Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO met vier films en vijftien nominaties in de race voor Gouden Kalf

5 september 2018 in het dossier Pers

Verschillende films van de EO komen in aanmerking voor een Gouden Kalf tijdens het aanstaande Nederlandse Film Festival. De film 'Bankier van het verzet' heeft zelfs een record aantal van twaalf nominaties behaald. Onder meer in de categorie beste film en beste regie dingt deze film mee naar een prijs. De film van Joram Lürsen over de verzetsheld Walraven van Hall is ook genomineerd voor de publieksprijs. Online kan het publiek bepalen of de film ook deze prijs van de kijker wint.

Behalve Bankier van het verzet komen drie documentaires van de EO in aanmerking voor een Gouden Kalf. Voor de beste korte documentaire is de film over de Nederlandse kust, Tijd en Tij, genomineerd.  De films The Bastard - over de relatie tussen de Ethiopische Daniel en zijn Nederlandse vader - en The Long Season - over de Syrische vluchtelingenkampen in Libanon - zijn genomineerd voor de prijs voor de beste lange documentaire. 

EO-directeur Arjan Lock is verheugd over de nominaties: “Dichtbij tref je vaak onverwacht grote verhalen aan. Of het nu over de verborgen schoonheid van de Nederlandse kust gaat in Tijd en Tij of over Walraven van Hall in Bankier van het verzet. Want ook dit laatste verhaal was heel lang niet bekend bij een groot publiek. Die verwondering past echt bij de EO. Het is hoopgevend dat dit zoveel nominaties oplevert.” 

Bankier van het Verzet is geschreven door Marieke van der Pol en Thomas van der Ree/Winchester McFly, geregisseerd door Joram Lürsen en geproduceerd door Sytze van der Laan, Sabine Brian en Alain de Levita voor NL Film en TV (NL) in coproductie met de Evangelische Omroep (EO) en Zilvermeer Productions (BE)."

De uitreiking van het Gouden Kalf is op 5 oktober in Utrecht tijdens het Nederlands Film Festival.