Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-radioprogrammering 25 augustus t/m 7 september

23 augustus 2018 in het dossier Pers

Op deze pagina vindt u informatie over de radioprogramma's van de periode 25 augustus t/m 7 september 2018.

Kees Veldboer over 'Stichting Ambulance Wens'

In ‘Open Huis’ een gesprek met Kees Veldboer, die in 2007 Stichting Ambulance Wens oprichtte. Er zijn veel patiënten die overlijden zonder dat ze alles konden afsluiten. “Eén van de oorzaken is het onvermogen bepaalde wensen te realiseren, doordat de patiënt niet langer mobiel is en andere – bestaande – voorzieningen tekortschieten.” Veldboer begon de stichting om dit gat te overbruggen. Inmiddels brengt de stichting al ruim tien jaar licht in de laatste dagen van terminale patiënten. In de studio vertelt de oprichter – samen met IC-verpleegkundige en vrijwilliger Theo van Es - over deze bijzondere stichting.

Open Huis, zaterdag 25 augustus om 14.00 uur op NPO Radio 5

Religie in videogames en meer in 'EO Live'

Yvonne Sprunken | ©NPO

In ‘EO Live’ spreekt Yvonne Sprunken met cultuurtheoloog Frank Bosman over religie in videogames. Computerspellen worden steeds populairder, blijkt ook uit nieuw onderzoek. Voor het eerst gaat er meer geld om in de game-industrie dan in de filmindustrie. Bovendien heeft de Wereld Gezondheidsorganisatie WHO een gameverslaving sinds kort aangemerkt als officiële verslaving. Frank Bosman verdiepte zich in de wereld van games en ontdekte dat er achter de games een wereld vol religie en filosofie zit.

De Verandering
Programmamakers Herman Haan en Timo Gerritsen schuiven aan om te vertellen over ‘De Verandering’. In dit televisieprogramma ontmoet presentator Mirjam Bouwman mensen die een bijzondere verandering hebben meegemaakt, waarin het geloof een belangrijke rol speelt. De verhalen zijn vaak rauw en pijnlijk, maar de verandering die de gast heeft meegemaakt, betekent ook dat er hoop is op een betere toekomst en dat God echt mensen verandert.

EO Live, zaterdag 25 augustus om 19.00 uur op NPO Radio 5.

Onderweg met Hennah Draaibaar (hh)

Hennah Draaibaar | ©Raúl Neijhorst

Hennah Draaibaar werd geboren in Suriname, groeide op in Rotterdam, en woont inmiddels alweer zo’n twintig jaar in haar geboorteland. Ze was correspondent voor de NOS, is hoofdredacteur van het Surinaamse jeugdjournaal, en zet zich in voor de sociaal-culturele ontwikkeling daar.

Hennah groeide op in een gezin met vier kinderen en haar alleenstaande moeder. Laatstgenoemde hier zich staande mede dankzij haar geloof en de gemeenschap van de kerk. Datzelfde geloof heeft Hennah vastgehouden tot vandaag de dag. En ze wil léven naar dat geloof. Maar soms is dat moeilijk. Want hoe vergeef je iemand die verantwoordelijk is voor de dood van je zwager?

In ‘Onderweg’ spreekt Elsbeth Gruteke met Hennah Draaibaar over recht, gerechtigheid, geloof en vergeving.

Onderweg, zaterdag 25 augustus om 22.00 uur op NPO Radio 5. Dit gesprek werd eerder uitgezonden op 14 april 2018.

Als de Heer het huis niet bouwt

Vaak zijn we van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat in beslag genomen door van alles en nog wat. Naast ons dagelijks werk, waar we ons geld mee verdienen, ligt er het nodige werk in en rond het huis. Wat kunnen we daarnaast druk zijn met ons gezin, een studie of vrijwilligerswerk. Het is zinloos en vergeefse moeite als het niet wordt geleid en gezegend door God. Als je je bij al je werk gedragen weet door God en Zijn liefde, dan geeft Hij het Zijn beminden in de slaap. Door Zijn kracht en nabijheid kun jij je werk verrichten. Heinrich Schütz componeerde over psalm 127 het motet dat vanavond te horen is in ‘Musica Religiosa’: ‘Wo der Herr nicht das Haus bauet’.

Musica Religiosa, zaterdag 25 augustus om 23.00 uur op NPO Radio 5

Het Nederlandse onderwaterleven

Garnaal

In ‘Vroeg op 5’ doet boswachter Martine Dubois verslag vanuit het grootste zoutwatermeer van Europa. Ze is samen met collega Peter Meeuwenoord op de Grevelingen; op de grens van Zeeland en Zuid-Holland. Dit meer kent een schat aan natuur. Dubois: “Gewapend met duikbril zijn we de wonderwereld ingestapt van het Nederlandse onderwaterleven in onze eigen grauwe Noordzee! Een kleurenpracht waar je versteld van staat en gevuld zoals een aquarium met zandkleurige visjes, bijdehante krabbetjes, doorzichtige garnalen en exotische naaldvissen.”

Vroeg op 5, zondag 26 augustus om 6.00 uur op NPO Radio 5

Jezus' liefde delen

Tom Zoutewelle | ©EO

In ‘Zin, Zout & Zegen’ gaat Petra de Joode deze week naar de kerk met geoloog en bioloog Tom Zoutewelle. Hij is wetenschapper én christen en dat is niet vanzelfsprekend! “Ik huil niet gauw, maar als ik samen met iemand voor God sta… dat gaat heel diep”, vertelt hij openhartig. 

Tom Zoutewelle is lid van Baptistengemeente ‘De Haven’ in Wijk bij Duurstede. Sterker nog: vijftien jaar geleden was hij één van de oprichters van deze gemeente. “We wilden een laagdrempelige kerk in Wijk, want die was er niet.” De kerk huist in de centrale hal van het kleurrijke Revius Lyceum in Wijk bij Duurstede. Iedereen kent die plek. Je loopt zó naar binnen. “Toch is het een uitdaging om écht laagdrempelig te zijn”, zegt Zoutewelle. “Er is een cultuur-drempel tussen mensen die wel of geen kerk bezoeken. Daar worstelen we mee.”

Maar waar het om gaat is natuurlijk de inhoud. “We hopen dat iedere bezoeker God ontmoet tijdens de dienst. Als wij er zijn, dan is Gods Geest hier ook! We vragen altijd heel nadrukkelijk of ‘Hij’ deze ruimte wil heiligen.”

De meditatie in deze uitzending wordt verzorgd door Willem Biesheuvel. In zijn meditatie sluit hij aan bij het motto van de kerk: ‘Jezus’ liefde delen’. Centraal staat Johannes 7: 37-38: ‘En op de laatste, de grote dag van het feest, stond Jezus daar en riep: “Als iemand dorst heeft, laat hij tot Mij komen en drinken. Wie in Mij gelooft, zoals de Schrift zegt: stromen van levend water zullen uit zijn binnenste vloeien.’ Biesheuvel is verbonden aan ‘Jeugd met een Opdracht’ in Amsterdam. 

‘Zin, Zout & Zegen’ is een reis door Nederland met aandacht voor authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven. In het programma gaan Petra de Joode en Yvonne Sprunken om en om met een kerkganger mee naar zijn of haar kerkelijke gemeente. Wat brengt hem naar de kerk en wat neemt hij mee de nieuwe week in? ‘Zin, Zout & Zegen’ komt tot stand in samenwerking met de Protestantse Kerk in Nederland.

Zin, Zout & Zegen, zondag 26 augustus om 19.00 uur op NPO Radio 5.

‘Nog even zondag’ met Yvonne Bos

Marleen Stelling | © EO / Willem-Jan de Bruin

In 'Nog even zondag' spreekt Marleen Stelling met Yvonne Bos, predikant van de Evangelisch-Lutherse gemeente in Alkmaar. Hoe beleeft zij de zondag?

Nog even zondag, zondag 26 augustus om 22.00 uur op NPO Radio 5. 

Vliegen zonder angst

Petra de Joode | © NPO

Vliegangst. Veel volwassenen én kinderen hebben er in meerdere of mindere mate last van. Lucas van Gerwen en Teije Koopmans schreven over dit onderwerp het boek ‘Ik wil (niet) wel vliegen’. Het tweetal legt op een toegankelijke manier uit wat vliegen precies inhoudt, wat angst is en vooral: hoe je de (vlieg)angst de baas kunt worden. Het schrijversduo richt zich met het boek vooral op kinderen, maar in ‘Open Huis’ legt Van Gerwen uit dat ook volwassenen met de tips hun angst te boven kunnen komen.

Open Huis, zaterdag 1 september om 14.00 uur op NPO Radio 5

Onderweg met Rik Torfs

Rik Torfs

In ‘Onderweg’ spreekt Elsbeth Gruteke een uur lang met de bekende Vlaamse hoogleraar Rik Torfs. Hij is een man die zich niet graag in een groep laat indelen en die voor vrijheid is. Naast zijn universitaire werk is hij regelmatig te zien op de Belgische televisie waar hij onder meer een eigen programma had. Hij is columnist, was politicus en is de specialist op het gebied van kerkrecht in zijn vaderland. Hij ziet overeenkomsten in geloof, humor en drugs …maar dat laatste is illegaal, daarom houdt hij het bij de eerste twee. Ook in dit gesprek wordt er regelmatig gelachen, naast dat ook de serieuze persoonlijke zaken worden besproken.

Onderweg, zaterdag 1 september om 22.00 uur op NPO Radio 5. Dit gesprek werd eerder uitgezonden op 5 mei 2018.

Alarm!

In ‘Vroeg op 5’ vertelde Kees van Velzen over een vervelende ervaring. “Dat is dus echt irritant: je staat ergens in Utrecht en je autoalarm gaat af. Het ding wil niet uit en de auto wil niet meer starten. Hoewel de buurt stoïcijns reageerde, was ik er wel klaar mee toen het alarm voor de vierde keer was afgegaan. Ik belde de persoon die het alarm geïnstalleerd had en dankzij een geheime code werd het weer rustig. Maar het bleef aanmodderen. Toen ik opnieuw belde, kreeg ik een vreemd advies: ‘Doe de ramen van je auto open!’.

In de rubriek ‘Puur Natuur’ neemt boswachter Martine Dubois een kijkje bij de grijze zeehonden op de Brouwersdam Samen met collega Peter Meeuwenoord gaat ze naar Zeeland, waar de zeehonden in een luilekkerland leven. “Steeds wanneer er water wordt ingelaten of uitgelaten van de Noordzee naar de Grevelingen, krioelt het daar van de vissen. Dat is een spekkie voor het zeehondenbekkie.”

Vroeg op 5, zondag 2 september om 6.00 uur op NPO Radio 5

Kijk mij eens!

Didy van Rhee | ©EO

Knalroze, uitbundige bloemen prints en vrolijke strepen… De kleding van Didy van Rhee lijkt te zeggen: ‘Hier ben ik. Ik mag gezien worden. Ik mag er zijn.’ En gelijk heeft ze: ze mag er zijn! Toch is dat iets dat Van Rhee moest leren. Vroeger had ze namelijk het gevoel dat ze er niet mocht zijn. Wat zij wilde, dacht of voelde was niet belangrijk. Zo’n gevoel zit diep, maar God heeft haar laten zien dat ze er wel degelijk toe doet en dat Hij haar belangrijk vindt. 

In ‘Zin, Zout & Zegen’ gaat Yvonne Sprunken deze week naar de kerk met Didy van Rhee uit Ederveen. Ze gaat naar een kleine gemeente: de Connectkerk in Ede. Na een tijdlang hoppen en kerkshoppen in allerlei kerken/gemeentes, voelt Didy zich hier thuis. Overigens begint het programma niet in de kerk maar in de tuin van Didy en haar man Taco, aan de rand van hun grote natuurvijver. Waarom? Omdat die vijver iets vertelt over de Connectkerk. 

De meditatie in deze uitzending is van voorganger Oscar Biesheuvel en heeft als thema: vrijheid van leugens. En daar zitten best een aantal doordenkertjes in…

‘Zin, Zout & Zegen’ is een reis door Nederland met aandacht voor authentieke geloofsverhalen en de rol van geloof in het dagelijks leven. In het programma gaan presentatoren Yvonne Sprunken en Petra de Joode om en om met een kerkganger mee naar zijn of haar kerkelijke gemeente. Wat brengt hem naar de kerk en wat neemt hij mee de nieuwe week in? ‘Zin, Zout & Zegen’ komt tot stand in samenwerking met de Protestantse Kerk in Nederland.

Zin, Zout & Zegen, zondag 2 september om 19.00 uur op NPO Radio 5.

‘Nog even zondag’ met Maarten Wisse

Marleen Stelling | © NPO

In 'Nog even zondag' spreekt Marleen Stelling deze week met theoloog, hoogleraar en schrijver Maarten Wisse. De hoogleraar dogmatiek aan de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) vertelt hoe hij de zondag invult.

Nog even zondag, zondag 2 september om 22.00 uur op NPO Radio 5. 

De ziel van de Bijbel

Het Bijbelboek ‘Psalmen’ wordt door sommigen beschouwd als de ziel van de Bijbel; hier komt de gelovige tot een ontmoeting met God. Dat geldt in het bijzonder voor Psalm 130. Deze Psalm laat horen hoe in één gebed hoogte en diepte bij elkaar komen: 'Uit diepten van ellende - maar bij de Heere is vergeving - Hij zal Israël verlossen'.

Psalm 130 begint in het Latijn met 'De profundis clamavi ad te, Domine’. Het is één van de bekendste en meest geliefde Psalmen en behoort tot de zeven zogenaamde boetepsalmen. De Italiaanse componist Giacomo Puccini Sr. heeft de woorden van Psalm 130:3 op muziek gezet: ‘Ik blijf de Heer verwachten, mijn ziel wacht ongestoord. Ik hoop, in al mijn klachten, op Zijn onfeilbaar Woord’. 

Musica Religiosa, zondag 2 september om 23.00 uur op NPO Radio 5