Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Nu het erop aankomt...

28 augustus 2018

Bij de EO stellen we onszelf altijd de vraag: wie is hier eigenlijk mee geholpen? Hebben we oog voor wat er leeft? Wie de plattegrond van onze programma’s bekijkt, ziet het hopelijk ook. De EO voert je langs plaatsen waar het er écht op aankomt.

Van de omhelzing van iedereen die eenzaam is in Kerstfeest in de stad tot het protest tegen moderne slavernij in de documentairereeks Why Slavery?. Precies zoals Jezus het vertelt in de Bijbel: Want ik had honger en jullie gaven mij te eten, ik had dorst en jullie gaven mij te drinken. Mattheus 25: 35. Onze routeplanner leidt je naar unieke plekken. Ga je mee?

NPO 1

Een Klas Vol Ouders (NIEUW)
Maandag 3 september om 22.10 uur op NPO 1
In Een Klas Vol Ouders ondervinden ouders van basisschoolleerlingen aan den lijve wat hun kinderen meemaken. Taal, rekenen, de eindtoets basisonderwijs, gymlessen, maar ook de musical en de sportdag… Alles komt langs. Voor veel ouders betekent het een flashback naar vroeger. Een serie vol grappige momenten, maar ook met ontroerende situaties.
Contactpersoon: Ilonka van Heusden | Programmapagina

Het Familiediner
Donderdag 13 september om 22.22 uur NPO 1
Vanaf donderdag 13 september is bij de EO een nieuw seizoen te zien van 'Het Familiediner'. Presentator Bert van Leeuwen brengt een bezoek aan familieleden bij wie de ruzie inmiddels hoog is opgelopen. Aan hem de schone taak om de verwijdering die tussen hen is ontstaan te overbruggen. Zijn de familieleden bereid om wat water bij de wijn te doen en elkaar te ontmoeten bij het familiediner?
Contactpersoon: Ilonka van Heusden 

 

De grootste Bijbel van Nederland (NIEUW)
Woensdag 14 november om 20.30 uur op NPO 1
In de tv-special De grootste Bijbel van Nederland stapt Bert van Leeuwen in een uitzonderlijke vrachtwagen, die de grootste Bijbel van Nederland vervoert. Met deze vrachtwagen rijdt hij dwars door Nederland op zoek naar verhalen rondom dit bijzondere boek. In en om de truck wordt van alles georganiseerd. Zo geeft een bekende Nederlander zijn visie op een verhaal of passage uit de Bijbel, onderzoekt Bert welk Bijbelverhaal Nederlanders het mooist vinden en deelt hij bijzondere Bijbelse weetjes. Wat is bijvoorbeeld de meest gebruikte trouwtekst? Aanleiding voor de tv-special is dat vierhonderd jaar geleden het startsein werd gegeven voor de eerste officiële vertaling van de Bijbel in de Nederlandse taal.
Contactpersoon: Cornelis Vlot

Jij&Ik
Woensdag 21 november op NPO 1
Jij&Ik is een jaarlijks terugkerende tv-special waarin War Child en de EO een muzikale samenwerking aangaan. DankzijJij&Ik kon War Child in 2017 maar liefst 4.378 oorlogskinderen helpen. In de live-uitzending gaan een vader of moeder met hun kind de sterren van de hemel zingen. De uitzending zorgt ervoor dat oorlogskinderen een safe space hebben.
Contactpersoon: Margo den Ouden

Kerstfeest in de Stad (VERNIEUWD)
December 2018 op NPO 1
Sinds 2012 is Kerstfeest op de Dam uitgegroeid tot het jaarlijkse nationale kerstevenement. Onder de titel Kerstfeest in de Stad verplaatst ons nationale kerstfeest zich vanaf 2018 elk jaar naar een andere stad. Vanzelfsprekend blijven bij Kerstfeest in de Stad de muziek en de optredens van de vier bekende artiesten met de Eric van Tijn-band het warme hart van dit televisie-evenement.
Contactpersoon: Cornelis Vlot

 

NPO 2

De Kruisvaarder en de Sultan
Vrijdag 31 augustus om 21.05 uur op NPO 2
In de nieuwe historische reisdocumentaireserie De Kruisvaarder en de Sultan brengt presentator Kefah Allush een fascinerend geschiedenisverhaal tot leven. Met behulp van 3D-animatie reconstrueert hij hoe acht eeuwen terug duizenden Friese boeren de wapens oppakken om deel te nemen aan een heilige missie: de Vijfde Kruistocht. Een nieuwe poging om de stad Jeruzalem terug te veroveren op de moslims. Kefah: “In De Kruisvaarder en de Sultan kruip ik in de huid van beide vijanden. Wat dreef de Friese kruisridder én islamitische heerser van toen tot een bloedige confrontatie tijdens de Vijfde Kruistocht?”
Contactpersoon: Judith Vernooij | Programmapagina

Typisch Katwijk
Maandag t/m donderdag, vanaf 3 september om 19.20 uur op NPO 2
De 12-delige serie Typisch Katwijk volgt de gewone levens van bijzondere bewoners van Katwijk aan Zee. Ooit voer hier de grootste vissersvloot van ons land. En ook al is Katwijk allang niet meer het vissersdorp van weleer, toch blijven veel dingen zoals ze al zo lang zijn. De Kattukse dames verjagen nog altijd in hun eigen dialect de meeuwen om hun witte wasgoed te beschermen. De plaatselijke haringfabriek blijft sponsor van beide, rivaliserende, voetbalclubs om zo dorpsvetes te voorkomen. En in de oude Rooije Buurt laten de Katwijkers, zittend voor hun huisjes, nog iedere dag het leven aan zich voorbij trekken. Welkom aan zee. Welkom in Katwijk!
Contactpersoon: Deborah van Geest | Programmapagina

Erik Scherder zoekt: Het Geheim van Methusalem (NIEUW)
Donderdag 6 september om 20.25 uur op NPO 2
Eeuwelingen behoren inmiddels tot de snelst groeiende bevolkingsgroep in Nederland. Willen we eigenlijk wel zo oud worden of zijn we vooral bang voor de aftakeling die ons te wachten staat? Professor dr. Erik Scherder gelooft dat het mogelijk is om op een gelukkige en zinvolle manier oud te worden. Op een enthousiaste en aanstekelijke manier test de neuropsycholoog zijn (wetenschappelijke) overtuigingen in de praktijk. Hij ontmoet mensen door heel Nederland, reist naar het Griekse eiland Ikaria, waar de mensen kampioen oud-worden zijn, en brengt een bezoek aan IJsland; het land waar mannen het langst leven.
Contactpersoon: Judith Vernooij | Programmapagina

Nederland Zingt
Vanaf 8 september, elke zaterdag om 19.10 uur op NPO 2
"Met een gevuld hart gaan wij weer naar huis", liet een bezoeker van een opname van Nederland Zingt weten. Daar staat Nederland Zingt voor. Samen zingen, samen geloven en harten (opnieuw) laten vullen. Hoop en troost, bemoediging, blijdschap... Alles komt voorbij tijdens Nederland Zingt. Muziek om naar te luisteren, maar vooral om uit volle borst mee te zingen. Bekende liederen en nieuwe liederen die al in veel kerken in Nederland gezongen worden. Want zingen verbindt mensen met elkaar. Dit najaar kunt u onder meer kijken naar uitzendingen uit de Jacobskerk in Vlissingen, de St.Christoffelkathedraal in Roermond en de Martinikerk in Bolsward.
Contactpersoon: Linda van de Pol | Programmapagina

Blauw Bloed
Vanaf 8 september, elke zaterdag om 19.35 uur op NPO 2
Op 8 september begint een bijzonder seizoen voor Blauw Bloed. Het programma viert het 15e seizoen. Ook dit jaar focust het programma zich op vorstenhuizen van Europa, de Oranjes, de staatsbezoeken, bijzondere koninklijke sieraden en royaltymode. Online redacteur Sam Hoevenaar geeft wekelijks een update over wat opvalt op social media wat betreft koninklijk nieuws. De presentatie is ook dit jaar in handen van royaltyverslaggever Jeroen Snel.
Contactpersoon: Tom van Straten

Hoe weet je dat nou? (NIEUW)
Zondag 9 september om 23.45 uur op NPO 2
Een serie van Dio van Maaren over de relatie tussen denken en geloof: in Hoe weet je dat nou? onderzoeken we wat geloven anno 2018 inhoudt. Hoe naïef moet je zijn om je bezig te houden met, of zelfs toe te vertrouwen aan, de werkelijkheid van begrippen als Geloof, Hoop en Liefde? Negeer je dan voor het gemak wat verstand en wetenschap zeggen over leven en dood, ruimte en tijd? En als je dat allemaal wel tot je door laat dringen, ‘bestaat’ zo’n God nog wel en in wat voor taal spreek je erover? Met medewerking van onder meer theoloog des vaderlands Claartje Kruijff en met levenskunstspecialist en filosoof Paul van Tongeren.
Contactpersoon: Tom Mikkers

NieuwLicht
Zondag 9 september om 22.35 uur op NPO 2
NieuwLicht
 volgt dagelijks samen met duizenden christenen het nieuws en achtergronden die raken. De community van NieuwLicht praat er samen over en vormt daarmee een mening. Het programma met Tijs van den Brink probeert uit te vinden hoe christenen een positieve bijdrage kunnen leveren aan de samenleving.
Contactpersoon: Sytze Braaksma

Michael Curry, Love is the only way
Zondag 16 september om 12.00 uur op NPO 2
Exclusief interview met bisschop Michael Curry, de man achter de preek voor Harry en Meghan, en zijn boodschap voor Nederland. Op zondag 16 september gaat ds. René de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland, in gesprek met zijn Amerikaanse collega: bisschop Michael Curry. Wat drijft Michael Curry? En wat is zijn boodschap voor Nederland en onze kerken en voorgangers? 
Contactpersoon: Tom Mikkers

Michael Curry, Amazing Grace – een lied van bevrijding
Zondag 14 oktober om 12.00 uur op NPO 2
Exclusief interview met bisschop Michael Curry, de man achter de preek voor Harry en Meghan, en zijn boodschap voor Nederland. Op zondag 14 oktober zien we een persoonlijk gesprek tussen bisschop Michael Curry en Minella van Bergeijk (Eva Magazine). Wat doet het lied Amazing Grace met Curry? Waarom is het een lied van bevrijding? 
Contactpersoon: Tom Mikkers

Wie kent mij nog?
Maandag 1 oktober, dagelijks rond 22.45 uur op NPO 2
In de Week tegen Eenzaamheid portretteert de EO vijf mensen voor wie deze indringende vraag dagelijkse realiteit is. In gestileerde portretten van acht minuten maken we iets mee van hun eenzaamheid en vertellen ze over hun leven.
Contactpersoon: Linda van de Pol

Adieu God?
Zondag 7 oktober om 23.45 uur op NPO 2
Vijf keer werd het programma genomineerd voor de Sonja Barend Award. Aankomend seizoen heeft het programma Adieu God? nog een extra gouden randje: het programma viert de 100e aflevering. In Adieu God? gaat Tijs van den Brink met bekende Nederlanders in gesprek over God, geloof en geloofsgemeenschap. Dit seizoen spreekt Van den Brink onder andere met (oud-)journalisten Gerri Eickhof, Marga van Praag, oud-minister Ben Bot en topzwemster Ranomi Kromowidjojo.
Contactpersoon: Tom van Straten | Programmapagina

Ik mis je
Zaterdag 13 oktober om 18.40 uur op NPO 2
In Ik mis je ontmoeten Arjan Lock en Hella van der Wijst mensen die te maken hebben met verlies. Op een begraafplaats hebben ze indringende gesprekken over afscheid nemen en verdriet, maar ook over het leven en hoe troost daar weer glans aan kan geven.
Contactpersoon: Tom van Straten | Programmapagina

Why Slavery?
Vanaf zondag 14 oktober dagelijks op NPO 2
Hoewel slavernij wereldwijd is afgeschaft en verboden werd (land voor land vanaf 1794 tot 1981), is het geen relikwie uit het verleden. Moderne slavernij treft volgens de Verenigde Naties meer dan 40 miljoen mensen. Vooral vrouwen. Ze worden gedwongen tot werk, seks of zijn tegen hun zin uitgehuwelijkt. Vluchten is niet mogelijk. Hoe ziet moderne slavernij eruit, wie treft het en speelt het ook in Nederland? Vanaf 14 oktober besteedt de EO elke dag uitgebreid aandacht aan dit onderwerp. We starten op zondag met het ideaal van bevrijding. Bisschop Michael Curry (die prins Harry en Meghan Markle trouwde) trapt af. Vervolgens is er vanaf maandag elke avond een documentaire te zien waarin moderne slavernij wereldwijd centraal staat. Daarnaast zenden we dagelijks rond 22.00 uur een korte reportage uit, waarin presentator Johan Eikelboom de moderne slavernij in Nederland aan de kaak stelt. De EO maakt met deze programma’s deel uit van de wereldwijde week over moderne slavernij: Why Slavery?.
Contactpersoon:
Tom Mikkers

Je zal maar uitverkoren zijn
Zondag 11 november op NPO 2
Wie waren de uitvinders van Coca-Cola, het condoom, de oer-Hollandse rookworst en fundamentele mensenrechten? Wie schreven toonaangevende literaire bestsellers, ontwikkelden Google, WhatsApp en Facebook? En wie hebben het monotheïsme en de psychotherapie aan de wereld geleverd? Joodse mensen. Al maken de Joodse mensen slechts 0,14 % van de wereldbevolking uit, hun bijdrage aan de samenleving is onevenredig groot. Op allerlei gebieden, of het nu gaat om techniek en gadgets, wetenschap, religie, kunst, cultuur, politiek, mensenrechten of entertainment, het is opmerkelijk hoeveel er uit de koker van deze nazaten van Abraham is gekomen.
Contactpersoon: Margo den Ouden

God in de Lage Landen (VERNIEUWD)
December 2018 op NPO 2
De Synode van Dordrecht van 1618 is een cruciale gebeurtenis in de ontstaansgeschiedenis van de Republiek der Nederlanden. Zij moest een einde maken aan de verdeeldheid in ons land, die was ontstaan door een theologische discussie: heeft de mens een vrije wil om te kiezen voor God (en daarmee voor een eeuwig leven) of heeft God zelf alles al beslist en is de mens slechts zijn marionet? De remonstranten vonden dat de mens wel degelijk een vrije wil had, terwijl de contraremonstranten van mening waren dat alles uit Gods hand kwam. Er dreigde hierom zelfs een burgeroorlog te ontstaan. Om de onrust in de jonge republiek te sussen moest er daarom één staatskerk komen, met één leer. Op de Synode van Dordrecht werd besloten hoe deze staatskerk eruit moest komen te zien en hoeveel ruimte er voor andersdenkenden zou zijn. Ernst Daniël Smit is de presentator die ons door de geschiedenis heen leidt.
Contactpersoon: …….

Nationale Bijbelquiz
Zaterdag 22 december om 20.25 uur op NPO 2

In de Nationale Bijbelquiz strijden vier bekende Nederlanders - ieder met twee secondanten - om de titel ‘Bijbelkenner van 2018’. Deze editie van de bekende quiz staat in het teken van Kerst. Wie weet het meest van dit Bijbelse feest? De Nationale Bijbelquiz staat onder leiding van Bert van Leeuwen. Theoloog Marleen Stelling voorziet de kandidaten én de kijker van interessante achtergrondverhalen en unieke weetjes.Dankzij de mogelijkheid om live mee te spelen, is de Bijbelquiz ook dit jaar een spelletjesavond voor het hele gezin, want wie weet er nou niet iets van Kerst?
Contactpersoon: Ilonka van Heusden
 

NPO 3

Checkpoint
Vanaf 1 september, wekelijks op zaterdag om 9.30 uur op NPO Zapp
In het nieuwe seizoen van Checkpoint onderzoeken Rachel en het testteam of het mogelijk is om dynamiet in te zetten om vervelende klusjes te klaren. Daarnaast is het voor het eerst in de geschiedenis van Checkpoint mogelijk voor kijkers om via Instagram hun voorspellingen op de uitslag van een battle door te sturen. Onder de inzendingen wordt een goodiebag verloot. Uiteraard zit het seizoen weer propvol spectaculaire testen. Zo checken Rachel en het testteam of je op skates zo hard kunt rijden dat je de snelweg op zou mogen, wie er het beste zijn in lanceren, vliegen we over de kop op een kabelbaan en schieten we ongewenste drones uit de lucht.
Contactpersoon: Deborah van Geest | Programmapagina

Zapp Anti Pest Club
Maandag 17 t/m 21 september, dagelijks rond 17.30 uur op NPO Zapp
Anne-Mar gaat ook dit jaar langs bij basisschoolklassen waar kinderen gepest worden. Samen met de klas probeert ze dit te stoppen, zodat alle kinderen weer met plezier naar school kunnen. Vorig jaar won het programma de Gouden Roos voor het beste Europese kindertelevisieprogramma. Anne-Mar gaat dit jaar langs op basisscholen in Den Haag, Nijkerk, Waalwijk, Oosterwolde en Harderwijk. Nieuw dit jaar is de dagelijkse livestream. 
Contactpersoon: Sytze Braaksma | Programmapagina

3Onderzoekt: haat (NIEUW)
Woensdag 3 oktober om 22.00 uur op NPO 3
Onze samenleving zit vol haat. Haat is niet nieuw, maar wat is haat eigenlijk? Wat is ervoor nodig om elkaar te kunnen haten? Is haat een keuze of overkomt het je? In 3Onderzoekt: haat gaat presentator Johan Eikelboom in ons land op zoek naar de oorzaken van haat. En hij onderzoekt wat we kunnen doen tegen haat.
Contactpersoon: Deborah van Geest

Toen Mijn Vader een Struik werd (speelfilm)
Zondag 30 december op NPO Zapp
De tienjarige Toda (Celeste Holsheimer) woont in een bakkerij met haar vader (Teun Kuilboer), de beste taartenbakker van het land. Op een dag verandert alles: Toda’s vader wordt onverwacht weggeroepen om het land te verdedigen. Toda moet naar haar moeder (Noortje Herlaar), die in het buurland woont en waar het veilig is. En dus begint Toda aan een avontuurlijke en spannende reis waar ze onderweg de meest vreemde mensen ontmoet en in absurde situaties terecht komt. Toda is een meisje dat niet snel opgeeft, maar zal ze haar moeder ook vinden? 
Contactpersoon:

NPO Radio 2

© Judith Leroy Fotografie

Hoopvolle 100
Zondag 23 september om 20.00 uur op NPO Radio 2
In zijn radioprogramma Thank God It’s Sunday verzamelt Henk van Steeg al sinds 2016 hoopvolle verhalen. Momenten, mensen en muziek door wie hoop voelbaar of zelfs zichtbaar wordt. In deze radio-special ontmoet Henk de mensen die hij de afgelopen jaren sprak. Hoe is het nu met ze? Zo horen we het verhaal van Mustafa, die de stichting ‘Omalief’ oprichtte. Met deze stichting brengt hij allochtone jongeren en eenzame ouderen met elkaar in contact. Daarnaast is er in deze radio-special volop aandacht voor muziek. Uit de honderd verhalen blijkt namelijk meer dan eens dat muziek verbindt. Henk ontvangt in de EO-kapel in Hilversum een speciale muzikale gast…
Contactpersoon: Linda van de Pol