Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Safta Judith: de indringende zoektocht van een kleindochter naar haar oma.

Zondag 9 september 2018, 15.20 uur NPO 2

21 augustus 2018

Filmmaakster Iris Mimon groeit op met het verhaal dat haar Israëlische oma op haar negentiende is overleden. Als Iris erachter komt dat oma Judith door een abortus om het leven is gekomen, raakt ze in de ban van haar mysterieuze geschiedenis. Het enige bewijs van oma’s bestaan, is één zwart-witfoto van een jonge vrouw. Van jongs af aan wist Iris dat ze dit verhaal ooit zou gaan uitzoeken. Precies zestig jaar na dato is het nu of nooit; voordat er geen familieleden meer in leven zijn om het geheim te ontrafelen.

Iris’ vader, de enige afstammeling van Safta Judith, groeide op met het taboe. Om hem te beschermen, nam zijn oma hem op als haar eigen zoon, hem in die waan latend. Zijn biologische vader was niet meer dan een vreemde die hem af en toe wat snoepgoed kwam brengen. Met slechts deze informatie en gewapend met de camera gaat kleindochter Iris op zoek met het doel haar oma haar waardigheid terug te geven.

In een aantal maanden reist Iris meerdere continenten af om al haar familieleden te spreken. Van Nederland tot Israël, Amerika en Canada. Stapsgewijs draagt ieders relaas bij aan het tot leven brengen van deze tot nog toe mysterieuze vrouw. En zo ontstaat een rijkgeschakeerd verhaal over de overgang tussen generaties, over de veranderde positie van de vrouw, over het verwerken van een trauma, over loyaliteit, het afsluiten van een drama en uiteindelijk het terugvinden van haar oma.

Een kijklink van deze film is beschikbaar en op te vragen via [email protected]


Credits:
Iris Mimon: Regisseur & producent
Matthijs Kardoes: Camera
Laura Brouwer en Steffen de Back: Montage
Jasper Hutte: Geluid en muziekcompositie
Erik Wiedenhof: Data Handler
Joris Prakken, Anne Lotte Mos, Stijn Gertzen en Vlad Romanovski: Geluid
Tiva Pam: Regie assistent Nederland
Marije Verhoef: Productie Israël
Lara Janssen: Assistent communicatie
Maarten Wiedenhof: Stamboom animatie
Olaf Nagtegaal: Website