Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO onderzoekt moderne slavernij in Nederland in vijf dossiers

10 oktober 2018

Moderne slavernij treft volgens de Verenigde Naties meer dan 40 miljoen mensen. Vooral vrouwen. Ze worden gedwongen tot werk, seks of zijn tegen hun zin uitgehuwelijkt. Komt moderne slavernij voor in Nederland en wie treft het?

Hiervoor ging de EO zelf op onderzoek naar slavernij in Nederland.  Het resultaat is te zien in vijf aangrijpende dossiers die de EO uitzendt tussen 15 en 19 oktober om middernacht in het kader van het project Why Slavery? - over moderne slavernij.

Vijf personen staan centraal in deze dossiers. Alle vijf leidden ze als slaaf in verborgenheid hun leven in Nederland.  

Regisseur Johan Eikelboom vertelt over de dossiers:  “Ik vond het onvoorstelbaar. Slavernij in Nederland, komt dat voor? Maar wat we gezien hebben, is wellicht het topje van de ijsberg.

Mensen in een kwetsbare situatie verliezen de macht over zichzelf vaak heel geleidelijk. Vaak kennen zij de weg in Nederland niet goed. Elk dossier is een verhaal dat op zichzelf staat. Het verband is de onmacht, de schaamte die overheerst en het gevoel dat bevrijding een enorme opgave is.”

De dossiers per dag:

Maandag 15 oktober 24.00 uur NPO 2
Dossier ‘Abdul’ - Slaaf binnen huwelijk
Abdul wordt door zijn vrouw ernstig uitgebuit. Hij werkt fulltime, maar moet bijna al zijn geld afstaan. Ook wordt hij geslagen en bespuugd en dikwijls uit huis gezet. Uiteindelijk zoekt hij hulp, maar het verleden blijft zijn leven beheersen

Dinsdag 16 oktober 24.00 uur NPO 2
Dossier ‘Ling’ - Slaaf in restaurant
Ling maakt werkweken van ruim zeventig uur in een Chinees restaurant. Ze mag bijna nooit pauzeren en wordt gekleineerd door haar baas. Die dreigt haar terug te sturen naar China als ze niet hard genoeg werkt. Inmiddels is Ling gevlucht, maar nog altijd is ze bang voor haar ex-werkgever. 

Woensdag 17 oktober 24.00 uur NPO 2
Dossier ‘Laura’ Slaaf in prostitutie
Laura werkt vier en half  jaar voor een pooier achter de ramen. Hij weet dat ze uitermate kwetsbaar is en maakt daar slim gebruik van. Laura verdient tonnen en moet alles afgeven. Uiteindelijk stapt Laura naar de politie en nu maakt zij zich sterk voor huidige slachtoffers. 

Donderdag 18 oktober 24.00 uur NPO 2
Dossier ‘Hamid’ - Slaaf in eigen huis
Hamid wordt door een familielid onder valse voorwendselen naar Nederland gehaald en gebruikt als huisslaaf. Hij wordt vernederd en mishandeld, maar durft niet naar de politie te stappen uit angst teruggestuurd te worden naar zijn thuisland. 

Vrijdag 19 oktober 24.00 uur NPO 2
Dossier  ‘Ivan’ Slaaf in de kassen
Ivan uit Bulgarije denkt een mooie toekomst op te kunnen bouwen in Nederland, maar eenmaal hier moet hij werken in een komkommerkas. Daar maakt hij lange dagen voor nauwelijks salaris en hij woont onder erbarmelijke omstandigheden.

Vanaf 14 oktober vraagt de EO elke dag aandacht voor moderne slavernij met documentaires en dossiers over moderne slavernij in Nederland Op de EO Visie portal zal vanaf 10  oktober achtergrond informatie te lezen zijn over moderne slavernij.