Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-radioprogrammering 24 t/m 30 november 2018

23 november 2018 in het dossier Pers

Op deze pagina vindt u informatie over de radioprogramma's van de periode 24 t/m 30 november 2018.

Nurlaila Karim (Mamma Mia) over de wereld achter musicals

In ‘Open Huis’ is Nurlaila Karim te gast. De zangeres en musicalacteur staat een paar keer per week op de planken als Donna in de feelgoodmusical Mamma Mia!. In het verleden speelde ze in musicals als On Your Feet!, The Bodyguard, Les Misérables en Sister Act. Daarnaast tourde ze in 2015 langs de Nederlandse theaters met haar eigen show ‘Fourtina’; een tribute aan Tina Turner. In ‘Open Huis’ brengt ze live twee nummers ten gehore én vertelt ze presentator Ron Stoeltie over de wereld achter musicals.

Open Huis, zaterdag 24 november om 14.00 uur op NPO Radio 5.

Longen uit de 3D-printer, van verlies naar hoop en meer in ‘EO Live’

Yvonne Sprunken

Ook deze week spreekt Yvonne Sprunken in ‘EO Live’ met haar gasten over de meest uiteenlopende onderwerpen. Zo vraagt ze bioloog Tom Zoutewelle naar een bijzondere technologische ontwikkeling: het printen van longen. Een Amerikaans en een Israëlisch bedrijf gaan samenwerken om met een 3D-printer goed functionerende longen te maken. Dat kan het orgaantekort oplossen, maar er zijn ook ethische bezwaren. Is het printen van organen het ei van Columbus als het gaat om het oplossen van het grote tekort aan orgaandonoren?

Tranen in mijn koffie
“Ik voel me betrokken bij mensen die met een verlies in hun leven verder moeten. Ik wil graag voor hen van betekenis zijn”, vertelt Judith Stoker. Ze is therapeut, schrijfster én oprichter van een gezinshuis. Toen bleek dat zij en haar man Jan Willem geen kinderen konden krijgen, volgden ze een STAP-cursus (Selectie en Training Aspirant Pleegouders). Al snel werden ze een therapeutisch pleeggezin voor kinderen met wat complexere problemen en inmiddels runnen ze samen Gezinshuis de Vlerken. 
Judith is zelf ervaringsdeskundige op het gebied van traumaverwerking, ongewenste kinderloosheid en depressie. In haar boek ‘Tranen in mijn koffie’ neemt ze haar lezers mee op de reis van haar getraumatiseerde verleden naar de dag van vandaag. Ze zegt: “God heeft een hoopvolle toekomst beloofd. Die toekomst kan vandaag beginnen en hoeft niet langer negatief beïnvloed te worden door wat je hebt meegemaakt in je verleden.”

Alternatieve vormen van begraven
In Nederland zijn er wettelijk gezien twee mogelijkheden na je overlijden: begraven of cremeren. Tot nu toe, want enkele weken terug zwengelde D66 de discussie over alternatieve vormen opnieuw aan. Er zijn bijvoorbeeld mogelijkheden om een lichaam in water op te lossen of jezelf tot compost terug te brengen. Veel uitvaartondernemers staan te springen om hiermee aan de slag te gaan. Maar is dit ethisch? Yvonne Sprunken spreekt erover met Theo Boer, theoloog en ethicus aan de Protestantse Theologische Universiteit. 

En verder:

  • Over christenvervolging verschijnt regelmatig nepnieuws. Journalist Herman Veenhof schreef deze week een krantenartikel over dit probleem. Heeft hij een verklaring voor deze berichten? En wie heeft er belang bij dit nepnieuws?
  • In Rusland wordt door evangelisten duizenden kilometers afgelegd om gevangenen te bezoeken en hen te bemoedigen vanuit het Woord van God. Eén van de evangelisten wil een opvang starten voor ex-gevangenen. Thirza Keesmaat, directeur van de interkerkelijke hulporganisatie ORA, vertelt erover.
  • Jan van Benthem - buitenlandredacteur bij het Nederlands Dagblad – deelt zijn visie op de houding van president Donald Trump (VS) tegenover Saoedi-Arabië. 
  • Er is livemuziek van zanger en liedschrijver Peter van Essen.


EO Live, zaterdag 24 november om 19.00 uur op NPO Radio 5.

Onderweg met Bert Jan Lietaert Peerbolte

Bert Jan Lietaert Peerbolte

In ‘Onderweg’ praat Elsbeth Gruteke met hoogleraar, theoloog en radiocommentator Bert Jan Lietaert Peerbolte. Al jarenlang bestudeert hij de Bijbel en historische geschriften. In de loop van de jaren is zijn kijk op de Bijbel drastisch veranderd. Hij noemt de manier waarop veel christenen de Bijbel lezen, namelijk als een boek met letterlijk gebeurde geschiedenis, een historische misvatting. Ook vertelt hij in de uitzending over de encyclopedie waar hij met onder andere Paul van Geest aan werkt én over zijn klarinethobby.

Onderweg, zaterdag 24 november om 22.00 uur op NPO Radio 5.

‘De Heer is mijn Herder, ook in een donker dal’

Andries Knevel

In ‘Groot Nieuws’ aandacht voor de zogenoemde ‘voleindingszondag’, waarop in veel kerken de overledenen worden herdacht. Andries Knevel spreekt in dit kader over Psalm 23.

“Een paar jaar geleden was ik in Israël voor een tv-opname”, vertelt Knevel. “Ik moest daar een paar uur met een herder en zijn schapen rondlopen. De schapen moesten eten, maar dat was er nauwelijks. Tussen de rotsen die we vol moeite overklommen, groeiden wat grassprietjes en dat was het dan. Veel meer was er niet. Ik moest eraan denken toen ik Psalm 23 las.”

“David zegt: ‘Hij leidt mij aan grazige weiden, in groene weiden’. Nou, die waren er in de tijd van David al helemaal niet. Hij ziet als het ware een paradijselijke situatie voor zich, met water en groene weiden. Waarom? Omdat hij de behoefte heeft om in dit gedicht God te loven. Hij belijdt dat God zijn herder is dat hij het goed heeft en dat hem niets zal overkomen. In dit vertrouwen, in deze rust erkent hij God. Kent u hier iets van?”

“Een beekje en groene weiden. Het klinkt haast te mooi om waar te zijn. U zegt: ‘Ik zou het mooi vinden, maar zo gaat het niet in mijn leven. Niks grazige weiden, niks beekje en niks veilige paden. Mijn weg lijkt eerder op een donker dal’.”

Andries Knevel: “Vaak wordt gedacht dat Psalm 23 een grote lofzang op een vredig leven met God is, zo vredig dat het niet meer reëel lijkt. Maar deze psalm is wel degelijk uit het leven gegrepen. ‘Al gaat mijn weg door een donker dal’, zegt David. En hij kon ervan weten. Achtervolgd door Saul, een kind dat in opstand kwam, een kind dat van hem weggenomen was en zijn gezin was een grote puinhoop, om maar eens wat te noemen. Hij wist van het donkere dal. En toch zegt hij dan: ‘Ik vrees geen gevaar, want u bent bij mij, uw stok en uw staf die vertroosten mij.’ In het donkere dal dus. Wanneer je gelooft, betekent dat niet dat er dus geen donkere dalen zijn.”

“Het is vandaag eeuwigheidszondag. In tal van kerken en gemeenten worden op deze laatste zondag van het kerkelijk jaar de overledenen herdacht. Misschien is dit vandaag wel het donkere dal. En ook als u misschien niet wilt spreken van een diep en donker dal, zult u wel zeggen dat het leven af en toe niet meevalt. Ja, inderdaad, zo is het leven van velen en juist de psalmen geven daar taal aan. De meeste psalmen in de Bijbel zijn klaagpsalmen, en dat is nog te begrijpen ook.”

“David kon er ook wat van, maar in Psalm 23 slaat hij andere taal uit. Ook Bijbelse taal. Deze psalm is vol van geloofsvertrouwen ook in het donkere dal. ‘Ik vrees geen gevaar, want u bent bij mij.’ Dat is een belijdenis tegen de klippen op. Het is een belijdenis tegen de vragen van ons eigen hart op. Dit is taal van het geloofsvertrouwen.”

“Ik wijs u nog op een woord”, zegt Knevel tot slot. “‘Geluk en genade volgen mij’. Bij dat woord genade (of goedertierenheid of heil) denken we direct aan die andere herder, de herder uit het Nieuwe Verbond, Jezus. Wat mooi dat die beelden van een herder zo in elkaar overvloeien. Want is het niet door het volbrachte werk van de Goede Herder dat we deze tekst in de nieuwtestamentische gemeente kunnen zingen? David kon God als herder ervaren omdat de Goede Herder in het nieuwe verbond Zijn leven voor hem gaf. En daarom: als u moeite heeft met de beelden van David uit deze psalm, denk dan aan dat andere beeld. Die Goede Herder die Zijn leven gaf voor Zijn schapen. Zodat we in het huis van de Here mogen verkeren tot in lengte van dagen.”

Groot Nieuws, zondag 25 november om 8.00 uur op NPO Radio 5.

‘Zin, Zout & Zegen’ vindt hoop en inspiratie in Zwolse kerk

Ferdy, Petra en Judith

Ferdy en Judith - een jong stel dat al veel heeft meegemaakt in het leven - gingen helemáál niet naar de kerk. Hoe zijn ze daar dan toch terechtgekomen? In ‘Zin, Zout & Zegen’ gaat presentator Petra de Joode deze week met het koppel en hun dochter Julie mee naar Verrijzeniskerk in Zwolle. 

“Hoewel je in de media regelmatig hoort en leest dat de kerken leeglopen, ervaren we in Zin, Zout & Zegen iets heel anders”, zegt De Joode. “Wij komen volop hoop en inspiratie tegen in die kerken! Deze keer in de Christelijke Gereformeerde Verrijzeniskerk in Zwolle. ‘Ja, hállo!’ hoor ik je denken: ‘Zwolle bárst van de kerken, geen wonder dat je dáár inspiratie vindt…’  Dat kan wel zo zijn, maar in Zin, Zout & Zegen hoor je het verhaal van Judith en Ferdy en blijkt het toch niet zo vanzelfsprekend te zijn”.

De meditatie in deze uitzending is van dominee Wytze Plantinga, voorganger in de CGK Verrijzeniskerk in Zwolle. 

Zin, Zout & Zegen is een reis door Nederland met aandacht voor authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven.

Zin, Zout & Zegen, zondag 25 november om 19.00 uur op NPO Radio 5.

'Nog even zondag' met Addy van der Woerd

Addy van der Woerd en Marleen Stelling

Addy van der Woerd heeft net zijn opleiding Theologie afgerond. Hij komt uit een gereformeerd vrijgemaakt gezin en wilde eigenlijk predikant worden. Maar tijdens zijn studie ontdekte hij dat dit niets voor hem was. “Zondag was een fijne dag. We ontbeten samen en dan gingen we naar de kerk. Ik heb drie broers en drie zusters. Dat zondagse gevoel ging de hele dag door toen ik thuis woonde.” Addy praat met Marleen Stelling over de wijze waarop hij nu zijn zondag invult, over zijn tekentalent en zijn voorliefde voor schaatsen. En wat wil hij gaan doen met theologie?

Nog even zondag, zondag 25 november om 22.00 uur op NPO Radio 5.

Word wakker!

Presentatrice Gerja Wolf

In ‘Musica Religiosa’ klinkt zondagavond onder andere cantate 140: ‘Wachet auf!, ruft uns die Stimme’. Dit is een bijzonder populaire cantate, die heel vaak wordt uitgevoerd. Het verhaal dat in deze cantate centraal staat, komt uit het Evangelie van Mattheüs. Het is de gelijkenis van de wijze en de dwaze meisjes die wachten op de komst van de bruidegom. Wanneer dat lang duurt vallen ze allemaal in slaap. Totdat een stem roept: ‘Word wakker, Hij is in aantocht!’ De wijze meisjes vullen snel hun lampen bij en gaan hem tegemoet, maar de dwaze meisjes hadden verzuimd om extra olie in te slaan. Zij moeten eerst naar de winkel om die te kopen. Ondertussen komt de Bruidegom en zo missen zij het feest. De vermaning om altijd te zorgen dat je goed bent voorbereid, heeft schrijver Philip Nicolai niet in de tekst opgenomen. Het gaat puur om het verlangend wachten op de Bruidegom en Zijn liefde en Zijn vrede. Wachet auf! Ruft uns die Stimme.

Musica Religiosa, zondag 25 november om 23.00 uur op NPO Radio 5.