Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-radioprogrammering 22 t/m 28 december 2018

22 december 2018 in het dossier Pers

Op deze pagina vindt u informatie over de radioprogramma's van de periode 22 t/m 28 december 2018.

Mercy Ships brengt licht in Afrika

In ‘Open Huis’ aandacht voor het werk van medische hulporganisatie ‘Mercy Ships’. Dit christelijke goede doel reist met hun ziekenhuisschip naar Afrika om daar de allerarmsten te helpen door onder andere gratis medische operaties. ‘Mercy Ships’ viert dit jaar een jubileum: al veertig jaar lang laten ze door hun werk zien dat ieder mens kostbaar is.

Deze uitzending is onderdeel van serie rond het thema ‘Licht’: in de adventstijd gaat Open Huis op zoek naar verhalen van licht. Wie zijn de moderne lichtbrengers die de wereld anno 2018 de wereld een beetje mooier maken?

Open Huis, zaterdag 22 december om 14.00 uur op NPO Radio 5.

Onderweg met Kinga Bán

Kinga Bán

In ‘Onderweg’ praat Elsbeth Gruteke met zangeres Kinga Bán over haar vertrek bij Sela en blijven zingen, over haar ziekte en over afscheid nemen.

Het tempo van Sela werd vanwege haar ziekte te hoog voor Kinga; haar vertrek was onvermijdelijk. In de uitzending vertelt ze: “Het is niet dat ik niet meer kan zingen. Maar voor mij kon Sela niet meer.” Omdat ze nog steeds graag zong, besloot ze met enkele anderen om nieuwe liedjes te schrijven. De nieuwe nummers werden niet veel later op cd uitgebracht. “Als ik nu muzikanten spreek die daaraan hebben meegewerkt, vragen ze zich soms nog af hoe we dat eigenlijk zo snel hebben gedaan. Meestal doe je een of twee jaar over een album. Nu maakten we de cd ‘Wat fluistert vandaag’ in een maand of twee. Het ging echt heel rap.”

Er volgt een serie solo-optredens, maar als de laatste twee Vandaag-concerten in zicht zijn, moet Kinga plotseling worden opgenomen in het ziekenhuis. “Ik voelde me helemaal niet doodziek, maar volgens de artsen was het echt heel ernstig. Er was acuut gevaar en ik moest de laatste concerten afzeggen.” 

Aan stoppen denkt Kinga nog niet. “Mensen zeggen weleens: 'Moet je niet stoppen, moet je niet lekker thuis zijn met je kinderen?' Maar ik ben de hele week bij mijn kinderen. Als ik zing, is dat één zaterdag. Mensen begrijpen niet helemaal hoe het in elkaar zit en wat dat ook juist voor ons thuis betekent als ik zing. Dat is juist iets heel positiefs. Het is voor de kinderen ook goed als zij zien dat ik iets doe en niet alsmaar hoef te liggen. Als ik moet stoppen, moet God dat veel duidelijker zeggen. Dan moet ik het echt heel duidelijk van Hem horen.”

De uitzending is nu al hier te beluisteren.

Onderweg, zaterdag 22 december om 22.00 uur op NPO Radio 5.

Vreugde vinden

André F. Troost

Fijne kerstdagen! Merry Christmas! Vrolijk kerstfeest! In allerlei toonaarden wordt ons dezer dagen een vreugdevol kerstfeest toegewenst”, zegt dr. André Troost in ‘Groot Nieuws’. “Allemaal goedbedoeld, maar je zult van binnen maar huilen als een verdwaald kind: de weg kwijt, je geloof verloren, de liefde van je leven voor altijd verdwenen – vind dan maar eens vreugde met kerst.” 

De schrijver, dichter en emeritus predikant uit Ermelo leest voor uit Markus 1:1-12. “Heel merkwaardig”, vertelt hij, “over de geboorte van Jezus lees je geen woord.” Wel staat er geschreven: ‘… er klonk een stem uit de hemel: ‘Jij bent mijn geliefde Zoon, in jou vind ik vreugde’.

Vreugde vinden. Jezus is gedoopt in de Jordaan en zodra Hij opkomt uit het water klinkt er een stem uit de hemel: 'Jij bent mijn geliefde Zoon, in jou vind ik vreugde.' Dr. Troost: “In de oorspronkelijke, Griekse tekst van het evangelie staat hier een woord dat mij doet denken aan het Rotterdamse ziekenhuis waarin mijn vrouw geboren is: Eudokia. Dat betekent zoiets als Welbehagen.” 

“Onze aarde is één groot hospitaal. Een ziekenhuis van chronisch zieken”, zegt dr. Troost. “Wij missen van alles en nog wat. Wij hebben in elk geval allemaal één groot gebrek: wij missen vreugde. Met alle gevolgen van dien.” Vreugde is te vinden bij het Kind in Wie God vreugde vindt. “Terecht zei ooit een Franse pastoor: 'Als je wist hoeveel God van je houdt, zou je van vreugde sterven!' Dankzij dat ene Kind, Jezus, wiens komst wij gedenken, vindt God ook vreugde als Hij naar ons kijkt. Niet te geloven! En toch mag je dat doen: geloven dat God, ondanks alles, vreugde vindt in mensen zoals wij.”

Groot Nieuws, zondag 23 december om 8.00 uur op NPO Radio 5.

'Uw Koninkrijk kome'

Petra de Joode | ©EO/Willem Jan de Bruin

Op de vierde en laatste adventszondag van 2018 is ‘Zin, Zout & Zegen’ opnieuw te gast in de Maranathakerk in Lunteren. Deze week voor een bijzonder gesprek met Kees Verduijn.

Verduijn groeide op als zoon van een bakker. In de bakkerij van zijn vader werd veel en hard gewerkt. “Mijn vader, die 13 jaar geleden is overleden, was een gelovig en geliefd mens. Hij leefde van de genade van God en had een groot hart voor mensen om hem heen. Hij heeft veel zorg gedragen voor mensen die in een moeilijke situatie zaten.  Hij is een belangrijke inspiratiebron in mijn leven en ik weet me diep met hem verbonden.”

Gods schepping
Ook de natuur is voor Verduijn een inspiratiebron: “De natuur is een plek waar ik graag aanwezig ben. Het is de plaats waar ik weer tot mezelf kan komen en waar ik me verwonder over de oneindige rijkdom van leven, die in Gods schepping aanwezig is. De verwondering over Gods schepping is een sterke motivatie om zorg te dragen voor natuur en milieu. Ik ben bezorgd over de toekomst van onze aarde en ik zie het behoeden en bewaren van de schepping als een taak voor mijzelf, maar ook voor de christelijke kerk.”

Groene Kerk
Verduijn is niet de enige in zijn gemeente die het bewaren van de schepping als een belangrijke taak ziet. De Maranathakerk is een zogenaamde  ‘Groene Kerk’ en werkt eraan om stap voor stap te verduurzamen: “In de kerk hebben we een taakgroep gevormd die werkt aan bewustwording en levensstijl in de goede zorg voor Gods schepping.”

Leven in verwachting
Advent is leven in verwachting van de komst van Jezus, net zoals christenen verwachten dat het koninkrijk van God komt. Om die reden praat Petra de Joode praat met Kees Verduijn over ‘het Koninkrijk van God’ dat komen gaat. Nu al mogen we door zorg aan de schepping en liefde voor elkaar soms glimpen van dit koninkrijk zien. De meditatie van dominee Jaap Hansum sluit hierbij aan: ‘Uw koninkrijk kome’. De Bijbellezing komt uit Mattheüs 13:24-33.

Over ‘Zin, Zout & Zegen’
In het EO-programma ‘Zin, Zout & Zegen’ reizen presentatoren Yvonne Sprunken en Petra de Joode door Nederland, op zoek naar authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven.

Zin, Zout & Zegen, zondag 23 december om 19.00 uur op NPO Radio 5.

'Nog even zondag' met Michiel de Leeuw

Michiel de Leeuw en Marleen Stelling

In ‘Nog even zondag’ schuift Michiel de Leeuw aan om met Marleen Stelling te praten over de zondag en over kerst. De Leeuw is predikant in de Oude Kerk in Rijswijk en gaat op Eerste Kerstdag voor in de kerkdienst die de EO uitzendt op NPO 2. Voordat De Leeuw predikant werd, werkte hij als geestelijk verzorger in het ziekenhuis. Stelling praat met hem over zijn kijk op zondag, kerst en de tv-dienst waarin hij voorgaat. “Je bent niet alleen is het thema van kerst dit jaar. Het gaat over het kerstfeest dat we samen kunnen vieren. En er is een kerstspel voor de kinderen.”

Nog even zondag, zondag 23 december om 22.00 uur op NPO Radio 5.