Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-radioprogrammering 15 t/m 21 september

14 september 2018 in het dossier Pers

Op deze pagina vindt u informatie over de radioprogramma's van de periode 15 t/m 21 september 2018.

Intensieve begeleiding tijdens ziekteproces

In ‘Open Huis’ ontvangt Petra de Joode een speciale gast: psycho-oncologisch therapeut Eveline Tromp. Al bijna twintig jaar lang houdt Eveline zich intensief bezig met de begeleiding van mensen met kanker of een andere levensbedreigende aandoening. In ‘Open Huis’ legt ze uit hoe ze haar patiënten leert om in elke fase van het ziekteproces alle mogelijkheden te benutten.

Open Huis, zaterdag 15 september om 14.00 uur op NPO Radio 5.

Smartphonevrije school en meer in 'EO Live'

Yvonne Sprunken

Smartphones, laptops en tablets zijn niet meer weg te denken uit deze tijd. Toch zijn deze apparaten niet meer welkom in de collegezalen van de Evangelische Hogeschool in Amersfoort. De EH is daarmee de eerste onderwijsinstelling in Nederland die totaal 'schermvrij' wil zijn. Bij binnenkomst moeten de studenten hun apparaten in een kluis doen en bij het verlaten van de school mogen ze er pas weer uit. Yvonne spreekt erover met Els van Dijk, directeur van de Evangelische Hogeschool.

Mijn strijd
Historicus en onderzoeker Bart Wallet schuift aan om te vertellen over het boek ‘Mijn strijd’. Decennialang was het boek ‘Mein Kampf’ streng verboden in Nederland. Sinds kort is het verbod opgeheven en ligt er een Nederlandse versie van dit boek – ‘Mijn strijd’ - in de boekhandels. Het boek is een enorm succes: in twee weken tijd werd het meer dan 14.000 keer verkocht. Hoe verklaart Wallet de enorme interesse in dit boek en hoe wordt er door de Joodse gemeenschap op deze verkoopcijfers gereageerd?

De Verandering
Lydia is vijf jaar oud als haar ouders gaan scheiden. Daarnaast wordt ze op de basisschool gepest. Op jonge leeftijd leert ze dat ze mensen naar haar hand kan zetten door de clown uit te hangen. Ze gaat stelen, blowen en drinken en krijgt al jong een relatie met een zeer bezitterige, tien jaar oudere man. Op 17-jarige leeftijd bereikt haar leven een triest dieptepunt: ze steekt haar overspelige vriend neer en belandt in de gevangenis. Maar als een tante bij haar in de cel op bezoek komt en een paar cd’s en een Bijbel achterlaat, zet God haar leven op z’n kop.

Verder:

  • Yvonne belt met Jan van Bethem (buitenlandcommentator bij het Nederlands Dagblad) over de gigantische militaire oefening van Rusland. Het land wil – samen met Japan ‘een nieuw type van internationale relaties' gaan opbouwen. Wat betekent dit concreet?
  • Uit onderzoek van godsdienstpsycholoog Hanneke Schaap blijkt dat psychiatrische patiënten vaak een negatief beeld van God hebben. De psychologe vertelt in ‘EO Live’ wat we met de resultaten van dit onderzoek kunnen.
  • Volgende week is Michael W. Smith – één van de bekendste gospelartiesten ter wereld - in Nederland. Yvonne belt met zanger Ralph van Manen over de carrière van Michael W. Smith.
  • Rutger Mauritz is werkzaam bij Netfoundation, een organisatie die wereldwijd internetcursussen aanbiedt aan voorgangers zonder opleiding. In de uitzending vertelt hij waar Netfoundation zoal werkzaam is en wat zij met hun werk bereiken.
  • Martine Lage is zanger-liedschrijver en pianist. Ze schrijft, zingt en speelt eigen Nederlandstalige muziek. De liedjes die ze schrijft zijn voornamelijk geïnspireerd op haar geloof in - en leven met - God. Deze week is zij verantwoordelijk voor prachtige livemuziek!


EO Live, zaterdag 15 september om 19.00 uur op NPO Radio 5.

Han Kooreneef: “Ik geloof niet in toeval”

Han Kooreneef

In ‘Onderweg’ is Han Kooreneef te gast bij Elsbeth Gruteke. Han schreef hits voor onder meer Marco Borsato, Jeroen van der Boom en Liesbeth List. Onder andere ‘Heb Het Leven Lief’, ‘De Speeltuin’, ‘Dromen Zijn Bedrog’ en ‘Één Wereld’ komen van zijn hand.

Han groeide op als protestantse jongen in het katholieke Brabant, ging net als zijn vader Rechten studeren, maar was eigenlijk veel liever bezig met muziek. Net voor hij geen werk meer had, schreef hij - samen met Leo Driessen - de doorbraakhit van Marco Borsato. Vanaf dat moment kon hij aan de slag met zijn grote liefde: teksten en muziek schrijven. Bijna elk jaar zit er wel een door hem geschreven nummer in The Passion en dat voor een man die vroeger dominee wilde worden. Wat wil hij met zijn muziek bereiken, waar komt zijn inspiratie vandaan en hoe werkt die inspiratie eigenlijk? Allemaal vragen die ter sprake komen tijdens deze uitzending waarin uiteraard ook veel muziek te horen is. 

Onderweg, zaterdag 15 september om 22.00 uur op NPO Radio 5. 

King

Benjamin King (copyright: ANP)

In ‘Vroeg op 5’ aandacht voor de Amerikaanse topwielrenner Ben King. Kees van Velzen vertelt hoe King onlangs in de Vuelta (een grote Spaanse wielerronde) onze landgenoot Bauke Mollema versloeg. “Op Eurosport ontstond tussen de commentatoren een gesprek over zijn geloofsleven”, zegt Van Velzen. “Hij is een gelovig christen en komt daar ook voor uit. Een enkelblessure bleek voor nieuwe toewijding aan God gezorgd te hebben. Een enkelblessure? Jawel.”

Anders kijken
Boswachter Martine Dubois kreeg een mooi compliment. ‘Door jouw verhalen kijk ik anders naar de natuur en zie ik meer’, vertelde een redacteur Ruth Zwart van de Evangelische Omroep haar. Dubois: “Ruth vertelt enthousiast over haar natuurervaring als kind in haar ‘elfjes-wereld’. En dat is niet raar want natuur is ook reuze mystiek, zeker voor een kind. Kijk maar naar de paddenstoelen. Al eeuwenlang staat dit symbool voor mysterie. Daar denk je elfjes en kabouters bij... Paddenstoelen steken nu massaal de kop op, maar het is een misverstand dat ze er alleen in de herfst zouden zijn. Paddenstoelen zijn er het hele jaar door. Gelukkig maar, want waar zouden anders de elfjes de rest van het jaar op moeten zitten? In ‘Vroeg op 5’ halen we jeugdherinneringen op over paddenstoelen en kabouters.”

Vroeg op 5, zondag 16 september om 6.00 uur op NPO Radio 5

'Eerst jij, dan ik'

Ds. Marianne Paas-Feenstra

“In het evangelie horen we dat de spanning rondom Jezus behoorlijk is opgelopen”, vertelt ds. Marianne Paas van de Gereformeerde Kerk in Woerden. Ze spreekt deze zondag over het thema ‘Eerst jij, dan ik’. Naar aanleiding van Johannes 13: 1-15 vervolgt ze: “Zijn laatste uren brengt Jezus door met zijn vrienden. De kring van mensen die Hem het meest na zijn geweest, tot op dit moment. Zij zullen zijn goede nieuws straks verder moeten brengen. Zij moeten de wereld laten zien en horen wat het betekent dat Jezus deze weg gaat.”

Ds. Paas: “Jezus reikt hen een beeld aan: het beeld van de voetwassing. En dan botst het tussen Jezus en Petrus. Ach Petrus, niets menselijks is hem vreemd: hij wil zo graag deel uitmaken van een groep succesvolle mensen, onder leiding van een machtige, succesvolle leider. Maar niets is minder waar. De beweging rond Jezus wordt steeds verder naar de marge geduwd. Het zal niet lang meer duren of ze duwen Jezus over de rand. En intussen: geen verzet, geen oorlogstaal, Jezus vecht niet voor zijn leven. Intussen gedraagt Jezus zich als een dienstknecht, als iemand die ergens onderaan staat op de sociale ladder. Jezus wast de voeten van zijn leerlingen.”

“Petrus moet een grens over – zeker, hij is geraakt door Jezus, maar mag Jezus hem ook werkelijk op deze manier aanraken? Durft hij zich ook zo aan Jezus over te geven?”

“Wij zijn dat niet erg gewend in onze samenleving, om elkaar de voeten te wassen. Wij wassen elkaar liever de oren. In het groot en in het klein. Er is zoveel dat ons hindert om werkelijk dienstbaar te zijn… Maar alle ik-zucht breekt Jezus af in dit liefdevolle gebaar, dat ruimte geeft aan gebrokenheid en kwetsbaarheid.”

“Zo gaat Jezus voor op de weg van ‘eerst jij, dan ik’. Die weg zal Jezus zelf tot het einde toe volbrengen. En als je Mij wilt volgen, zegt Jezus – dan is dit inderdaad de Weg. Dan is dit het verhaal dat je verder zal brengen.”

Groot Nieuws, zondag 16 september om 8.00 uur op NPO Radio 5

Warm is het nieuwe 'cool'!

Christie Potkamp, Louren Blijdorp en Bart Slump

In ‘Zin, Zout & Zegen’ gaat presentatrice Petra de Joode naar de kerk met Christie Potkamp (18) en Bart Slump (20). Beiden gaan graag naar de kerk in Gereformeerde Kerk vrijgemaakt ‘het Morgenlicht’ in Hardenberg, waar ze warmte en betrokkenheid ervaren. “Het is vaak koud en nep om me heen, maar in de kerk is het warm! Ze zijn blij dat ik erbij ben! Het voelt als warm bad.”

Toch zijn er ook zaken die het tweetal wel wil afschaffen in hun kerk. Bart: “De preekstoel! Qua stijl past ’ie bij de rest van het interieur, maar ik vind dat enorme blok op het podium alleen maar een sta-in-de-weg.” Christie’s antwoord is verrassend: ‘Ik zou de jeugddiensten willen afschaffen. Veel liever heb ik diensten met ook de ouderen erbij en dan zo ingericht dat er voor elk wat wils is.”

Dominee Louren Blijdorp vertelt enthousiast over het boek ‘Growing Young’. Dit boek geeft bruikbare aanwijzingen om te helpen een kerk te zijn die jongeren liefheeft. “Als we jongeren willen binden aan de kerk dan moet het gaan over echtheid, authenticiteit en warme gemeenschapsvorming. Wij mensen moeten echt zijn; in onze belangstelling en in ons geloof. Zoals in Romeinen 12 staat: ‘Houd van elkaar zoals broers en zussen van elkaar houden.’ Vriendschappen tussen generaties; wat een cadeau!”

De 20-jarige Bart leest voor uit de Bijbel in Gewone Taal: Romeinen 12 vers 9-13. De meditatie over het thema ‘Warm is het nieuwe cool!’ wordt verzorgd door de eigen voorganger: Louren Blijdorp.

‘Zin, Zout & Zegen’ is een reis door Nederland met aandacht voor authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven. In het programma gaan Petra de Joode en Yvonne Sprunken om en om met een kerkganger mee naar zijn of haar kerkelijke gemeente. Wat brengt hem naar de kerk en wat neemt hij mee de nieuwe week in? ‘Zin, Zout & Zegen’ komt tot stand in samenwerking met de Protestantse Kerk in Nederland.

Zin, Zout & Zegen, zondag 16 september om 19.00 uur op NPO Radio 5.

‘Nog even zondag’ met Thijs Jansen

Thijs Jansen en Marleen Stelling

Wanneer hij thuis is, zijn de zondagen van Thijs Jansen lekker relaxed. Tijdens de karakterweekenden van De 4e musketier is dat wel anders. Al verschillende keren is Thijs als deelnemer en spreker mee geweest tijdens deze zware weekenden, waarin mannen eens flink uit hun comfortzone worden gehaald. Slapen in een tentje in de blubber, tegen een snelstromende rivier in worstelen, uren in de stromende regen wandelen – en dat allemaal om hun geloof te verdiepen. Thijs vertelt deze week in Nog even zondag over de veranderingen die hij heeft gezien bij zowel de andere deelnemers als bij zichzelf en hij deelt de lessen die hij leerde over het vertrouwen op God en het loslaten van de controle. Ook de geboorte van zijn oudste zoon heeft hem in dat opzicht veel geleerd. Die bracht namelijk een hoop onzekerheid met zich mee, “maar”, zegt Thijs, “we ervoeren dat God erbij was.”

Nog even zondag, zondag 16 september om 22.00 uur op NPO Radio 5.