Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Kerstprogrammering 2018

7 december 2018 in het dossier Pers

Het is bijna Kerst. De tijd waarin het verhaal van Jezus weer licht in de duisternis brengt, voor iedereen. Het zijn verhalen van hoop, die al eeuwen worden doorverteld. En als EO doen wij dat ook nog steeds. We willen onze verhalen heel graag samen vertellen, met bijvoorbeeld Kerstfeest in de Stad of de serie Jezus van Nazareth. Onze ingewikkelde wereld heeft het kerstverhaal nodig, meer dan ooit. En toen zei de engel: ‘Wees niet bang, ik kom jullie goed nieuws brengen.’

Kerstactie EO Metterdaad: Radeloze Rohingya

EO-directeur en presentator Arjan Lock reisde voor EO Metterdaad naar de Rohingya in Bangladesh. Daar zag hij het verdriet en de pijn in de ogen van deze zwaar getraumatiseerde bevolkingsgroep. Maar hij vond ook sprankjes hoop, dankzij de inzet van gepassioneerde hulpverleners. Zij doen er alles aan om de kampbewoners te laten ontwaken uit hun permanente nachtmerrie.

Vanaf zondag 9 december om 10.00 uur op NPO 2.

Contactpersoon voor meer informatie:
Thamar Nelissen
[email protected]
06 13 07 85 80

Dynasties

De EO zendt opnieuw een indrukwekkende BBC-natuurserie uit op NPO 1: Dynasties. Vanaf donderdag 20 december zien we in vijf afleveringen hoe de chimpansee, keizerspinguïn, leeuw, Afrikaanse wilde hond en tijger strijden voor een plek op onze planeet. Families worden verscheurd door vetes en ouders zetten hun leven op het spel om hun nageslacht te beschermen tegen de koudste en wreedste winter op aarde. Vijf bijzondere dieren die een heroïsche strijd leveren om te overleven.

Vanaf donderdag 20 december om 20.30 uur, NPO 1.

Persbericht
Lees het persbericht van ‘Blue Planet II’ hier.

Contactpersoon voor meer informatie:
Cornelis Vlot
[email protected]
06 21 57 31 27

Nederland Zingt kerstliederen

'Nederland Zingt' viert kerst dit jaar op NPO 1 en NPO 2. In deze kerstuitzending, vanuit de Eusebiuskerk in Arnhem, brengen Sharon Kips, Ernst Daniël Smid en het Kampen Boys Choir prachtige kerstliederen ten gehore. Luister naar- of zing mee met liederen als 'Stille Nacht' en de indrukwekkende vertolking van 'Wij trekken in een lange stoet'.

Zaterdag 22 december om 17.15 uur op NPO 1.

Contactpersoon voor meer informatie:
Linda van de Pol
[email protected]
06 21 59 04 41

De Nationale Bijbelquiz - kersteditie

In de Nationale Bijbelquiz strijden vier bekende Nederlanders – ieder met twee secondanten – om de titel ‘Bijbelkenner van 2018’. Deze editie van de bekende quiz staat in het teken van Kerst. Wie weet het meest van dit Bijbelse feest? De Nationale Bijbelquiz staat onder leiding van Bert van Leeuwen.

Zaterdag 22 december om 20.25 uur, NPO 2

Contactpersoon voor meer informatie
Ilonka van Heusden
[email protected]
06 22 46 63 95

Nederland Zingt op Zondag

Je naam is belangrijk, het is wie je bent. Johannes kreeg de naam: 'God is genadig'. Wat een belofte! En wat een hoop gaat daarvan uit. Niet alleen voor Johannes zelf, maar ook voor het volk van Israël en voor ons. God handelt niet alleen genadig, Hij ís ook genadig. Over die belofte gaan de liederen, zoals 'Licht in de nacht' en 'Daar is uit 's werelds duist're wolken'.

Zondag 23 december om 9.15 uur op NPO 2.

Contactpersoon voor meer informatie:
Linda van de Pol
[email protected]
06 21 59 04 41

Het kerstlied van Minella

Iedereen heeft wel een favoriet lied. Een lied met een
bijzondere boodschap of een lied waar je een speciale herinnering aan hebt. Soms zijn het liederen die alleen voor jou te maken hebben met kerst. Minella van Bergeijk, hoofdredacteur van het vrouwenblad EVA, vertelt waarom Amazing Grace haar mooiste kerstlied is. Verder klinken er bekende en onbekende liederen van vrijheid met een speciale boodschap door de band Trinity en de Brass Band van het Leger des Heils.

Zondag 23 december, 12.00 uur, NPO 2

Lees hier meer informatie

Contactpersoon voor meer informatie:
Tom Mikkers
Mobiel: 06 - 11 13 78 34
E-mail: [email protected]

God in de Lage Landen

De Synode van Dordrecht van 1618 is een cruciale gebeurtenis in de ontstaansgeschiedenis van de Republiek der Nederlanden. Zij moest een einde maken aan de verdeeldheid in ons land, die was ontstaan door een theologische discussie: heeft de mens een vrije wil om te kiezen voor God (en daarmee voor het eeuwige leven) of heeft God zelf alles al beslist en is de mens slechts zijn marionet? Op de Synode van Dordrecht werd besloten hoe deze staatskerk eruit moet komen te zien en hoeveel ruimte er voor andersdenkenden zou zijn. Ernst Daniël Smid is de presentator die ons door de geschiedenis heen leidt. 


Zondag 23 en 30 december om 22.35 uur, NPO 2

Contactpersoon voor meer informatie:
Sytze Braaksma
[email protected]
06 46 22 72 94

Jezus van Nazareth

In de serie Jezus van Nazareth onderzoekt Kefah Allush het leven van Jezus. Hij reist hiervoor af naar de gebieden waar Jezus geleefd heeft. Het is ook de geboortegrond van Kefah zelf. Hij bezoekt de plekken waar Jezus heeft rondgelopen. Hoe ziet het er nu uit? Klopt het beeld dat hij heeft over het leven van Jezus? Kefah gaat hiervoor het gesprek aan met iedereen die hem kan helpen met de vraag: hoe zag het leven van Jezus eruit?

Vanaf maandag 24 december om 21.15 uur, NPO 2

Contactpersoon voor meer informatie:
Tom Mikkers
[email protected]
06 11 13 78 34

Kerkdienst 'Je bent niet alleen'

Deze kerstkerkdienst staat in het teken van #jebentnietalleen. In de Oude Kerk in Rijswijk is er en speciale lichtjesactie om te onderstrepen dat we samen Kerstmis vieren. Het Bijbelse verhaal voegt een extra dimensie toe: God is met ons. Dominee Michiel de Leeuw vertelt hierover in zijn preek. In deze dienst ook speciale aandacht voor de actie van EO Metterdaad voor Bangladesh en de Rohingya.

Eerste Kerstdag (25 december) 9.50 uur, NPO 2.

Contactpersoon voor meer informatie:
Tom Mikkers
[email protected]
06 11 13 78 34

Kerstfeest in de Stad

De eerste editie van Kerstfeest in de Stad vindt plaats in Rotterdam en geeft nieuw elan aan wat we sinds 2012 kennen als Kerstfeest op de Dam. Het televisieprogramma is uitgegroeid tot het jaarlijkse nationale kerstevenement op NPO 1. Tino Martin, Berget Lewis, Anneke van Giersbergen en Kaj van der Voort vormen de muzikale cast.

Vanaf 2018 verplaatst het evenement zich elk jaar naar een andere stad. Samen met alle Rotterdammers laten we deze decemberavond Nederland weten dat we samen Kerst vieren. De locatie is het Grotekerkplein voor de ingang van de Sint-Laurenskerk.

Eerste Kerstdag (25 december) om 20.20 uur, op NPO 1.

Persbericht
Lees hier het persbericht van 'Kerstfeest in de Stad'

Contactpersoon voor meer informatie
Cornelis Vlot
[email protected]
06 21 57 31 27

Wie kent mij nog? (kerstspecial)

Tijdens de kerstspecial van Wie kent mij nog? ontmoeten de deelnemers elkaar tijdens een sfeervol kerstdiner. Mehmet, Maria, Pearl, Jelle Jan en Mariska vertelden tijdens de ‘Week tegen Eenzaamheid’ (eind september) hun verhaal. Welke reacties kregen ze op de uitzendingen en hoe gaat het nu met ze?

Eerste kerstdag (25 december) om 22.10 uur, NPO 2

Contactpersoon voor meer informatie:
Linda van de Pol
[email protected]
06 21 59 04 41

Nederland Zingt: Volkskerstzang

Tweede Kerstdag begint met 'Nederland Zingt', waar opnieuw blijkt dat muziek en kerst nauw met elkaar verbonden zijn. De Volkskerstzang komt dit jaar vanuit Arnhem. 

Tweede Kerstdag (26 december) om 9.10 uur op NPO 2.

Contactpersoon voor meer informatie:
Linda van de Pol
[email protected]
06 21 59 04 41

The making of Oom Jo - De verbeelding van een onthutsende familiegeschiedenis

The making of Oom Jo gaat over actrice Carolien van den Berg die een voorstelling heeft gemaakt over de zoektocht naar haar vermoorde familie.  Als ze het unieke overlevingsverhaal van haar vader in de oorlog ontrafelt, stuit ze op allerlei onbekende feiten. Van het verhaal dat haar vader nooit kon vertellen, maakte ze een heel persoonlijke solovoorstelling.

In The making of Oom Jo verplaatst de actrice zich in haar familie. Als ‘dochter van’ probeert ze te begrijpen wat er onbenoemd in families wordt doorgegeven als er gezwegen wordt. Een film over keuzes, bewustzijn, verwerken en loslaten.

Contactpersoon voor meer informatie:
Tom Mikkers
[email protected]
06 11 13 78 34

De Kapel

Vanuit een indrukwekkende, houten kapel verzorgen verschillende predikanten bij wekelijkse toerbeurt een overdenking. Thema’s uit het leven van alledag en uit de actualiteit komen langs, met altijd als rode draad de liefde van God voor mensen. De uitzending wordt omlijst met warme livemuziek.
 
Jurjen ten Brinke vertelt op Tweede Kerst over licht in de nacht. Bijna een miljoen mensen wonen er in tientallenvluchtelingenkampen. Hoe schijnt voor hen het licht in de nacht?

Tweede kerstdag (26 december), 9.55 uur, NPO 2

Contactpersoon voor meer informatie:
Alja de Klerk
[email protected]
06 13 79 95 19

‘De laatste 24 uur’ van René Froger

Wat als je het bericht zou krijgen dat je laatste 24 uur zijn
ingegaan? Wat zou je nog willen doen? Wie zou je nog willen
spreken, een knuffel willen geven of juist een zoen?

Op Tweede Kerstdag gaat Bert van Leeuwen met deze hypothetische vraag langs bij één van Nederlands bekendste zangers: René Froger. Bert heeft slecht nieuws voor de ras-Amsterdammer; zojuist zijn

‘De Laatste 24 Uur’ van René ingegaan…

Woensdag 26 december om 21.35 uur, NPO 1

Persbericht
Lees het persbericht van 'De laatste 24 uur' van René Froger hier

Contactpersoon voor meer informatie:
Judith Vernooij
Mobiel: 06 - 11 03 55 47
E-mail: [email protected]

Kerst bij de EO op NPO Radio 5

De EO-programma’s op NPO Radio 5 leven vanaf begin december toe naar kerst, met de boodschap ‘EO Radio 5 brengt Licht’. Dat is het mooie van kerst: het Licht geven we heel graag door. Ieder EO-programma op NPO Radio 5 sluit op zijn/haar eigen manier aan: met een gast, een mooie overdenking of door muziek vol licht te draaien.