Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-radioprogrammering 1 t/m 7 december 2018

30 november 2018 in het dossier Pers

Op deze pagina vindt u informatie over de radioprogramma's van de periode 1 t/m 7 december 2018.

‘Open Huis’ met boekrestaurateur Constant Lem

Petra de Joode duikt tijdens deze uitzending van ‘Open Huis’ in de wereld van boeken. Ze ontvangt boekrestaurateur Constant Lem, die verantwoordelijk is voor het onderhouden van de uitgebreide collectie van de Koninklijke Bibliotheek. Deze collectie bestaat uit boeken uit 1500 tot 19de-eeuwse kinderboeken. Wat komt een boekrestaurateur zoal tegen en hoe kunnen we boeken het beste bewaren?

Open Huis, zaterdag 1 december om 14.00 uur op NPO Radio 5.

Smartphonetijd, antisemitisme en meer in ‘EO Live’

Yvonne Sprunken

Uit onderzoek van Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) blijkt dat de gemiddelde Nederlander maandelijks bijna 61 uur besteedt aan internetten op de smartphone. Zo’n twee uur per dag; los van de tijd die we achter een computer of televisie doorbrengen. Is dat ongezond? En spreken we hier vooral over het smartphonegebruik van jongeren, of geldt dit ook voor 50+’ers? In ‘EO Live’ legt Yvonne Sprunken deze - en meer - vragen voor aan Steven Middelkoop, directeur van stichting Yona.

Uit onderzoek van televisieprogramma ‘EenVandaag’ bleek dat veel Nederlandse Joden niet openlijk Joods durven te zijn. Bijna gelijktijdig berichtte de Amerikaanse nieuwszender CNN dat vooroordelen over Joden in Europa weer de kop op steken. Ook zij deden een onderzoek en kwamen tot de conclusie dat antisemitisme nooit is weggeweest in Europa. Waarom steekt antisemitisme steeds weer de kop op? Yvonne Sprunken spreekt erover met Bart Wallet, historicus gespecialiseerd in de Joodse geschiedenis en het moderne Nederlandse Jodendom.

Een Chinese wetenschapper claimt de eerste genetisch gemodificeerde baby’s op de wereld te hebben gezet. In een omstreden experiment is het DNA van de twee baby’s veranderd (tijdens de bevruchting). Na de bekendmaking van dit nieuws barstte er een storm van kritiek los. Yvonne gaat met ethicus, professor Henk Jochemsen in gesprek over deze casus.

En verder:

  • In Den Haag wordt al sinds 26 oktober een marathon-kerkdienst georganiseerd om te voorkomen dat een Armeens asielzoekersgezin het land wordt uitgezet. De actie van buurt- en kerkhuis Bethel wordt inmiddels ook opgemerkt door internationale media. Yvonne belt met Theo Hettema; woordvoerder van het ‘kerkasiel’.
  • Het Nederlandse kabinet wil dat in 2030 alleen nog maar elektrische auto’s nieuw worden verkocht. Wat gebeurt er met de Arabische economieën als de vraag naar olie steeds verder terugloopt? Yvonne vraagt dit aan Jan van Benthem, buitenlandcommentator bij het Nederlands Dagblad.
  • Eline de Boo woonde en werkte tien jaar lang in Tokio (Japan), waar ze zich samen met haar gezin inzette voor kerkplanting onder jonge, hoogopgeleide Japanners. Een grote uitdaging, ook nu nog!
  • Priscilla Docter-Agteres is moeder van vijf kinderen. Met haar boek ‘Supermam’ wil ze vrouwen leren het moederschap te omarmen met hart en handen. Ook organiseert ze zogenaamde ‘moederkringen’, waarin moeders op jaarbasis tien keer samenkomen om elkaar te bemoedigen en inspireren. Genoeg om over door te praten!
  • Zanger Tim Hermsen vult de studio met prachtige livemuziek.


EO Live, zaterdag 1 december om 19.00 uur op NPO Radio 5.

Onderweg met Jos Strengholt

Jos Strengholt

In ‘Onderweg’ praat Elsbeth Gruteke met Jos Strengholt, die in de jaren negentig bijna onafgebroken te horen was in nieuwsprogramma's op de Nederlandse radio. Strengholt was in die tijd journalist in Caïro en deed verslag van de Golfoorlog. Daarna werd hij onder meer ondernemer, doctor in de theologie en anglicaans priester. Hij woonde bijna twintig jaar in Egypte, waar hij ook de rellen van de afgelopen jaren meemaakte en meeliep in demonstraties. Nu reist hij nog elke maand terug omdat hij bezig is met het opzetten van een opleiding voor kopten. De Koptische Kerk heeft zijn hart. In ‘Onderweg’ deelt Strengholt zijn kijk op deze kerk en vertelt hij over de manier waarop westerse christenen naar deze broeders en zusters in het Midden-Oosten kijken.

Onderweg, zaterdag 1 december om 22.00 uur op NPO Radio 5.

'Immanuel, God met ons'

Ds. D.J.T. Hoogenboom

In ‘Groot Nieuws’ een meditatie van ds. D.J.T. Hoogenboom, predikant van de Christelijk Gereformeerde Kerk in Utrecht West. Hij spreekt naar aanleiding van Mattheüs 1: 18-24 over het thema ‘Immanuel, God met ons’. 

Groot Nieuws, zondag 2 december om 8.00 uur op NPO Radio 5.

‘Verlies werd winst’

Yvonne Sprunken en Linda van de Fliert

Vandaag start de adventstijd. Voor radioprogramma ‘Zin, Zout & Zegen’ aanleiding voor het maken van een serie rond het thema ‘Hoop’. In de eerste van vier uitzendingen over dit thema is Yvonne Sprunken te gast bij Linda van de Fliert. Zij neemt de presentatrice mee naar haar kerk: de Maranathakerk in het Gelderse Lunteren.

Van de Fliert heeft een auto-immuunziekte, die naar de lastige naam ‘systemische sclerose’ luistert. Deze ziekte dwong haar om op 27-jarige leeftijd haar toekomstplannen los te laten en na te denken over de vraag: ‘Wat als ik dit niet overleef?’. En wat bleek: verlies werd winst. Die winst gunt Linda iedereen. “Soms gun ik iedereen een erge ziekte”, zegt ze daarom in de uitzending. Het klinkt wat cru, maar toch bedoelt Van de Fliert het positief.

Genezen
Hoewel Van de Fliert een stamceltransplantatie onderging, kan ze niet zeggen dat ze – lichamelijk gezien - genezen is. In geestelijk opzicht echter wel! De Lunterse heeft geen bekeringsverhaal (ze geloofde namelijk al), maar kreeg een beter beeld over zichzelf en over wat belangrijk is in het leven. Aan presentatrice Yvonne Sprunken vertelt ze wat ze ontdekte.

“Hoop in verschillende maten en vormen”
In de Maranathakerk staan vier adventskaarsen, met elk een andere kleur en vorm. Desondanks staan ze alle vier symbool voor hetzelfde: hoop! De hoop die de komst van Jezus in de wereld bracht. Van de Fliert steekt de eerste adventskaars en volgende week is een ander gemeentelid van de Maranathakerk aan de beurt. Zo vertelt elke adventszondag een ander gemeentelid welke invulling hij of zij aan het woord ‘hoop’ geeft. Vier unieke kaarsen voor vier unieke verhalen. Hoop is er immers in verschillende maten en vormen.

‘Het kleine meisje van de hoop’
Dominee Jaap Hansum, predikant van de Hervormde Gemeente Maranathakerk, gaat in ‘Zin, Zout & Zegen’ vier keer voor in deze adventstijd.  Hij opent met een preek die hij ‘Het kleine meisje van de hoop’ noemt. De Bijbellezing komt uit: Psalm 130 en 1 Petrus 1: 3.

Over ‘Zin, Zout & Zegen’
In het EO-programma ‘Zin, Zout & Zegen’ reizen presentatoren Yvonne Sprunken en Petra de Joode door Nederland, op zoek naar authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven. 

Zin, Zout & Zegen, zondag 2 december om 19.00 uur op NPO Radio 5.

'Nog even zondag' met Suzan Doodeman

Marleen Stelling

In ‘Nog even zondag’ is Suzan Doodeman te gast bij Marleen Stelling. Ze studeerde religiewetenschap en literatuurwetenschap en is een idealiste. Met haar firma ‘Hoe dan wel’ geeft ze haar idealen concreet vorm. Of het nu gaat om de actie ‘We gaan ze halen’ voor vluchtelingen of het organiseren van ‘De staat van God’ (een avondvullend programma over de stand van geloof in Nederland). Met Marleen Stelling praat ze over haar zondagsgevoel, haar zoektocht naar een kerk en haar voorliefde voor piraten. ‘Break a rule’ was hun motto en is het motto van Suzan.

Nog even zondag, zondag 2 december om 22.00 uur op NPO Radio 5.