Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Première EO documentaire 'Genocide in Twente' van Shayno Numansen bij 3LAB

Woensdag 21 november 2018 om 22.30 uur op NPO 3

12 november 2018

Het verhaal dat Shayno Numansen wilde vertellen in haar documentaire over de genocide onder christenen in Turkije in 1915, leidde deze zomer al tot Kamervragen. Op woensdag 21 november gaat deze EO documentaire in première op NPO 3 in het kader van 3LAB waarin jonge talenten hun films tonen.

Met 'Genocide in Twente' willigt Shayno Numansen de wens in van haar overgrootvader die als kind deze genocide op christenen in Turkije overleefde. In een videoboodschap, die zij ontdekte, doet de overgrootvader van Shayno verslag over de gruwelijkheden, en roept hij op dat dit verhaal nooit vergeten mag worden. Na het zien hiervan maakte Shayno deze film die pijnlijk laat zien hoe 100 jaar later deze geschiedenis nog altijd de gemoederen verhit.

In de documentaire gaat Shayno naar Turkije. Dit is niet zonder gevaar. Ze bezoekt de plaatsen waar haar familie is vermoord en ze realiseert zich dat het nog altijd ingewikkeld is om bij de christelijke volkeren - Aramees, Armeens, Assyrisch of Chaldeeuws - van dit deel van Turkije te horen.
 
Als ze terugkeert naar Nederland wil Shayno haar verhaal delen in Nederland.  Dit is niet eenvoudig. Haar artikel over de Aramese genocide voor de krant van de hogeschool wordt tot op het hoogste niveau van de Saxion Hogeschool besproken. Zou dit artikel niet bepaalde Turkse sentimenten aanwakkeren? Shayno hoopt op erkenning van haar Turkse vrienden en vriendinnen. “Zonder erkenning is vergeving niet mogelijk. Als je dit deel van mijn geschiedenis niet erkent, dan besta ik niet voor je”. Lukt het Shayno om in Twente te vertellen over de genocide die haar familiegeschiedenis tekent?

'Genocide in Twente' gaat over de moed van Shayno en het ingewikkelde krachtenveld waarin zij terecht komt, als zij in Nederland vertelt over de genocide van 1915 onder christenen in Turkije.
 

Download hier de foto's van 3Lab 'Genocide in Twente'