Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-radioprogrammering 11 t/m 19 augustus

9 augustus 2018 in het dossier Pers

Op deze pagina vindt u informatie over de radioprogramma's van de periode 11 t/m 19 augustus 2018

Traumahelikopterpiloot

Open Huis, zaterdag 11 augustus, 14.00 uur, NPO Radio 5

Het begon een jaar of tien geleden als reddingsdemonstratie voor de bewoners van de boulevard in Vlissingen en is inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijks groot hulpverleningsevenement waar veel bezoekers op af komen. Dit jaar vindt het plaats op 15 augustus. Op de zaterdag vooraf in Open Huis komt Dennis Castel van Stichting Rescue Vlissingen langs, bellen we met een piloot van de trauma-helikopter en schuiven reddingswerkers van RHWW aan. Zo krijgen we een inkijkje in deze bijzondere wereld ter land, ter zee en in de lucht.

Wereldwijd 30 miljoen slaven, Big Brother In Oezbekistan en verhalen als cadeau

EO Live, zaterdag 11 augustus om 19.00 uur op NPO Radio 5

Slavernij anno 2018; waarom laat God dit lijden toe?

Gedwongen tot prostitutie of ongeschoold werk; het aantal slaven in de wereld is hoger dan ooit. India heeft de twijfelachtige eer om koploper te zijn met 13.9 miljoen slaven, maar ook in Nederland worden mensen als slaaf verhandeld en behandeld. Het is bijna niet te geloven, maar er worden vandaag de dag nog steeds mensen als slaaf geboren, met name in delen van West-Afrika en Zuid-Azië. Andere slachtoffers worden gevangen of ontvoerd om daarna te worden verkocht.  Of zijn misleid en in situaties gelokt met valse beloftes, zoals een goede baan of een opleiding." International Justice Mission, kortweg IJM komt op voor de slaven, koopt ze vrij. Vorig jaar konden ze 4616 slaven bevrijden…. IJM doet dus belangrijk werk, maar… waarom doet God er ogenschijnlijk niks aan?  Yvonne Sprunken legt oa deze vraag voor aan Anita Delhaas .

Camera’s overal.

In Centraal Azie ligt Oezbekistan, een land dat zich in 1991 losmaakte van de Sovjet Unie. Een land waar 27, 2 procent van de mensen onder de armoedegrens leeft. Geld voor brood, aardappels en goede zorg is er dus niet, wel is er geld voor de vele, vele camera’s die overal zijn opgehangen. Democratie, godsdienstvrijheid en naleving van mensenrechten zijn ver te vinden. Broeder T. trekt als tentenmaker van dorp tot dorp en brengt hoop. Hoop in de vorm van het evangelie, maar ook hoop in de vorm van voedselpakketten. Daar waar de overheid de zwakken en outcasts links laat liggen, zoekt broeder T. hen juist op… en dat is niet zonder gevaar!. De stichting Kom over en help, ondersteunt deze moedige man en deelt zijn verhaal in EOlive.

Vol van verhalen.

“Van elkaars verhalen kun je leren, inspiratie opdoen, bemoedigd worden” is de filosofie van Susanne Versloot en Yvonne Bastmeijer. Dus vroegen zij mensen uit hun kerk hun verhalen op te schrijven en aan hen op te sturen. Het resultaat is te lezen in het boekje; “Vol van verhalen” Een boekje dat je laat glimlachen en iets van God laat zien. Een cadeau dus.

Dineke van Kooten: "Alleen van je wonden draag je vrucht." 

Onderweg, zaterdag 11 augustus, 22.00 uur, NPO Radio 5

Iedereen was altijd weg van haar. Dineke van Kooten was de sfeerbrenger op ieder feestje. Maar diep van binnen werd ze verscheurd door depressies en angsten. Het ging zelfs zo ver dat ze ‘s morgens op weg naar school vaak dacht: 'Stap ik in de trein, of stap ik ervoor?'. Alleen de angst voor de hel weerhield haar ervan om inderdaad een einde aan haar leven te maken. Inmiddels is Dineke ouder en heeft een flinke portie levenservaring opgedaan. Ze is een eigen coachingsbureau gestart en helpt mensen om zichzelf terug te vinden in deze verwarrende wereld. Ook schreef ze het boek ''Exodus: spiegel voor persoonlijke ontwikkeling. In dat boek legt ze uit dat ieder mens, net als het volk Israel, een woestijntocht moet doorlopen om het beloofde land te bereiken. In Onderweg praat Elsbeth met Dineke van Kooten over hooggevoeligheid, depressies en de eeuwige angst om anders te zijn dan de anderen.

Zeemeeuwen

Vroeg op 5, zondag 12 augustus, 6.00 uur, NPO Radio 5  

Zeemeeuwen, de sneeuwwitte vogels die zo stoer en lichtvoetig de wind trotseren versterken bij mij het vakantiegevoel als ik een dagje aan het strand ben. Vrij als een vogel, zonder verplichtingen zweven ze op de wind. Maar dat meeuwen meer zijn dan alleen maar decor is ook bij iedereen bekend. Ze maken een hoop kabaal en weten als geen ander waar er wat te snaaien valt... vraag dat maar eens aan mijn zus!

Maar, meeuwen zijn ook super boeiend, dus zondag radio over deze vakantie-vogel. Luistert u mee?

DE WEEK VAN KEES vervalt deze week

‘God tussen de goden’

Groot Nieuws, zondag 12 augustus, 8.00 uur, NPO Radio 5

In Groot Nieuws spreekt ds. Martijn van Leerdam van de Protestantse Kerk in Amsterdam, wijkgemeente Osdorp/Sloten, over Psalm 82.

Wachten op een ‘go’

Zin, Zout & Zegen, zondag 12 augustus, 19.00 uur, NPO Radio 5

Stil in een hoekje zitten en rustig afwachten deden ze niet. Terwijl ze wachtten op een ‘Go, maak je klaar om te gaan’ van God, staken Hanneke en Mark Liefhebber hun handen uit de mouwen onder Nederlandse studenten. Tot God hen duidelijk maakte dat ze (eindelijk) mochten gaan… De zending in!

Het werd het land van de Andes, van het tropisch regenwoud en Machu Picchu: Peru. Een land waar bijna iedereen - in naam - katholiek of protestants is, maar waar het geloof in het dagelijks leven geen rol van betekenis heeft. 

“Peru is een harde samenleving”, vindt Hanneke, “met veel gebrokenheid en geweld.” Zij kan het weten, want ze werkt met jonge meisjes die te maken hebben met liefdeloze ouders, alcoholisme of misbruik. Mark is vooral op de campus te vinden, bij de studenten. Hoe verschillend deze groepen jongeren mogen zijn, de boodschap die ze krijgen is hetzelfde: Geloven is niet vrijblijvend. Het heeft consequenties; je wordt er een mooier mens van! 

De meditatie in deze uitzending gaat over iets dat Mark en Hanneke hard nodig hebben: ‘het gebed’! De meditatie wordt verzorgd door voorganger Dick Westerkamp uit hun thuisgemeente: Nederlands Gereformeerde Kerk ‘De Lichtboog’ in Houten.

Zin, Zout & Zegenis een reis door Nederland met aandacht voor authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven. Deze zomer gaan presentatoren Yvonne Sprunken en Petra de Joode in gesprek met zendelingen. Zin, Zout & Zegenkomt tot stand in samenwerking met de Protestantse Kerk in Nederland.

‘Nog even zondag’ met ds. Jan Reijm (herhaling)

Presentator Marleen Stelling

Nog even zondag, zondag 12 augustus, 22.00 uur, NPO Radio 5 

Zondag is nog altijd de dag waarop de meeste mensen in Nederland vrij zijn. Hoe geven we deze dag vorm? In Nog even zondag spreekt Marleen Stelling met ds. Jan Reijm, predikant in de Ichtuskerk in Alblasserdam, over het gevoel van zondag. Ze staan stil bij de mooiste boeken, films, preken, teksten en gebeurtenissen die de zondag kleur geven en blikken vooruit naar de komende week. Wat neemt Reijm mee de week in? Welke gedachte blijft hem bij en welke zorg verlaat hem niet?

Het gesprek met Jan Reijm werd eerder uitgezonden op 12 november 2017.

Zonneallergie

Presentator Petra de Joode

Open Huis, zaterdag 18 augustus, 14.00 uur, NPO Radio 5

Niet iedereen geniet van het mooie weer en niet iedereen geniet van wifi op de camping. Wat als je last hebt van zonneallergie en of van straling? Vereniging CPLD (Chronische Polymorfe Licht Dermatose) zet zich er voor in het geluid van deze patiënten te laten horen. Zaterdag zijn er twee leden te gast in Open Huis op NPO Radio 5.

‘EO Live’

Yvonne Sprunken

EO Live, zaterdag 18 augustus om 19.00 uur op NPO Radio 5.

In de loop van volgende week wordt op deze pagina de programma-inhoud toegevoegd. 

Onderweg met John Lapré

Onderweg, zaterdag 18 augustus, 22.00 uur, NPO Radio 5

John Lapré: ‘God heeft mij zo gemaakt en heeft mij intens lief’

Hoe kunnen kerken in liefde omgaan met seksuele diversiteit binnen de gemeente? John Lapré schrijft daarover in het boek “De veilige kerk”. Uit eigen ervaring weet hij hoe onveilig de christelijke gemeente kan zijn voor homo’s en lesbiennes. Zij lopen aan tegen onbegrip, veroordeling en uitsluiting. In gesprek met Elsbeth Grüteke vertelt John Lapré over zijn eigen strijd; hoe zijn vertrouwen in mensen werd beschaamd, maar ook hoe God naar hem omkijkt en hem liefheeft.

Zee-souvenirs

Vroeg op 5, zondag 5 augustus om 6.00 uur op NPO Radio 5

Kunt u ook de verleiding niet weerstaan om op het strand die ene mooie schelp op te rapen? Schelpen hebben immers een magische aantrekkingskracht! Een beetje gek is het eigenlijk wel want een schelp is eigenlijk een skelet en wie raapt er nu een skelet op? En toch, de kleuren en de vormen, schelpen blijven fascinerend. En wat het nog boeiender maakt is dat de schelpen die wij op het strand vinden zomaar honderd jaar oud kunnen zijn. Jarenlang waren ze onderdeel van de zee tot een stroming ze meenam op reis en jij ze op het strand opraapt als tastbare herinnering aan een heerlijke strandvakantie…

Luistert u mee, naar alle schelpenverhalen en hun bewoners?

DE WEEK VAN KEES vervalt deze week
 

‘Geen angst’

Groot Nieuws, zondag 19 augustus, 8.00 uur, NPO Radio 5
 

In Groot Nieuws spreekt emeritus predikant Dr. Ad van Dussen (Nederlands Gereformeerde Kerk Eindhoven) over Psalm 46.

Geloofshelden?

Zin, Zout & Zegen, zondag 19 augustus, 19.00 uur, NPO Radio 5
Nee, ze voelen zich absoluut geen held. Als er Iemand een Held is, dan is dat God, die mogelijkheden creeert.  Jan Marcel Vellinga en zijn vrouw Marieke droomden ervan om in landen als Senegal, Peru, of Ethiopië het evangelie te brengen. Het werd Amersfoort! Hun eigen woonwijk werd hun zendingsgebied. Ze zijn betrokken bij Urban Expression, net als hun teamgenoten Marcel en Adrie Stemmer.

Het concept van Urban Expression lijkt simpel; je gaat als christen bewust wonen in zo’n volkswijk/ aandachtswijk en vertelt je buren, de mensen in de wijkspeeltuin en in de kroeg over Jezus. En als het kan, sticht je daar een kerk’, die positief en betrokken is, in de wijk.


Deze uitzending van Zin, Zout & Zegen is de laatste van een 'Zomerserie van Zes x Zin, Zout & Zegen met Zendelingen', nu met zendelingen Jan Marcel Vellinga en Matthijs Stemmer in Amersfoort. Zelf zien zij zich niet als zendelingen…. Pioniers, dat wel. Evangeliseren is voor hen hetzelfde als je leven delen. Jij deelt jouw leven met de ander, die dat op zijn/haar beurt ook weer doet en zo bouw je aan waardevol contact, waarin je God tot hand en voet mag zijn. En soms iets kwijt kunt van je eigen geloof…

De meditatie, die aansluit op het thema ‘Geloofshelden’, is door Jan Marcel gehouden in een tienerdienst in Bennekom.  Het gelezen Bijbelgedeelte is uit  Jeremia 1 vers 18 en 19

God maakt Jeremia een superheld!

In ‘Zin, Zout & Zegen’ gaat presentator Yvonne Sprunken deze zondag van 19.00 – 20.00 uur met Jan Marcel Vellinga en Matthijs Stemmer mee naar de Amersfoortse aandachtswijk ‘de Kruiskamp’ en waar beginnen ze? Achter de bar!

Zin, Zout & Zegen is een reis door Nederland met aandacht voor authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven. Dit programma komt tot stand in samenwerking met de Protestantse Kerk in Nederland.
Meer informatie over het programma is te vinden op de website: http://www.eo.nl/zinzoutzegen

‘Nog even zondag’ met Alette Zeeman (herhaling)

Marleen Stelling

Nog even zondag, zondag 5 augustus om 22.00 uur op NPO Radio 5. 

In ‘Nog even zondag’ spreekt Marleen Stelling met Alette Zeeman over haar zondagsgevoel. Zeeman is kerkelijk werkster in Bunschoten-Spakenburg. Wat maakt de zondag voor haar tot zondag en wat mag er op deze dag beslist niet ontbreken?

Het gesprek met Alette Zeeman is eerder uitgezonden op 17 december 2017.