Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Arts negeert de regels en redt leven in EO-documentaire ‘Protocol van mijn vader’

Maandag 29 oktober om 21.00 uur, NPO 2

11 oktober 2018 in het dossier Pers

Op maandag 29 oktober zendt de Evangelische Omroep om 21.00 uur op NPO 2 de documentaire ‘Protocol van mijn vader’ uit. In deze documentaire vertelt televisiemaker Melliena Beckmann het verhaal over haar vader die een groot herseninfarct krijgt. En over dr. Bonte, een arts die buiten de lijntjes durft te kleuren en een levensreddende operatie laat uitvoeren. Melliena legt de gevolgen van het handelen van deze arts op camera vast en volgt hem. De ultieme vraag die in deze documentaire naar boven komt is: beschermen medische protocollen het leven tegen ingrepen die een situatie kan verergeren? Of zijn het regels die verhinderen dat er nog een ultieme poging tot behandelen wordt gedaan?

Herseninfarct
In de nacht van 30 op 31 augustus 2016 krijgt de vader van televisiemaker Melliena Beckmann een herseninfarct. Hij begrijpt niet wat er wordt gezegd, kan niet meer praten en is halfzijdig verlamd. Wanneer Melliena in het ziekenhuis aankomt, herkent ze haar vader bijna niet. Hij is een schim van wat hij was. 

Het medisch protocol dat in werking treedt bij dit herseninfarct, houdt in dat haar vader wordt weggelegd en dat er niets meer aan hem wordt gedaan. Maar daar denkt de dienstdoende arts dr. Bonte anders over. Hij besluit om toch te laten opereren. De operatie lukt en Melliena’s vader herstelt goed. 

Melliena: “Wat als deze levensreddende arts geen dienst had op de betreffende ochtend dat mijn vader werd binnengebracht? Dan was mijn vader waarschijnlijk dood geweest of had er een zeer ernstig hersenletsel aan overgehouden. Waar zijn deze medische protocollen voor bedoeld? Om de patiënt te beschermen of weerhouden ze juist om een levensreddende handeling te doen?” 

Hoe ga je verder? 
Daarnaast laat Beckmann in de documentaire de impact zien die de ziekte en het herstel van haar vader heeft op haar moeder. Wat heeft het herseninfarct nog overgelaten van de man die haar moeder 44 jaar geleden trouwde? Hoe gaat de weg samen verder nu dingen toch anders zijn geworden?