Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Met film Believer sluit de EO aan bij verklaring Nederlandse kerken voor een veilige kerk voor homo’s

Believer, zaterdag 4 augustus, 22.45 uur, NPO 3

25 juli 2018 in het dossier Pers

Suïcide onder jonge homo’s met religieuze achtergrond baart Dan Reynolds, de hoofdpersoon uit de film Believer, zorgen. Dit moet veranderen. Arjan Lock (directeur EO): “Het is eigenlijk te verschrikkelijk voor woorden als jongeren zich onveilig voelen in hun kerk, zeker als je weet wat de gevolgen zijn. Bij ons allemaal ligt een verantwoordelijkheid om dit te veranderen. Met de film Believer wil de EO een bijdrage leveren aan het gesprek hierover, niet alleen in kerken, maar ook in moskeeën of andere religieuze gemeenschappen.”

De film Believer – die eerder dit jaar in première ging op de Amerikaanse zender HBO -  is onderdeel van een bredere programmering op NPO3 deze zomer rond het thema “Dat vinden wij niet raar, dat vinden wij alleen maar heel bijzonder”. Met de keuze voor de film Believer sluit de EO aan bij de verklaring van Nederlandse kerken uit 2011, waarin het geweld tegen homoseksuelen scherp veroordeeld wordt en veiligheid voor homo’s, ook in kerken, centraal staat. In deze tekst stond te lezen: ‘We denken niet in alle opzichten gelijk over homoseksualiteit, maar we zijn één in het geloof dat de mens geschapen is naar het beeld van God en kostbaar is in zijn ogen. Daarom moeten mensen waardig met elkaar omgaan en is geweld tegen homoseksuelen, in welk opzicht dan ook uit den boze’.

Hoofdpersoon in Believer is Dan Reynolds, zanger van Imagine Dragons en lid van de Mormoonse kerk. Hij besluit dat het tijd is voor verandering. Reynolds is bezorgd over de manier waarop zijn kerk met homoseksualiteit omgaat. Hij vraagt Tyler Glenn, de leadzanger van Neon Trees, om met hem samen te werken. Tyler Glenn was lid van de Mormonen en is zelf homo. De twee mannen willen met muziek en gesproken woord de dialoog openen tussen de kerk en de leden van de LHBT-gemeenschap. Om dit te bereiken starten zij het Festival LOVELOUD in Salt Lake City. Filmmaker Argott volgt hen hoe het festival ondanks de minimale middelen tot stand komt. Een concert van Imagine Dragons is meestal meteen uitverkocht. Nu heeft het meer voeten in aarde voor de kaartverkoop van LOVELOUD een vlucht neemt.