Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-radioprogrammering 8 t/m 14 september

7 september 2018 in het dossier Pers

Op deze pagina vindt u informatie over de radioprogramma's van de periode 8 t/m 14 september 2018.

De verandering, Oscarinzending en meer in 'EO Live'

In ‘EO Live’ aandacht voor het bijzondere verhaal van Sjaak. Hij groeide op in een streng milieu en belandde in de wereld van drugs en criminaliteit. Een doodsbedreiging schudde hem wakker en Sjaak zette alles op alles om clean te worden. Toen alles goed leek te gaan, kreeg Sjaak een ernstig ongeluk, waarbij hij alle wervels in zijn nek brak. Nu is hij – vanwege een hoge dwarslaesie – aan zijn rolstoel gekluisterd. Toch is hij personal coach én heeft hij een onwrikbaar geloof in God. Vanavond spreekt presentatrice Hella van der Wijst met zijn vrouw Miriam over haar leven met Sjaak. 

Nederlandse Oscarinzending
De film 'Bankier van het verzet', waarvan de EO coproducent is, werd geselecteerd als Nederlandse Oscarinzending. De film vertelt het verhaal van de broers Walraven en Gijs van Hall die tijdens de Tweede Wereldoorlog het verzet financierden. Hella belt met Jacomien Nijhof, die vanuit de EO verantwoordelijk is voor deze film. Wat is haar verklaring voor het succes en wat moet er gebeuren om de Oscar te winnen?

Rel in België
Verder spreekt Hella met Rieuwerd Buitenwerf van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) over een bijzondere rel in België: er is ophef ontstaan over vrouwonvriendelijke uitspraken in de Bijbel. Hoe denkt Buitenwerf dat we de Bijbel wat dat betreft moeten lezen? Hoe moeten we omgaan met dit soort Bijbelteksten?

En verder:

  • Hella spreekt met Jan van Bethem, buitenlandcommentator bij het Nederlands Dagblad, over de vraag: “Heeft Trump nog vrienden over?”
  • Aandacht voor de kerkproeverij. ‘Kookdominee’ Han Wilmink heeft een menukaart samengesteld voor een kerkdienst. Wat krijgen we voorgeschoteld?
  • Een gesprek met Willem van Burgstede (ZOA) over de situatie op het Indonesische eiland Lombok.
  • Een telefonisch interview met Marco van de Wetering, directeur van de Kerkacademie. Volgende week organiseert Van de Wetering een symposium over de vraag: ‘Moet het kerkbestuur en kerkbeheer professioneler?’
  • Livemuziek van Marcel Zimmer.


EO Live, zaterdag 8 september om 19.00 uur op NPO Radio 5.

Onderweg met Kathleen Ferrier

Kathleen Ferrier

Kathleen Ferrier is net terug in Nederland. Vijf jaar lang woonde ze met haar man in Hongkong. Daar - en in de omringende Aziatische landen - zag ze hoe het christendom groeit en een enorme power geeft aan mensen die geloven. “Wat dat betreft is Europa een achtergebleven gebied aan het worden”, verzucht ze in gesprek met Elsbeth Gruteke. “In Nederland moet je uitleggen waarom je gelooft. Dat heet moderniteit. Maar kijk naar de rest van de wereld! Dan past ons bescheidenheid.”

Oud CDA-Tweede Kamerlid Kathleen Ferrier is te gast in het radioprogramma Onderweg, waarin zij vertelt over de levenslessen die ze leerde in Suriname, Chili, Hongkong en Nederland. Over haar verdriet en de donkere dagen. En over de kracht die ze toch steeds krijgt om door te gaan.

Onderweg, zaterdag 8 september om 22.00 uur op NPO Radio 5. 

Indian summer

In ‘Vroeg op 5’ maakt boswachter Martine Dubois zich op voor de herfst. “Je voelt al dat er een ander seizoen aankomt. Dit klinkt onheilspellend, maar dat is niet zo bedoeld. Seizoenswisselingen zijn fijn! We genieten allemaal volop van deze nazomer, het lijkt een milde variant van de hete zomer die net achter ons ligt. Ik hoop dat het zo blijft, lekker lang nazomeren en ondertussen volop genieten van de giften van de herfst! Want de natuur is zo gul voor ons in de herfst. Nu al barst het van de oranje, rode en paarse bessen en de eiken- en beukenbomen strooien al ruimschoots met hun eikels en beukennootjes. Wist u dat een ‘Indian summer’ wel tot half november kan duren? Laat de herfst zo maar komen!”

De week van Kees
Kees van Velzen vertelt hoe hij ‘The Voice Senior’ ontdekte. “Toevallig kwam ik het tegen toen mijn vrouw en ik onlangs op een vrijdagavond naar de televisie keken. Meestal kunnen zulke programma’s mij maar matig boeien, maar hier bleven we toch even hangen. Leuke deelnemers, herkenbare songs - zeker als je zelf senior bent. Het programma kabbelde vrolijk verder. En toen kwam Frederik de Groot…”

Vroeg op 5, zondag 9 september om 6.00 uur op NPO Radio 5

'Leer God te vertrouwen'

Herman Haan

“Als jonge christen was ik gegrepen door mannen uit de Bijbel als Petrus, Daniël en David”, begint Herman Haan zijn meditatie in Groot Nieuws. “Mijn hart klopte van opwinding als ik hun verhalen van moed en doorzettingsvermogen las. Maar met het klimmen der jaren leerde ik een andere man uit de Bijbel ook heel goed kennen: Abram.”

“De naam Abram betekent ‘verheven vader’. Abram moet die naam als last hebben gedragen, want hij en zijn vrouw Sara waren kinderloos. Maar dan vraagt God Abram om naar een nog onbekend land te gaan en belooft Hij hem dat zijn nageslacht zo groot zal worden als het aantal sterren. Hier komen we bij een cruciaal punt in het leven van Abraham, want hoe in de wereld moest hij God geloven? Hij was immers kinderloos en hij en Sara waren niet in staat kinderen te krijgen…"

Haan: “Het cruciale punt in dit verhaal is dat Abraham een keuze moest maken. Geloof ik mezelf óf durf ik God te vertrouwen? Voor God is niets onmogelijk. Bovendien heeft Hij ons beloofd dat Hij altijd met ons is, zelfs als we niet altijd krijgen wat we graag willen. Dat vraagt van ons wel dat we leren om God te willen en durven vertrouwen. Als God iets zegt, meent Hij het ook. Hij zal je nooit met een kluitje in het riet sturen. God had een heel speciaal plan voor Abraham en Sara, maar dat heeft hij ook met jou en mij.”

Deze meditatie is eerder uitgezonden op 9 juli 2017.

Groot Nieuws, zondag 9 september om 8.00 uur op NPO Radio 5

Proeven van de kerk in Veenendaal

Petra de Joode en Marjolein Rademaker

In ‘Zin, Zout & Zegen’ brengt Petra de Joode een bezoek aan Veenendaal, waar kerkganger Marjolein Rademaker haar laat ‘proeven’ van haar kerk: Wijkkerk Aller Erf. In het weekend van 16 september a.s. doen kerken door heel het land mee met de jaarlijkse editie van ‘Kerkproeverij’: een toegankelijke kerkdienst speciaal voor gasten. Maar die gasten wachten nog op een uitnodiging. Van ons!  En… hopelijk smaakt het naar meer!

De drempel om een kerkdienst of samenkomst te bezoeken kan vaak hoog zijn. Het helpt om samen met een bekende die stap te kunnen zetten. Ook Marjolein werd uitgenodigd! Kerkgang was voor haar niet vanzelfsprekend. “Ik ging vroeger wel naar de kerk, naar een christelijke school en we lazen thuis uit de Bijbel maar toch was ik er verder niet zoveel mee bezig. Tot mijn zus een jaar of acht geleden belijdenis ging doen (aangemoedigd door o.a. mijn zwager). Zo was ik er - door haar - ook steeds meer mee bezig.” 

John Boogaard, dominee van Wijkkerk ‘Aller Erf’ in Veenendaal, verzorgt de meditatie die in deze uitzending te horen is. De overdenking sluit aan op het thema ‘Kerkproeverij’.

‘Zin, Zout & Zegen’ is een reis door Nederland met aandacht voor authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven. In het programma gaan Petra de Joode en Yvonne Sprunken om en om met een kerkganger mee naar zijn of haar kerkelijke gemeente. Wat brengt hem naar de kerk en wat neemt hij mee de nieuwe week in? ‘Zin, Zout & Zegen’ komt tot stand in samenwerking met de Protestantse Kerk in Nederland.

Zin, Zout & Zegen, zondag 9 september om 19.00 uur op NPO Radio 5.

‘Nog even zondag’ met David Heek

Marleen Stelling | © EO / Willem-Jan de Bruin

Zondag is voor mij de ultieme rustdag, waarop ik echt helemaal niets hoef – zelfs geen kerk.” In Nog even zondag legt theaterdominee David Heek deze week aan Marleen Stelling uit hoe dat zo gekomen is. Dat hij zich als gewone dominee opgesloten voelde in de kerk en dat hij daar zijn creatieve ei niet kwijt kon. Hij vertelt over de bijna-dood ervaring en burn-out die dat tot gevolg had en over de manier waarop hij nu verder gaat. Hij jaagt nu – letterlijk – zijn droom na door geloof en theater op een creatieve manier bij elkaar te brengen. Al met al leert David om het leven los te laten waarin hij zich moeten aanpassen aan andere mensen. “Ik ben nu op de weg aan het gaan die bij mij past.”

Nog even zondag, zondag 9 september om 22.00 uur op NPO Radio 5. 

'Wees blij!'

Gerja Wolf (©EO/Willem-Jan de Bruin)

In ‘Musica Relgiosa’ klinkt vanavond onder andere het motet Gaude Virgo, Mater Christi. In dit stuk van Josquin des Prez wordt Maria niet begroet zoals in andere stukken. Ze wordt hier opgeroepen om zich te verheugen. De zangers buitelen als het waren vocaal over elkaar heen van vreugde. ‘Wees blij! Want de zoon die je baarde heeft de wereld gered. Verheug je want hij steeg op naar de hemel!’

Des Prez was een Franse componist uit de 16de eeuw, die bekendstond om zijn indrukwekkende polyfone vocale stukken. Zijn naam was zo geroemd dat andere componisten hem gebruikten om hun eigen muziek te verkopen! 

Musica Religiosa, zondag 9 september om 23.00 uur op NPO Radio 5