Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-radioprogrammering 17 t/m 23 november 2018

16 november 2018 in het dossier Pers

Op deze pagina vindt u informatie over de radioprogramma's van de periode 17 t/m 23 november 2018.

Alles over de Bijbel

In deze uitzending van ‘Open Huis’ speciale aandacht voor de Bijbel. Petra de Joode spreekt met theologe en docente Martina Fraanje, die alles weet van ‘contextueel Bijbellezen’. Wat is dat en hoe doe je dat? 

Ook Peter Siebe van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) maakt zijn opwachting in de studio én Petra vraagt de Radio 5-luisteraars naar hun favoriete Bijbelverhalen. 

Open Huis, zaterdag 17 november om 14.00 uur op NPO Radio 5.

Onderweg met Feije Duim

Feije Duim

In ‘Onderweg’ praat Elsbeth Gruteke met Feije Duim. Na zijn pensionering eerder dit jaar schoof hij weer de schoolbanken in: nadat hij jarenlang actief was als 'zendelaar' voor onder andere Kerk in Actie ging hij naar de kunstacademie in Groningen. Terwijl zijn klasgenoten alles nog moeten ontdekken heeft Feije jarenlang in Indonesië gewoond, was hij medeverantwoordelijk voor de Israël-Palestina nota van de PKN en reisde hij door het Midden-Oosten om kerken in bijvoorbeeld Syrië te steunen. Eigenlijk wilde hij al meteen na de middelbare school naar de kunstacademie, maar toen werd hij niet toegelaten. Nu - jaren later - is hij bezig met 'total art', conceptkunst, zeefdrukken en allerlei andere creatieve uitingen. Hoe gaat hij om met de grote leeftijdsverschillen, welke rol heeft geloof in zijn kunst en hoe kijkt hij terug op zijn jaren in het buitenland?

Onderweg, zaterdag 17 november om 22.00 uur op NPO Radio 5.

'Genade is gein'

Ds. I. Postma

In ‘Groot Nieuws’ spreekt ds. Imko Postma - predikant van de Gereformeerde Kerk in Genemuiden (PKN) - over Romeinen 6:1-11. 

“Wij kennen het woord ‘gein’ in onze taal. Gein maken, een geintje uithalen. Een grapje, met elkaar lachen. Dan moet u weten dat ‘gein’ komt uit het Hebreeuws en daar ‘gunst’ betekent. Genade, een gunst = gein. Genade is gein. Dat kan toch niet? Maar dit is precies wat er in het evangelie gebeurt…”

Paulus zegt in vers 11: ‘Zo moet u ook uzelf zien: dood voor de zonde, maar in Christus Jezus levend voor God’. Postma: “Onmogelijk Paulus, wat je nu zegt! Nu moet ik mezelf rekenen als dood voor de zonde. Dus onaantastbaar voor de zonde, voor het verkeerde, en levend in Christus? Geintje zeker?”

“Nee, geinige ernst van het evangelie. Zo radicaal is het. Als wij door het geloof met Christus zijn gestorven en opgestaan, ervaren we over het algemeen niet dat we onaantastbaar zijn geworden voor de zonde. Zeker niet. Maar dat is ook niet wat er staat. Er staat: ‘Zo moet u zichzelf rekenen.’ Zo moet u zichzelf zien. We worden opgeroepen nu even niet te voelen, maar te rekenen. We mogen naar de feiten kijken. In Gods ogen is iemand die met Jezus gestorven en opgestaan is - en zich daaraan toevertrouwt - onaantastbaar voor de zonde.”

“De zonde kan je ten diepste niet meer van God scheiden”, zegt ds. Postma. “In die zin kan het je niet meer raken, niet meer aantasten. Vanuit dié werkelijkheid mag je gaan leven. Dat is Goddelijke Genade. Dat is hemelse Gein. De vraag is niet of God wel genadig is, maar of ik deze geinige, bizarre ruil accepteer. En of ik eruit wil leven.”

Groot Nieuws, zondag 18 november om 8.00 uur op NPO Radio 5.

Over kerkmuren kijken

Natasja Verhagen en Corina Schipaanboord

Corina Schipaanboord groeide op in de Gereformeerde Gemeente, ging zondags steevast twee keer mee naar de kerk en bezocht door de week een reformatorische school. Ze leefde in een veilig wereldje, waar iedereen zo ongeveer hetzelfde geloofde. Toen ze een jaar of zeventien was en naar de Christelijke Hogeschool Ede ging, was dat een regelrechte cultuurshock. Haar medescholieren hadden het over tv-programma’ en artiesten waar Corina nog nooit van had gehoord. Hierdoor voelde ze zich naar eigen zeggen weleens “een dom Refootje”.

Maar dat was en is ze niet. Corina maakt weloverwogen keuzes en koos er bewust voor om de Gereformeerde Gemeente trouw te blijven. Dat neemt niet weg dat ze over kerkmuren heen kan kijken. Het was geen punt om samen met de evangelische Natasja Verhagen het boek ‘God bestaat echt’ te schrijven. 

In ‘Zin, Zout & Zegen’ gaat Yvonne Sprunken deze zondag met Corina Schipaanboord mee naar de Petrakerk in Kapelle (Zeeland). Daar ontmoeten ze ook Natasja Verhagen. Samen buigen ze zich over een aantal verschillen en overeenkomsten tussen Evangelisch en Reformatorisch.

De meditatie in deze uitzending is van dominee Baan. Hij preekt over de tekst: ‘Verzamel voor jezelf geen schatten op aarde: mot en roest vreten ze weg en dieven breken in om ze te stelen. Verzamel schatten in de hemel, daar vreten mot noch roest ze weg, daar breken geen dieven in om ze te stelen.’ (Mattheüs 6: 19 en 20). Dat de preek juist over deze tekst gaat, ervaart Natasja als een cadeautje.

‘Zin, Zout & Zegen’ is een reis door Nederland met aandacht voor authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven. 

Zin, Zout & Zegen, zondag 18 november om 19.00 uur op NPO Radio 5.

Gospel met Martin Garrix

ZO! Gospel Choir (copyright: Jean-Marc Kessely)

Martin Garrix werd in oktober voor het derde jaar op rij uitgeroepen tot beste dj ter wereld. Onlangs kwam zijn nieuwste track uit: Dreamer; een samenwerking met Mike Yung én ZO! Gospel Choir. In ‘Thank God It’s Sunday’ belt presentator Henk van Steeg met Ghislain Levant van dit Nederlandse gospelkoor. 

Thank God It's Sunday, zondag 18 november om 20.00 uur op NPO Radio 2.

'Nog even zondag' met jonge theoloog Rik Zweers

Rik Zweers en Marleen Stelling

Tijdens de ‘Nacht van de Theologie’ werd Rik Zweers de allereerste Jonge Theoloog des Vaderlands. In deze uitzending spreekt Marleen Stelling met hem over zijn kijk op de zondag. “Ik vind de kerk op zondag een hele fijne plek. Als ’s ochtends het licht door de glas-in-loodramen komt, word ik daardoor ontroerd.” De zondag staat voor Rik in het teken van kunst. Kunst kijken op tv en zelf kunst maken. Zondag is voor Rik echt een andere dag. “Ik weet niet waar het ‘m inzit. Ik heb voor mijn studie een jaar gewerkt op een veerboot naar Vlieland, in de catering. Daar op die boot voelde ik het ook, dat de zondag anders is. De wind waait anders, de zon is wat mooier, het is net iets stiller. Dat heeft niets te maken met niets mogen doen op zondag. Het gebeurt gewoon, op zondag”.

Nog even zondag, zondag 18 november om 22.00 uur op NPO Radio 5.