Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Ontzagwekkende bergketens in nieuwe natuurserie 'Mountains'

Vanaf 29 november, drie weken om 20:30 uur op NPO 1

22 oktober 2018 in het dossier Pers

Bergen zijn majestueus, mooi en ontzagwekkend. Ze stralen schoonheid uit, maar boezemen ook angst in, want het leven op grote hoogte is zwaar. Bergbewoners krijgen te maken met kou, ijle lucht en ingrijpende weersveranderingen. In de drie afleveringen van deze serie wordt telkens een andere bergketen onder de loep genomen en worden de dieren gevolgd die op deze meedogenloze plekken leven. Hoe overleeft een jak hoog in de Himalaya? Hoe verandert het leven naarmate je verder door de uitgestrekte Andes trekt? En hoe bieden grizzlyberen en poema’s het hoofd aan de grote verschillen tussen de seizoenen in de Rocky Mountains?

Rocky Mountains - 29 november 2018
De Rocky Mountains zijn de ruggengraat van Noord-Amerika. Een prachtige wildernis met besneeuwde bergtoppen en verborgen valleien. Poema’s jagen op verlaten ranches, veelvraten zoeken in de diepe sneeuw naar voedsel en grizzlyberen jagen op de hoge bergweiden. Waaghalzen springen met een wingsuit van kilometers hoge kliffen en indianenstammen nemen het tegen elkaar op in halsbrekende paardenraces. Het is ook een verrassende bergketen met piepkleine salamanders die soortgenoten eten en in bergmeren jagen, en kolibries die enorme afstanden overbruggen.

Himalaya - 6 december 2018
In de hoogste bergketen op aarde leven buitengewone dieren en houden al eeuwen bijzondere culturen stand. In de winter sluipen sneeuwpanters door afgelegen bergdorpjes om voedsel te zoeken. In verborgen valleien kruipen vreemd uitziende apen tegen elkaar aan om het warm te krijgen in een bevroren bos. In eeuwenoude boeddhistische kloosters vinden oude rituelen plaats waarbij prachtige kunstwerken van bergzand worden gemaakt, en sporters doen mee aan de slopende Everest Marathon. Er leven vreemde en exotische dieren in de Himalaya. De Tibetaanse antilope met de warmste wol op aarde, slangen die baden in warmwaterbronnen en wilde jaks die jaarlijks de strijd met elkaar aangaan in de bronsttijd.

Andes - 13 december 2018
De Andes is de langste bergketen op aarde en herbergt verbazingwekkende verborgen werelden, buitengewone dieren en opzienbarende volken. Een vrouwtjespoema en haar drie jongen jagen in de koude zuidelijke bergen. Brilberen gaan op zoek naar water in verschroeide bergbossen en de afstammelingen van de Inca’s komen bij elkaar voor een eeuwenoude ceremonie om een brug te maken van gevlochten gras. Hoog in de nevelwouden doet een kikker die van vorm kan veranderen wetenschappers versteld staan van z’n superkrachten en in de Atacamawoestijn, de droogste plek op aarde, nemen bijzondere reptielen het tegen elkaar op om bij het kostbare water te kunnen. Deze bergketen zit vol verrassingen en wonderen.