Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

IDFA prijs voor EO-documentaire 'But now is perfect'

22 november 2018 in het dossier Pers

Tijdens het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) ontving Carin Goeijers de speciale juryprijs voor Nederlandse documentaire. Vanavond al is de film te zien op NPO 2 om 20.25 uur.

De film speelt zich af in en om het Zuid-Italiaanse dorpje Riace dat de afgelopen maanden wereldwijd in het nieuws was. Burgemeester Domenico Lucano kreeg huisarrest en werd daarna door de Italiaanse overheid verbannen uit zijn huis en dorp. Aanleiding hiervoor was het beleid van de burgemeester om immigranten welkom te heten in zijn dorp. Carin Goeijers laat in een intiem portret zien hoe een geslonken Italiaanse gemeenschap samenleeft met de nieuwe - veelal Afrikaanse - inwoners, hoe vriendschappen worden gesloten en levens met elkaar verknoopt raken.

De belangrijkste kennismaking in de film is die met Becky. “Ik weet niet of ik de juiste stappen zet”, zegt ze. "Maar nu is mijn leven perfect." Becky vluchtte weg van een gearrangeerd huwelijk met een bejaarde man en ze voelt zich nu veilig in Riace. Maar de weerstand van de regionale en landelijke overheid is er ook. De burgemeester is niet meer bij machte om het dorp te beschermen. Voor Becky slaat het noodlot toe als zij Riace moet verlaten.

'But Now is Perfect - een Afrikaans-Italiaans verhaal over geloof, hoop en documenten' laat het menselijke verhaal achter de reportages, meningen en verhitte debatten zien.