Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

‘EO Live’ maakt marathonuitzending over Nacht van de Theologie

EO Live, zaterdag 27 oktober van 19.00-23.00 uur op NPO Radio 5

26 oktober 2018 in het dossier Pers

Met een extra lange uitzending besteedt het NPO Radio 5-programma ‘EO Live’ komende zaterdag uitgebreid aandacht aan de ‘Nacht van de Theologie’. De luisteraar is getuige van een afwisselend programma vol boeiende gasten en mooie muziek, live vanuit het EO-gebouw in Hilversum. Tijdens deze bijzondere uitzending wordt presentatrice Yvonne Sprunken bijgestaan door sidekicks Tom Mikkers en Herman Haan.

Voorafgaand aan de ‘Nacht van de Theologie’ wordt een symposium georganiseerd over het thema ‘God is terug’. Wat is de stand van zaken als het gaat om aandacht voor geloof en religie in onze samenleving? In ‘EO Live’ spreekt Yvonne Sprunken met professor Erik Borgman over de lezing die hij tijdens dit symposium gaf. Hoe past dit thema bij actuele nieuwsberichten over de afname van het aantal religieuze Nederlanders?

Ook Wilfred Kemp (KRO-NCRV) en Marleen Stelling (EO) schuiven aan in de mobiele radiostudio. Het tweetal is verantwoordelijk voor de presentatie van de ‘Nacht van de Theologie’. Wat hebben zij persoonlijk met dit evenement en hoe beleven zij het thema ‘God is terug’?
 

(Nieuwe) Theoloog des Vaderlands

Om 21.00 uur opent zangeres Shirma Rouse de ‘Nacht van de Theologie’ met een eerbetoon aan Queen of Soul Aretha Franklin. Vervolgens staat de uitzending in het teken van het afscheid van de oude Theoloog des Vaderlands - Claartje Kruijff - en de verwelkoming van de nieuwe. Kruijff hoopte mensen erop te wijzen hoe het christelijk geloof je kan helpen. Zo heeft ze zich het afgelopen jaar beziggehouden met de actualisering van het 'Onze Vader'. Hoe gaf ze vorm aan haar titel en hoe kijkt ze terug op het afgelopen jaar? 
 

Jonge theoloog

Voor het eerst wordt dit jaar ook een Jonge Theoloog des Vaderlands gekozen. De zeven theologiestudenten die hiervoor zijn geselecteerd, gaan tijdens een debat de strijd met elkaar aan. Tot slot wordt tijdens de ‘Nacht van de Theologie’ bekend wie het beste theologische boek heeft geschreven. Is dat Alain Verheij (met zijn boek ‘God en ik’), Yvonne Zonderop (‘Ongelofelijk’), Esther Gerritsen (‘De Trooster’), Beatrice de Graaf (‘Heilige Strijd’) of Willem Maarten Dekker (‘Dit broze bestaan’)? Trouw-journalist Nico de Fijter heeft alle genomineerde boeken gelezen en vertelt de ‘EO Live’-luisteraar waarom juist deze boeken kans maken op de titel.