Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO staat stil bij theoloog Karl Barth met documentaire Emmy-winnaar Peter Reichenbach

Zondag 2 september 11.30 uur op NPO 2

29 augustus 2018

Dit jaar is het vijftig jaar geleden dat de invloedrijke theoloog Karl Barth overleed. De EO zendt daarom op zondag 2 september de documentaire Karl Barth, Gods vrolijke verzetsstrijder uit. Karl Barth was een belangrijk geestelijk vader van de oecumenische beweging waarin kerken samenwerking zochten. De documentaire over Karl Barth sluit dan ook aan bij de programmering van de EO waarin uitgebreid bij 70 jaar Wereldraad van Kerken is stil gestaan. Dit gebeurde deze zomer onder meer in de serie Sign of The Times, de documentaire over 70 jaar Wereldraad van Kerken en de uitzending van de kerkdienst ter gelegenheid van dit jubileum op 26 augustus jl. .

De documentaire van Emmywinnaar Peter Reichenbach – maker van Nighttrain to Lissabon - schetst het leven van de protestantse theoloog Karl Barth (1886-1968). Voor de één is deze Zwitser de kerkvader van de 20e eeuw, die grote invloed had op de samenwerking tussen kerken, zoals de oprichting van de Wereldraad van Kerken Voor de ander is Karl Barth een rebel die de machtigen van de wereld voortdurend provoceerde. Peter Reichenbach zoekt in deze film naar de stem van Karl Barth zelf.  De theoloog die geen discussie uit de weg ging, voor tijdgenoten een moreel kompas was en wiens sterfdag dus dit jaar vijftig jaar geleden is. De film geeft niet alleen een beeld van het leven van Karl Barth maar geeft ook een overzicht van belangrijke thema’s in de protestantse kerken in de twintigste eeuw.