Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Tygo Gernandt legt de wereld van GHB bloot

Tygo in de GHB, vanaf 26 november, 21.20 uur, NPO3

20 november 2018 in het dossier Pers

In de EO-serie ‘Tygo in de GHB’ duikt de Nederlandse acteur Tygo Gernandt in de wereld van excessief druggebruik. Tygo wil onderzoeken hoe het kan dat jongeren in Brabant massaal GHB gebruiken en er niet of nauwelijks in slagen om af te kicken van deze vernietigende drug. In deze vierdelige serie legt Tygo Gernandt de Brabantse GHB-epidemie bloot. Hij trekt op met gebruikers en dealers, volgt de politie bij invallen in drugspanden en achtervolgingen van gebruikers onder invloed. Hoe kan het dat niemand grip lijkt te krijgen op deze verlammende drug?

Tygo: “Ik ben heel erg geschrokken van wat ik tijdens het maken van deze serie heb aangetroffen. Een weekend lang heb ik geworsteld met de vraag of ik wel een camera op deze kwetsbare gebruikers mócht zetten. Samen met de EO besloot ik dit te doen, omdat ik het schrijnende verhaal over GHB-gebruik wil vertellen, móet vertellen. In de serie krijgen GHB-gebruikers een gezicht, waardoor je als kijker leert begrijpen waarom ze het leven leiden dat ze leiden.”

Volgens arts-epidemioloog Esther Croes van Trimbos Instituut hebben het afgelopen jaar 50.000 mensen GHB gebruikt en worden op dit moment 1000 mensen in de verslavingszorg behandeld voor hun GHB-verslaving. Hoeveel GHB-verslaafden met problemen er precies zijn, is niet duidelijk en het is bijzonder lastig om blijvend af te kicken van GHB. Maar liefst 70% van de afgekickte gebruikers valt weer terug. Ook de politie zit met de handen in het haar. Zij kunnen moeilijk handhaven als het op GHB-verslaafden aankomt. Een verslaafde mag niet langer dan 1 of 2 uur in een gewone cel worden geplaatst vanwege de mogelijk dodelijke afkickverschijnselen. En de speciale GHB-cel die voor deze mensen is gecreëerd staat vaak leeg, omdat deze cel alleen mag worden gebruikt bij een misdrijf waar een straf van 4 jaar op staat en daarvoor een complex onderzoek nodig is. Het gevolg is dat GHB-verslaafden zonder verhoor en zonder gelijk een sanctie te krijgen weer op straat komen te staan. Nog voordat de politie de normale procedures heeft kunnen afwerken moeten zij de verdachte weer vrijlaten. 

Tygo: “Met ‘Tygo in de GHB’ hoop ik daar verandering in te brengen. In deze serie ga je zien wat je nog niet eerder zag. Dat is schrikken, maar wegkijken is niet langer een optie.”

Tygo staat bekend om zijn ijzersterke en diverse rollen in films als Van God los (Gouden Kalf voor Beste Acteur), First Mission, Black Death, Hartenstraat en Bloedlink (Rembrandt Award Beste Acteur). Momenteel speelt Tygo samen met Waldemar Torenstra de hoofdrol in de film en serie Baantjer, Het Begin. ‘Tygo in de GHB’ is geproduceerd door Zodiak Nederland in coproductie met EO.

Voor pers zijn er op de dag van uitzending fragmenten beschikbaar via de programmapagina van Tygo in de GHB.