Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

IDFA primeur over Sylvana Simons te zien bij EO

Woensdag 21 november 2018 20.25 uur NPO 2

26 oktober 2018

Op 15 november gaat de documentaire 'Sylvana, demon of diva' in première tijdens het documentaire festival IDFA. Op woensdag 21 november zendt de EO prime time deze IDFA primeur uit over Sylvana Simons. Deze BN-er en voormalig tv-presentatrice wordt omringd door een schare volgers die haar politieke optreden bewonderen en haar ideologische stellingname zien als het begin van een revolutionaire beweging die racisme bestrijdt en het politieke systeem verandert. Tegelijkertijd wordt zij op grote en grove schaal verguisd, bedreigd en gedemoniseerd. Wat doet dat met haar?

De film begint enkele maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018. Met haar politieke partij BIJ1 doet Sylvana mee aan de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen. Er staat veel op het spel: Sylvana en haar medestanders hebben grote verwachtingen maar gaat BIJ1 het ook echt waarmaken? De nieuwe partij ligt onder het vergrootglas van journalisten en Sylvana krijgt te maken met belediging en bedreiging.  Lugubere filmpjes staan online, mensen staan ongevraagd bij haar voordeur of bellen haar op. Sylvana wordt gedemoniseerd en bejubeld tegelijkertijd. Ze bijt van zich af in politieke debatten en zoekt in de rust van thuis en bij haar coach houvast.

Wie is  Sylvana Simons? Wat drijft haar en hoe gaat ze om met de positie waarbij ze hoog op een voetstuk staat bij de één en ernstig wordt ontmenselijkt door de ander? Wie laat ze toe in haar leven? Hoe beschermt zij zichzelf tegen de aanvallen die tegen haar persoonlijk gericht zijn. De gemeenteraadsverkiezingen vormen de aanleiding en leidraad voor een onderzoekend documentair portret van Sylvana Simons, haar idealen en de krachtenvelden om haar heen.

Credits: Regie: Ingeborg Jansen; Productie: Eric Velthuis namens kvfilms; Uitvoerende productie: Merle Bemelmans; Camera: Rogier Timmermans, Joost van Herwijnen, Victor Horstink en Diderik Evers; Montage: Patrick Janssens. 

De Teledoc 'Sylvana, demon of diva' van Ingeborg Jansen is een coproductie van KVFILMS en de EO, in samenwerking met CoBO en hetNederlands Filmfonds. Een Teledoc is een lange documentaire met een eigentijds Nederlands onderwerp dat op een prikkelende, toegankelijke en cinematografische manier wordt verteld en bestemd is voor een groot publiek.

Download hier ­de foto's van de Teledoc: Sylvana, demon of diva