hij is erbij!

Dominee Wessels preekt over Jesaja 40: ‘Het gras verdort, de bloem valt af, maar het Woord van onze God bestaat in der eeuwigheid.’ Is dit een pijnlijke en confronterende of juist een troostvolle tekst voor Peter en Jannie de Groot?

Over ‘Zin, Zout & Zegen’
In het EO-programma ‘Zin, Zout & Zegen’ reizen presentatoren Yvonne Sprunken en Petra de Joode door Nederland, op zoek naar authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven.

Zin, Zout & Zegen, zondag 30 december om 19.00 uur op NPO Radio 5.

“De God die mij beter had gemaakt, wilde ik dienen”

Carola Veldhuizen en Marleen Stelling | © EO

Ze is radioredacteur bij Trans World Radio, interkerkelijk spreker en zit in de gemeenteraad voor de ChristenUnie in Renswoude. In ‘Nog even zondag’ deze week een openhartig gesprek met Carola Veldhuizen, wiens leven er ooit heel anders uitzag: “Ik ben een lange tijd ernstig ziek geweest. Op mijn sterfbed kwam er een man en die ging voor mij bidden. Hij vroeg het aan me: ‘Mag ik voor je bidden?’ En geloof het niet of niet; toen hij ‘amen’ zei, waren al mijn klachten van het ene op het andere moment verdwenen. Toen besloot ik om theologie te studeren. Want die God die mij beter had gemaakt, die wilde ik dienen.” Marleen Stelling gaat met Carola Veldhuizen in gesprek over haar leven en haar kijk op zondag. Wat hoopt Carola voor het nieuwe jaar?

Nog even zondag, zondag 30 december om 22.00 uur op NPO Radio 5.