Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO zendt in september film Shayno Numansen uit over Aramese genocide

9 juli 2018

Shayno Numansen werkt bij de Evangelische Omroep aan een 3LAB-film over de Aramese genocide. De uitzending van deze documentaire “Genocide in Twente” is gepland in september bij de EO op NPO 3. Met deze documentaire willigt Shayno Numansen de wens in van haar overgrootvader die als kind deze genocide overleefde. In een videoboodschap die zij ontdekte, deed hij de oproep dat dit verhaal nooit vergeten mag worden. Zijn achterkleindochter ging hiermee aan de slag.

Zo maakte Shayno Numansen, die media, informatie en communicatie studeert aan de Saxion Hogeschool in Enschede eerder een videoproject over de Aramese genocide. Ze ging hiervoor naar Turkije en ontdekte wat het daar betekende om Aramees/Chaldeeuws te zijn: “Christenen adviseerden mij om mijn kruis af te doen. De Turken en de Koerden daar hebben zelfs denigrerende bijnamen voor mijn volk. Ze noemen ons slaaf of ongelovige.”

Maar dat er ook in Nederland rekening werd gehouden met deze discriminerende kijk op haar volk had Shayno niet verwacht. Haar artikel over de Aramese genocide voor de krant van de hogeschool werd tot op het hoogste niveau van de Saxion Hogeschool besproken. Zou dit artikel niet Turkse sentimenten aanwakkeren? Ondanks steun van haar docenten om dit onderwerp uit te werken in een film, kreeg Shayno na weken van overleg van de woordvoering te horen: “Veiligheid gaat soms voor vrijheid van meningsuiting”. Alleen in de besloten online digitale omgeving van de hogeschool was er ruimte voor. En maanden daarna kreeg zij te horen dat “plaatsing nu misschien wel had gekund maar dat de hogeschoolkrant was opgeheven. Misschien zou ze eens kunnen proberen bij de site van de hogeschool?”. 

Lukt het Shayno om het verhaal van haar overgrootvader te vertellen in Nederland? Gaat de hogeschool alsnog pal achter Shayno staan? “Genocide in Twente” laat zien wat tegenslag en pappen en nathouden, met iemand doet. Maar het is een ook film die gaat over de kracht van steun en samenwerking. Zo was het video-project voor haar studie, voor de EO aanleiding om Shayno de mogelijkheid te bieden voor NPO 3 een film te maken. Recente publiciteit over Shayno zorgde ook voor betrokkenheid van landelijke politici. Shayno ontving zelfs uit de Turkse gemeenschap persoonlijke en hartverwarmende steunbetuigingen. En natuurlijk laat Shayno in haar film de onvoorwaardelijke support van haar familie zien en alle christelijke groepen die geleden hebben onder de genocide van 1915, waardoor zij zich steeds sterker voelt om haar verhaal te vertellen.

De EO zendt “Genocide in Twente” uit in het kader van 3LAB waarin jonge talenten films maken die ook interessant zijn voor een jong publiek .