Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-radioprogrammering 15 t/m 21 december 2018

14 december 2018 in het dossier Pers

Op deze pagina vindt u informatie over de radioprogramma's van de periode 15 t/m 21 december 2018.

Lies Nijman brengt licht in de donkere periode van rouw

In ‘Open Huis’ spreekt Petra de Joode met Lies Nijman. Als contextueel hulpverlener en relatietherapeut begeleidt zij mensen bij het omgaan met- en verwerken van rouw. Nijman weet als geen ander wat rouw inhoudt: in 2008 verloor ze haar man Jan aan kanker. “Ik heb rouw tot in al mijn vezels gevoeld en beleefd.” Haar persoonlijke ervaringen met verlies hebben ertoe geleid dat ze met andere ogen kijkt naar mensen die rouw en verlies moeten meemaken. Lies wil licht brengen in de donkere periode van verlies. Daarom schreef ze het boek ‘Kwetsbaar vertrouwen’, biedt ze begeleiding vanuit haar praktijk ‘Langszij’ en schrijft ze regelmatig artikelen voor de EO-website ‘Ik mis je’.

Deze uitzending is onderdeel van serie rond het thema ‘Licht’: in de adventstijd gaat Open Huis op zoek naar verhalen van licht. Wie zijn de moderne lichtbrengers die de wereld anno 2018 de wereld een beetje mooier maken?

Open Huis, zaterdag 15 december om 14.00 uur op NPO Radio 5.

Pact van Marrakesh, kerstmarkten en meer in ‘EO Live’

Yvonne Sprunken | © NPO

Deze week ondertekenden regeringsleiders het ‘Pact van Marrakesh’. In Nederland deed dit pact, onder impuls van Forum voor Democratie, flink wat stof opwaaien. Het immigratiedebat blijkt nog springlevend. Naast de vragen óf er vluchtelingen naar Nederland kunnen komen en hoeveel, is er ook nog de vraag welke impact ze hebben op de aanwezige cultuur met normen en waarden. Wat is de impact op de christelijke wortels van de Nederlandse cultuur? Yvonne spreekt hierover met Henk-Jan Prosman, predikant van de hervormde gemeente in Nieuwkoop.

Kerstmarkten
Afgelopen week opende een schutter het vuur op bezoekers van een kerstmarkt in Straatsburg. Twee jaar geleden vond in Berlijn ook een gruwelijke aanslag plaats op een kerstmarkt. Waarom zijn deze evenementen zo'n geliefd doelwit? Durven we deze markten nog wel te bezoeken? Yvonne Sprunken spreekt erover met Jan van Benthem, buitenlandcommentator bij het Nederlands Dagblad.

Overboord
Journaliste en filmmaker Bo van Scheyen vertelt over haar boek ‘Naar het hart van de zee’. Een indrukwekkend, waargebeurd verhaal over schipper Rob van Belzen, die voor de kust van Denemarken overboord sloeg. Hij lag urenlang in het koude water – zonder reddingsvest – en riep het in zijn wanhoop uit naar God. Nadat hij op het nippertje werd gered, is zijn leven nooit meer hetzelfde.

Verder:

  • Presentator Kefah Allush vertelt over zijn kerstserie ‘Jezus van Nazareth’.
  • Hoe wordt het nieuws rondom de Brexit beleefd door Engelse christenen? Professor Pieter Lalleman – woonachtig in London en voorganger bij de Engelse baptisten - vertelt erover!
  • Een telefonisch interview met Israël-correspondent Ankie Rechess over de landmijnen op de Jordaanoever.
  • Arjan Lock vertelt over de kerstactie van EO Metterdaad. 1,3 miljoen Rohingya’s zijn vanuit Myanmar gevlucht voor bruut geweld en kwamen in buurland Bangladesh terecht. EO Metterdaad zamelt geld in voor traumaverwerking bij kinderen en jongeren en voor veilige onderkomens in het kamp.
  • Er is livemuziek van Christian Verwoerd. Hij brengt onder andere zijn versie van ‘How great Thou art’ ten gehore.


EO Live, zaterdag 15 december om 19.00 uur op NPO Radio 5.

Onderweg met Remmelt Meijer

Remmelt Meijer

In ‘Onderweg’ praat Elsbeth Gruteke met Remmelt Meijer. Hoewel hij soms knettergek wordt van de kerk, zet hij zich toch met hart en ziel in voor de kerk van morgen. Hij houdt zich bezig met de vraag: ‘Hoe bereiken we grensgangers (mensen die wel willen geloven, maar zich niet per se willen aansluiten bij een kerk)?’

Over geloven en de kerk zei Meijer: “Als ik geen dominee word, stop ik ermee!” Hij werd dominee, maar moest op een gegeven moment stoppen: hij werd uit zijn ambt gezet. Maar het werken met kerken liet hem niet los. Nadat hij een tijdje in de seculiere wereld gecoacht had, werd er vanuit kerkelijke kringen toch weer aan hem getrokken. Nu is hij coach in diverse gemeenten in Nederland en pioniert hij in Amsterdam. In het gesprek gaat het over zijn levensweg, zijn loopbaan, over de kerk en over de toekomst van geloven.

Onderweg, zaterdag 15 december om 22.00 uur op NPO Radio 5.

'Sta op en schitter!'

Caroliene van den Berg

Caroliene van den Berg deelt op deze derde adventszondag haar verhaal met presentatrice Yvonne Sprunken. Net als de afgelopen weken is ‘Zin, Zout & Zegen’ te gast in Lunteren, waar vanuit de Maranathakerk vier weken lang verhalen van hoop worden gedeeld.

De derde adventskaars klein, paars en hier en daar gehavend. Toch: als hij eenmaal brandt, schijnt hij frank en vrij. De kaars weerkaatst het Licht van Jezus. Van den Berg heeft in zekere zin wel iets weg van deze adventskaars… Ook zij liep beschadigingen op. Maar nu schittert ze als nooit tevoren! 

Van den Berg vertelt dat ze vroeger veel weg had van een kameleon: “Wil jij dat ik dit zeg? Dan doe ik dat! Wil je dat ik me zo gedraag? Prima!” Ze paste zich voortdurend aan, in de hoop dat iedereen haar aardig zou vinden. Haar gedrag leverde het gewenste resultaat op, maar de prijs die de Lunterse hiervoor moest betalen was erg hoog. Té hoog. Ze werd een slaaf van zichzelf. 

Inmiddels kan Caroliene van den Berg volmondig ‘ja’ zeggen tegen het thema van de preek van dominee Jaap Hansum: ‘Sta op en schitter’. Ze durft haar plaats in te nemen en heeft geleerd dat ze er mag zijn zoals ze is: energiek, temperamentvol en open. 

Over ‘Zin, Zout & Zegen’
In het EO-programma ‘Zin, Zout & Zegen’ reizen presentatoren Yvonne Sprunken en Petra de Joode door Nederland, op zoek naar authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven.

Zin, Zout & Zegen, zondag 16 december om 19.00 uur op NPO Radio 5.

'Nog even zondag' met Fred Omvlee

Marleen Stelling | © EO/Willem Jan de Bruin

Fred Omvlee is ‘Hoofd Geestelijke Verzorging’ bij de Koninklijke Marine. Zijn werk speelt zich zowel in Nederland als in het buitenland af. Zo heeft hij 26 geestelijk verzorgers onder zijn hoede. Ook reist hij zelf mee met militaire missies. In december organiseert Omvlee speciale ‘Top 2000-kerkdiensten’. In 2013 begon Fred met zeven diensten. Inmiddels zijn er bijna tweehonderd Top 2000-diensten. De meeste daarvan zijn op zondag 30 december. “Dit jaar gaan we een reli top drie uitroepen. Er kan gestemd worden. Kerken die meedoen, kunnen zich aansluiten met hun eigen stemlijst.” Marleen Stelling praat met Omvlee over zijn werk, de Top 2000-kerkdiensten en natuurlijk over de zondag. In marinetermen is de zondag voor hem een ‘low operations’ dag.

Nog even zondag, zondag 16 december om 22.00 uur op NPO Radio 5.

Lisa biedt troost met ‘Lichtpuntjes’

Tom Herlaar | © EO/Willem Jan de Bruin

Lisa Kroon verloor op 23-jarige leeftijd beide ouders bij de vliegramp van vliegtuig MH17. Een periode van overleven volgde. Lisa en haar zus ontvingen veel steun: stapels rouwkaarten, bloemen en troostberichten. Toch bleek ‘de dood’ voor veel mensen een lastig, ongemakkelijk onderwerp. “Ik denk dat er een hoop te verbeteren valt op het gebied van rouw”, zegt ze daarover. Met haar website Lichtpuntjes (www.licht-puntjes.nl) hoopt ze hier verandering in te brengen. “Ik wil laten zien dat er wel degelijk mooie alternatieven zijn voor rouwkaarten en troostcadeautjes. Kleine gebaren die je aan iemand kunt geven als je even niet weet wat je moet zeggen.” In ‘Open Huis’ vertelt ze Tom Herlaar hier meer over.

Open Huis, donderdag 20 december om 14.00 uur op NPO Radio 5