Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-radioprogrammering 29 sept t/m 5 oktober

28 september 2018 in het dossier Pers

Op deze pagina vindt u informatie over de radioprogramma's van de periode 29 september t/m 5 oktober 2018.

Kees van der Staaij, The Disciple en meer in ‘EO Live’

Op de laatste zaterdag van september spreekt Hella van der Wijst in ‘EO Live’ met SGP-fractieleider Kees van der Staaij over een dreigende subsidiestop voor Siriz. Ook is er aandacht voor de film ‘The Disciple’, waarin het Amsterdamse daklozenkoor ‘De Straatklinkers’ een centrale rol speelt. Verder spreekt Van der Wijst met ds. Piet van Veldhuizen (Hendrik Ido Ambacht) over het Loofhuttenfeest. Waarom viert de gemeente uit Hendrik Ido Ambacht dit joodse feest mee? 

EO Live, zaterdag 29 september om 19.00 uur op NPO Radio 5.

Onderweg met ASN Bank-directeur Arie Koornneef

Arie Koornneef

Arie Koornneef is sinds vorig jaar directeur van de ASN Bank; een bank waar hij zich thuis voelt als christen met idealen. Dat hij bankier is geworden, is bijzonder. Na een stage zei hij ooit: “Ik ga nooit bij een bank werken.” Toch ging hij na een loopbaan bij Youth for Christ en Simavi aan de slag in de bankenwereld. Naast zijn dagelijks werk bij de bank is Koornneef voorzitter van de kerkenraad in Amerongen. Die geloofsgemeenschap vindt hij zeer belangrijk. Hoe combineert hij werk en geloof? En wat wil hij nog bereiken, nu hij op deze leeftijd al directeur is? In ‘Onderweg’ praat Elsbeth Gruteke een uur lang met Koornneef over zijn jeugd, de bankenwereld, geloof en zijn ambities voor de toekomst.

Onderweg, zaterdag 29 september om 22.00 uur op NPO Radio 5. 

Het schema van Mark Wahlberg

Mark Wahlberg (copyright: ANP)

In ‘Vroeg op 5’ deelt Kees van Velzen een ontdekking over de succesvolle acteur Mark Wahlberg. “Je kunt Wahlberg bijvoorbeeld zien in de film The Italian Job, maar ook in de serie Transformers speelt hij mee. Een druk leven heeft zo iemand. Daarbij gaat hij ook nog twee keer per dag naar de sportschool, omdat hij in topconditie moet blijven. Onlangs mochten een paar mensen kijken naar zijn dagschema. Daar viel hen iets op. Elke morgen, op een vast tijdstip bij een activiteit die steeds een half uur duurde, stond een P. Wat deed hij op die momenten van de dag?”

Puur Natuur
In haar rubriek ‘Puur Natuur’ vertelt boswachter Martine Dubois over de herfst; de tijd om te zaaien. “Kijk maar eens naar de bomen, ze hebben al hun noten en bessen klaar voor een nieuwe start. Ze moeten alleen nog worden verspreid. Voor planten geldt precies hetzelfde, alleen valt het veel minder op. Bij elke plant is het net weer even anders. De één heeft een pluizig parapluutje aan zijn zaad, de ander een doosje vol zaadjes, of stuk voor stuk verpakt en keurig gerangschikt in een grotere doos”, legt Dubois uit. “Waterplanten hebben vaak nog leukere systemen om hun zaden ‘te zaaien’. Boswachter Guus van Oostwaard vertelt hierover in deze uitzending van Vroeg op 5!”

Vroeg op 5, zondag 30 september om 6.00 uur op NPO Radio 5

“Eenzaamheid kan ons veranderen”

Henk Rothuizen

Tijdens de ‘Week tegen Eenzaamheid’ spreekt Henk Rothuizen in Groot Nieuws over het thema ‘Eenzaamheid kan ons veranderen’.

“Bij eenzaamheid denken wij vooral en allereerst aan eenzaam zijn – geen vrienden hebben, geen contacten, of in het ergste geval: er wordt niet meer naar jou omgezien”, zegt Rothuizen. “Dat is een kwelling, want we zijn geschapen en geroepen om in gemeenschap van gezin of kerk met elkaar te leven. Maar je kunt je ook eenzaam voelen te midden van mensen.”

“Daarnaast kan je eenzaamheid opzoeken om tot verdieping te komen. Zo trok Jezus zich regelmatig terug; hij zocht de eenzaamheid op. Ook kan de Geest van God je de eenzaamheid in leiden. Dan leidt God je door omstandigheden in een situatie dat er van alles om je heen gebeurt, maar dat je ten diepste helemaal alleen komt te staan. Meestal omdat Vader God iets in je leven wil aanraken, corrigeren of genezen.” In de uitzending van Groot Nieuws legt Henk Rothuizen uit hoe hij dit terugziet in het leven van Jacob.

Groot Nieuws, zondag 30 september om 8.00 uur op NPO Radio 5

Gezelligheid Gezocht!

Bas Pullen en Petra de Joode

In ‘Zin, Zout & Zegen’ brengt Petra de Joode deze week een bezoek aan de Vrije Evangelische Gemeente in Scherpenzeel. In het kader van de ‘Week tegen Eenzaamheid’ gaat ze met kerkganger Bas Pullen mee naar het project ‘Gezelligheid Gezocht’. Hier vindt ze – naast veel gezelligheid – ook gastvrijheid, aandacht voor elkaar, acceptatie én een heerlijke gezamenlijke maaltijd.

Bas Pullen (onder ander voorzitter van de Kerkenraad): “Dát is wat we als gemeente in navolging van Christus willen: delen! Dat is een bewuste keuze die we met elkaar als gemeenteleden gemaakt hebben. ‘Er zijn’ voor de ander in onze buurt. Voor iedereen die zin heeft in een ongedwongen, gezellig samen zijn. Tijdens de bijeenkomsten kun je binnen komen lopen en gezellig kletsen, een spelletje doen en lekker mee eten. Je hoeft niet christelijk te zijn om langs te komen!”

De meditatie van dominee Cees Stavleu sluit aan bij het thema ‘Gezelligheid Gezocht’.  Stavleu is, naast zijn werk als docent Oud-testament aan de Christelijke Hogeschool Ede, gemeente raadgever/ consulent van deze Vrije Evangelische Gemeente in Scherpenzeel. ‘Zin, Zout & Zegen’ komt tot stand in samenwerking met de Protestantse Kerk in Nederland.

Zin, Zout & Zegen, zondag 30 september om 19.00 uur op NPO Radio 5.

‘Nog even zondag’ met Julia van Rijn

Julia van Rijn en Marleen Stelling

Julia van Rijn is de allereerste classispredikant van de regio Zuid-Holland Noord. “Een classispredikant is een soort bisschop voor de protestantse kerk. Het woord classis betekent vloot. De kerk is voor mij een vloot van schepen met diverse mensen. Die probeer ik bij elkaar te houden.” Met Marleen Stelling praat Julia van Rijn over haar nieuwe baan, haar gevoel bij zondag en waarom het woord ‘genade’ haar raakt. Ook vertelt Van Rijn welk boek er op haar nachtkastje ligt: “Ik lees Night en day van Virginia Wolf. Het is een traag boek met lange verhalen en beschrijving van interieurs. Dat boek is een heerlijk contrast met het snelle leven. Mijn ideale samenleving is er één waar mensen prettig met elkaar omgaan, minder hyperig.  Genadevoller omgaan met elkaar, ja daar gaat het mij om.”

Nog even zondag, zondag 30 september om 22.00 uur op NPO Radio 5. 

'Never be alone'

Libera

Wereldberoemd zijn ze en van hoog niveau: ‘Libera’ is een bijzonder en veelbelovend koor uit Engeland. De groep bestaat uit veertig jongens tussen de zeven en zestien jaar. Hoewel ze heel gewoon lijken, bewijst hun zang het tegendeel: hun heldere en zuivere stemmen zijn buitengewoon. Bovendien vallen ze op door de witte gewaden waarmee ze regelmatig op het podium verschijnen.

‘Libera’ haakt aan bij de traditie, maar heeft een heel eigenzinnig geluid. In tegenstelling tot wat gebruikelijk is (de zang onderverdelen in sopranen, alten en tenoren), heeft in dit jongenskoor ieder kind afzonderlijk zijn eigen zangpartij (melodie), waardoor de prachtigste harmonieën ontstaan. De dirigent, Robert Prizeman, componeert en arrangeert de stukken en probeert hierbij de diversiteit van de stemmen naar voren te laten komen.

Passend bij de Week tegen Eenzaamheid klinkt vanavond onder andere het lied ‘Never be alone’, waarin gezongen wordt over engelen die altijd om ons heen zijn. Ze geven hoop en kracht waardoor we ons als mens nooit alleen hoeven te voelen.

Musica Religiosa, zondag 30 september om 23.00 uur op NPO Radio 5.