Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-serie 'Wie kent mij nog?' geeft eenzaamheid een gezicht

30 september t/m 4 oktober, dagelijks direct na Nieuwsuur op NPO 2

27 september 2018 in het dossier Pers

De Evangelische Omroep komt tijdens de Week tegen Eenzaamheid met een nieuw seizoen van het indrukwekkende ‘Wie kent mij nog?’. Van 30 september t/m 4 oktober stelt de omroep op NPO 2 dagelijks iemand voor die worstelt met eenzaamheid. Mehmet, Maria, Jelle Jan, Pearl en Mariska stellen zich - voor het oog van de camera - kwetsbaar op met als doel oude bekenden te vinden, nieuwe mensen te leren kennen én het thema uit de taboesfeer te halen. Zittend in hun woonkamer stellen zij zichzelf hardop de aangrijpende vraag: “Wie kent mij nog?”.

Waar bij de één het overlijden van een partner of een echtscheiding de directe aanleiding is voor eenzaamheid, ervaart de ander dat een ziekte of visuele beperking leidt tot een sociaal isolement. Zo vertelt de 27-jarige Mehmet in de eerste aflevering van deze reeks zijn verhaal. Zijn oogproblemen lijken mensen af te schrikken. Al zijn pogingen om vrienden te krijgen, lopen op niets uit. Het laatste verjaardagsfeest waarvoor hij werd uitgenodigd, is meer dan vijftien jaar geleden. Mehmet vertelt openhartig over zijn leven, dat voor hem eigenlijk te zwaar is. Zijn moeder leerde hem om elke dag weer te proberen om positief te denken en dat sleept hem er doorheen. 

Aandacht voor eenzaamheid
“Het is broodnodig dat we dit thema blijven belichten,” stelt EO-eindredacteur Marco van der Straten. “Eenzaamheid is zo pijnlijk, zo hartverscheurend. Wat de oorzaak ook is, de rode draad van eenzaamheid is het gemis van echt contact, van verbonden zijn met anderen. We willen de kijker uitnodigen en uitdagen om eens goed om zich heen te kijken: ken ik iemand die extra aandacht kan gebruiken? Een helpende hand, een luisterend oor. Maar bovenal een ander laten merken dat er iemand is die hem of haar ziet, die om hem geeft. Dat kan een groot verschil maken als iemand zich vergeten voelt.”

Reageren
Kijkers kunnen via wiekentmijnog.nl reageren op de portretten. Ook is op deze site informatie te vinden voor mensen die zelf met eenzaamheid te maken hebben óf juist iets voor een ander willen betekenen. Tijdens een speciale uitzending rondom kerst blikken de kandidaten terug op hun deelname aan het programma en schuiven ze samen aan het kerstdiner.

5 tegen eenzaamheid
De EO maakt zich niet alleen op televisie sterk om het thema ‘eenzaamheid’ onder de aandacht te brengen. Tussen 30 september en 6 oktober staan ook alle EO-programma’s op NPO Radio 5 stil bij dit maatschappelijke thema. Onder de naam 5 tegen eenzaamheid strijden ze voor meer aandacht en openheid over dit schrijnende onderwerp. Ook EO-Magazine Visie deelt in deze week verhalen van mensen die eenzaam zijn.

Afleveringsinformatie

  • Aflevering 1 (30 september): Mehmet
  • Aflevering 2 (1 oktober): Maria
  • Aflevering 3 (2 oktober): Jelle Jan
  • Aflevering 4 (3 oktober): Pearl
  • Aflevering 5 (4 oktober): Mariska

Bekijk foto's

Download foto's

Download foto's Wie kent mij nog?
(Copyright: EO/Nathalie Folkersma)