Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Bomvolle Bijbelweken bij de EO

Feest vanwege vierhonderdste verjaardag van de Nederlandse Bijbel

23 oktober 2018 in het dossier Pers

De EO besteedt in de maanden november en december van dit jaar extra aandacht aan de Bijbel in diverse televisieprogramma’s, radioprogramma’s én magazines. Het doel van deze actieperiode is Nederland (opnieuw) kennis te laten maken met de Bijbel. In dit bericht vind je een overzicht van initiatieven.

De directe aanleiding voor deze actieperiode is dat 400 jaar geleden het startsein werd gegeven voor de eerste Bijbelvertaling in het Nederlands. Deze vertaling was een revolutie voor het geloof en voor de Nederlandse taal. Tot op de dag van vandaag gebruiken we woorden en uitdrukkingen uit de Statenbijbel. Hoog tijd dus voor feest en dankbaarheid. Via het actieplatform heybijbel.nl is allerhande content te vinden.

De Bijbel dit najaar op de Nederlandse televisie

Jeroen Snel doet verslag van kerkdienst met Willem-Alexander in ‘Blauw Bloed’ 

©Willem-Jan de Bruin

Op zaterdagavond 10 november doet 'Blauw Bloed' live verslag van het bezoek van koning Willem-Alexander aan Dordrecht. De koning is bij de start van ‘Ode aan de Synode’, de viering van 400 jaar Synode van Dordrecht. In deze uitzending die presentator Jeroen Snel vanuit het Dordts museum presenteert, zien en horen we de koning voorlezen uit de Statenvertaling, een robotarm in werking zetten die in 9 maanden de Statenbijbel kalligrafeert en zijn eigen bijbel inleveren in het Dordts museum. Daarmee opent Willem-Alexander de tentoonstelling ‘Werk, bid en bewonder - Een nieuwe kijk op kunst en calvinisme’.

Blauw Bloed, zaterdag 10 november om 19.40 uur op NPO 2

Mirjam Bouwman en Henk van Steeg bij samenzang in Augustijnenkerk in Dordrecht met ‘Nederland Zingt’ 

©Michaël Terlouw

De oudste stad van Holland, Dordrecht, vormt het decor voor een speciale uitzending van ‘Nederland Zingt’. Vanuit de Augustijnenkerk wordt volop samen gezongen. Zo klinken onder andere het Hervormingslied ‘Waar God de Heer Zijn schreden zet’ en de geliefde Psalm 23: ‘De Heer is mijn herder’. Ook kan de kijker genieten van de bijdragen van Dutch Baroque onder leiding van Gerard de Wit, Psalmen voor Nu en Choral Voices onder leiding van Daniel Rouwkema.

Nederland Zingt: 400 jaar Synode, zaterdag 10 november om 19.05 uur op NPO 2

Bert van Leeuwen verruilt de limo in voor truck tijdens ‘De grootste Bijbel van Nederland’

©Willem-Jan de Bruin

Bert van Leeuwen verruilt de limousine van ‘Het Familiediner’ eenmalig voor een vrachtwagen, die de grootste Bijbel van ons land vervoert. Met deze vrachtwagen rijdt hij dwars door Nederland, op zoek naar persoonlijke verhalen (van bekende en onbekende landgenoten) rondom dit wonderlijke boek.

De grootste Bijbel van Nederland, woensdag 14 november om 20.30 uur op NPO 1.

Bert van Leeuwen presenteert ‘De Nationale Bijbelquiz - Kersteditie’

©Willem-Jan de Bruin

Vier bekende Nederlanders - ieder met twee secondanten – gaan met elkaar de strijd aan voor de titel ‘Bijbelkenner van 2018’. Dit jaar staat de quiz helemaal in het teken van kerst. Wie weet het meest van dit Bijbelse feest? De Nationale Bijbelquiz staat onder leiding van Bert van Leeuwen. Theoloog Marleen Stelling voorziet de kandidaten én de kijker van interessante achtergrondverhalen en unieke weetjes. Dankzij de mogelijkheid om live mee te spelen, is de Bijbelquiz ook dit jaar een spelletjesavond voor het hele gezin, want wie er nou niet iets van kerst?

De Nationale Bijbelquiz: Kersteditie, zaterdag 22 december om 19.50 uur op NPO 2

Ernst Daniël Smid onderzoekt de Synode van Dordrecht in tweeluik ‘God in de Lage Landen’

©Evangelische Omroep

In twee afleveringen van ca. 35 minuten neemt Ernst Daniel Smid ons mee naar het begin van de 17e eeuw, toen een groep dominees de vrijheid wilde om een eigen leer te verkondigen. Dat leidde bijna tot een burgeroorlog. Om de onrust in de onstuimige jonge Republiek der Nederland te sussen moest er één Staatskerk komen… met één leer. En hoeveel vrijheid is er daarin voor andersdenkenden? Het antwoord moeten komen tijdens de Synode van Dordrecht! 

God in de Lage Landen, 23 en 30 december om 22.35 uur op NPO 2

De Bijbel op andere manieren onder de aandacht

Bestelexemplaar ‘Hey Bijbel’

Het kennismakingsboekje ‘Hey Bijbel’ is voor € 2,95 (inclusief verzendkosten) te bestellen via heybijbel.nl en een ideaal cadeautje voor een vriend of familielid. Het boekje is gemaakt voor mensen die de Bijbel nog niet kennen en vertelt in een notendop waar het meest gelezen boek ter wereld over gaat en waarom het zoveel mensen overal ter wereld boeit.

Online karaktertest ‘Op wie lijk jij in de Bijbel?’

Ben jij een echte Petrus, impulsief en oprecht? Of ben jij zorgvuldig met je woorden, zoals Ester? Sta jij op een feestje als eerste op de dansvloer, net als Mirjam? Of lees je toch liever een boek, zoals Daniël? Met de ‘Op wie lijk jij in de Bijbel?’ test maak je kennis met totaal uiteenlopende karakters en persoonlijkheidseigenschappen. De uitslag van de test geeft inzicht in je sterke kanten én uitdagingen, zowel privé als op het werk. De test is te vinden via heybijbel.nl en is via mobiel en tablet te doen. 

Bijbelse namen en wat ze betekenen

Ben je op zoek naar een mooie Bijbelse naam? Of wil je weten wat jouw naam betekent? Via heybijbel.nl vind je een lijst met ongeveer 300 Bijbelse namen, betekenissen en waar in de Bijbel je het terug kan vinden. De namen komen zowel uit het Oude als Nieuwe Testament die in het Hebreeuws of Grieks een prachtige betekenis hebben. We hebben de onbekende, originele en populaire namen voor je op een rij gezet.

Heybijbel.nl

Via heybijbel.nl vind je niet alleen de hele Bijbel van Genesis tot Openbaring, maar ook een scala aan artikelen, interessante wetenswaardigheden en de online test ‘Op wie lijk jij in de Bijbel?’. Heybijbel.nl is het centrale platform waar gedurende twee maanden actuele informatie rondom tv-uitzendingen en andere acties te vinden is.

EO-leden bezoeken Dordrecht

Op zaterdag 8 december vieren EO-leden 400 jaar Synode tijdens een eenmalige ledendag in Dordrecht. De leden ontmoeten onder andere EO-presentatoren, zingen mee met Nederland Zingt in de prachtige Augustijnenkerk en brengen een bezoek aan het Dordrechts Museum. Voor informatie en reserveren ga naar www.eo.nl/ledendag