Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

NieuwLicht: Wat moeten we toch met verwarde mensen?

NieuwLicht, zondag 16 september 22.40, NPO 2

13 september 2018

Is het recordaantal incidenten met verwarde mensen aan onszelf te wijten? Zondagavond gaat het in NieuwLicht over mensen met verward gedrag. Er zijn steeds meer incidenten, van overlast tot geweld. Hoe kan dat? En moet de overheid dat oplossen? Of moeten we de hand in eigen boezem steken omdat we te druk zijn met onszelf en te weinig naar elkaar omkijken?

Tijs praat tijdens de uitzending met drie gasten in de studio en met Skypers uit onze NieuwLicht-community op Facebook. De studiogasten zijn Marcel van der Schalk, die twee en half jaar geleden uit het niets werd neergestoken voor zijn kantoor in Amsterdam. Hij ontsnapte ternauwernood aan de dood. Hij vindt dat het kabinet ervoor moet zorgen dat dit niet meer kan gebeuren. Ook is Toon Walravens te gast. Walravens is lid van het ‘landelijke schakelteam verwarde mensen’ dat de overheid adviseert over een plan van aanpak. Interessant feit: hij is zelf jarenlang een verward persoon geweest. Walravens vindt dat we meer naar elkaar moeten omkijken, anders wordt het probleem nooit kleiner.
 
Karlijn Roex is sociologe en gespecialiseerd in het thema verwarde personen. Zij is niet verbaasd over het toenemend aantal incidenten en vindt dat onze hang naar orde doorslaat. Volgens haar hebben we steeds meer moeite met gedrag dat we niet begrijpen.
 
Verder gaat Tijs op pad met de Amsterdamse straatpastor Hanna Wapenaar, die op straat dagelijks lunches uitdeelt. Hoe reageer je als mensen duidelijk in de war zijn? Voor Tijs is dat even wennen.

Tijs van den Brink in het decor van NieuwLicht