Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

2Doc: Onderkomen

Woensdag 26 september 2018 om 22.55 uur, NPO 2

17 september 2018

Onderkomen vertelt het verhaal van drie Afghaanse jongens die zonder ouders als minderjarigen naar Nederland vluchtten. Al jaren zijn ze in afwachting van een definitieve verblijfsvergunning. Met steun van een groepje gepensioneerde Maastrichtenaren proberen de jongens hun hoofd boven water te houden.

Ghullam, Keiber en Noori kregen een speciale AMV-status (Alleenstaande Minderjarige Vluchteling)  toen ze als minderjarige, zonder ouders in Nederland aankwamen. De film laat hun vlucht zien via speciale animaties. Inmiddels zijn ze achttien geworden en is de AMV-status niet meer van toepassing. De Afghaanse jongens vullen de tijd met wachten, sporten en rappen. Ze mogen niet werken en hebben weinig zicht op een verblijfsvergunning. Al jaren wonen ze in een flat in Maastricht die op de nominatie staat om gesloopt te worden.

Gepensioneerden staan de jonge Maastrichtse asielzoekers met raad en daad. Ze helpen hen met aanvragen bij de AIVD, geld voor boodschappen en begeleiden hen bij de officiële gesprekken.

Scenario, camera, regie en montage: Jacqueline van Vugt; geluid en montage: Sandro Ligtenberg; muziek: Marijn Slager en DefP; geluidsmixage: Ranko Paukovic; animaties: Bertine de Kramer, Arboud Brunekreeft, Chris IJken; animaties: studenten HAN animatiesupervisie: Cindy Vermeulen; productie Melief Film: Jacqueline van Vugt en Denis Wigman; productie CTM Docs: Rosan Boersma; eindredactie EO/IKONdocs: Margje de Koning

ONDERKOMEN (70’/2017) is een productie van Melief Film en CMT Docs in coproductie met EO/IKONdocs. De film kwam tot stand dankzij bijdragen van Stichting Democratie en Media, Art of Impact en de Provincie Limburg.