Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Tijs’ persoonlijke zoektocht kenmerkt nieuw seizoen NieuwLicht

Vanaf zondag 9 september, 22.40 uur, NPO 2

22 augustus 2018 in het dossier Pers

EO-presentator Tijs van den Brink gaat in de tweede serie van het innovatieve tv-programma NieuwLicht op een persoonlijke zoektocht rond maatschappelijke vraagstukken. Waar in het vorige seizoen vooral werd gedebatteerd, vormen persoonlijke verhalen dit najaar de rode draad van het programma. Vijftien weken lang heeft Van den Brink op zondagavond het over uiteenlopende maatschappelijke thema’s.

“Als journalist heb ik de neiging om vooral vragen te stellen”, licht Van den Brink toe. “Dat blijf ik uiteraard doen, maar daarnaast zal ik - meer dan eerder - aangeven hoe ik over een thema denk.”Deze vernieuwde insteek is voor de presentator en journalist zowel uitdagend als spannend: “In mijn columns voor het EO-magazine ‘Visie’ en de Radio 1-site doe ik dat al, met veel plezier. We gaan kijken of we vragen stellen en opiniëren op een geloofwaardige manier kunnen combineren. In alle bescheidenheid uiteraard, want de kijker zal vooral zelf willen nadenken over de besproken thema’s.”

Meepraten in de community

Tijdens het tv-programma gaat Tijs van den Brink op zoek naar de verhalen in het land en praat hierover verder met gasten in de studio. Soms actueel, soms over ‘tijdloze’ thema’s. “Zo is ‘eenzaamheid’ een onderwerp waar we graag een uitzending aan willen wijden”, zegt Van den Brink. Door middel van een Skype-verbinding mengen de leden van de Nieuwlicht-community zich in de discussie en proberen ze gezamenlijk samen antwoorden te vinden op maatschappelijke vragen. Tijdens de uitzending kan iedereen zich via Facebook in de discussie mengen. 

Opinieplatform

Ook in het nieuwe seizoen praat de NieuwLicht-community online mee over onderwerpen die zij belangrijk vinden. De maatschappelijke vraagstukken zullen tijdens de livestream op vrijdagavond te volgen zijn en bij het tv-programma op zondag dat in een nieuw decor plaatsvindt.

Meetups

De redactie van NieuwLicht organiseert bovendien drie interessante meetups: de zogenaamde ‘NieuwLicht Cafés’. Op verschillende plaatsen in het land – Amsterdam, Rotterdam en Ede – krijgen geïnteresseerden de kans om met experts te spreken over actuele thema’s. In het eerste NieuwLicht Café spreekt hoogleraar Neuropsychologie prof. dr. Erik Scherder over een zinvolle oude dag. Toegang tot de NieuwLicht Cafés is gratis, vooraf aanmelden kan via de Facebookpagina.