Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Vijf Gouden Kalveren voor “Bankier van het Verzet” waaronder beste film en publieksprijs

5 oktober 2018 in het dossier Pers

Tijdens de finale vanavond van het Nederlands Film Festival in Utrecht ging de prijs voor beste film naar de EO film 'Bankier van het Verzet'. De film van Joram Lürsen over de verzetsheld Walraven van Hall won naast het Gouden Kalf voor beste film ook de publieksprijs. Daarnaast gingen gouden Kalveren naar Jacob Derwig (beste acteur), Fockeline Ouwerkerk (beste vrouwelijke bijrol) en Harry Ammerlaan (beste productie design).

Behalve Bankier van het Verzet kwamen drie documentaires van de EO in aanmerking voor een Gouden Kalf. Tijd en Tij, een film over de Nederlandse kust, The Bastard - over de relatie tussen de Ethiopische Daniel en zijn Nederlandse vader, en The Long Season - over de Syrische vluchtelingenkampen in Libanon - vielen helaas buiten de prijzen.

EO-directeur Arjan Lock zei na afloop van het festival: “De vele nominaties voor EO films waren al enorm eervol. Maar de prijzen voor 'Bankier van het Verzet' zijn een enorm compliment. Juist met deze film laten we zien dat de EO verhalen vertelt waarin hoop en moed centraal staan. Ik feliciteer in het bijzonder de makers van deze film. Dankzij hun talent is de film een monument geworden, waarvoor vanavond erkenning kwam, niet alleen van vakgenoten maar ook van het publiek.”

Bankier van het Verzet is geschreven door Marieke van der Pol en Thomas van der Ree/Winchester McFly, geregisseerd door Joram Lürsen en geproduceerd door Sytze van der Laan, Sabine Brian en Alain de Levita voor NL Film en TV (NL) in coproductie met de Evangelische Omroep (EO) en Zilvermeer Productions (BE)."