Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Aangrijpende ontmoetingen in EO-kerstspecial ‘Wie kent mij nog?’

Wie kent mij nog? kerstspecial, dinsdag 25 december, 22.10 uur, NPO 2

20 december 2018 in het dossier Pers

Op Eerste Kerstdag kijkt de Evangelische Omroep met Mehmet, Jelle Jan, Pearl en Mariska terug op hun deelname aan ‘Wie kent mij nog?’. In oktober stelde het viertal, dat worstelt met eenzaamheid, zich voor het oog van de camera kwetsbaar op. Is het ze gelukt om oude bekenden te vinden of nieuwe mensen te ontmoeten? Samen blikken de deelnemers terug op het jaar en kijken ze vooruit naar 2019.

In de decembermaand, die traditioneel in het teken staat van gezelligheid en samenzijn, voelt ruim een miljoen mensen zich eenzaam. Ook de kandidaten van ‘Wie kent mij nog?’ weten als geen ander wat dit gevoel betekent. “Ik wil zo graag nog een paar gelukkige jaren. Weet je wat het voorstelt als je acht jaar écht alleen bent? Wel begeleiding, maar voor de rest is er niets en niemand”, vertelde Jelle Jan in de uitzending van oktober. Tijdens de kerstspecial delen vier van de vijf deelnemers hun ervaringen onder het genot van een smakelijk kerstdiner. Maria heeft er, mede vanwege het overweldigende aantal reacties, voor gekozen om thuis te blijven.

Onwennig
De deelnemers ontmoeten elkaar voor het eerst. Wanneer ze plaatsnemen aan tafel is de sfeer wat onwennig, maar geholpen door fragmenten uit eerdere uitzendingen komt het gesprek langzaam op gang. De special is eerlijk en de verlatenheid is confronterend. Zo blijft de groep pijnlijk stil na een fragment waarin Mariska openhartig over haar eenzaamheid vertelt. “Nu is er niemand die een arm om mij heenslaat…”, zegt ze uiteindelijk. “Dat is nou tekenend voor de situatie.”

Agenda
Toch is dit niet het einde van het verhaal. “We gaan zien en horen dat bij alle deelnemers na de uitzending wel iets is gebeurd”, vertelt eindredacteur Marco van der Straten. “Zo vertelt Pearl dat ze nu een agenda nodig heeft om haar afspraken te plannen. Die was voorheen nagenoeg leeg. Haar familie en vrienden weten haar weer te vinden.” 

“Niemand zou eenzaam moeten zijn”
De uitzending wordt besloten met een aangrijpende toost: Jelle Jan, Pearl, Mariska en Mehmet heffen het glas en wensen elkaar én de kijker veel vrienden toe. “Want niemand zou eenzaam moeten zijn.”

Bekijk fragment

Wie kent mij nog? kerstspecial

Bekijk foto's