Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-radioprogrammering 7 t/m 13 juli

6 juli 2018 in het dossier Pers

Op deze pagina vindt u informatie over de radioprogramma's van de periode 7 t/m 13 juli 2018.

Deze week in 'EO Live'

In ‘EO Live’ ontvangt Yvonne Sprunken Frank en Nynke Dijkstra, met wie ze spreekt over een bijzonder boek. In het boek met de veelzeggende titel ‘Jezus’ vertelt dominee Dick van Keulen over de persoon waarvan zijn hart overstroomt. De predikant, bekend als één van de oprichters van de Charismatische Werkgemeenschap Nederland, is inmiddels bijna 94 jaar oud. Hij zit in een rolstoel, lijdt aan dementie en verblijft in een verpleeghuis in Houten. Zijn vrienden Frank en Nynke Dijkstra hielpen hem bij de uitgave van het boek. “Dicks geheim is dat we ons elke dag moeten afstemmen op God, zodat onze eigen verlangens niet de leiding overnemen in ons leven.”

Gids voor de laatste dagen
We leven in een bijzonder onrustige tijd. Klimaatverandering, migratieproblematiek, de opkomst van techniek, dreiging van terreur… Zijn dit soort zaken zogenaamde 'tekenen der tijden' die voorzegt zijn in de Bijbel? Theoloog en publicist Reinier Sonneveld schreef er een boekje over met de titel: 'Gids voor de laatste dagen'. Waarom schreef hij dit boek? En hoe kijkt hij naar de tijd waarin we nu leven? Is er volgens hem sprake van een scharnierpunt?

Verder

  • Journalist en theoloog Hendro Munsterman over het graf van de apostel Paulus. Deze is na jarenlange renovatiewerkzaamheden, weer toegankelijk voor bezoekers.
  • Een telefonisch interview met Bert Bos van de christelijke band Trinity, die zaterdagavond optreden in Zweden.
  • Livemuziek van Lucette Snellenburg.
  • Een gesprek met Mirjam Oving, over het werk van Medair in Zuid Soedan. Medair biedt primaire hulp, zoals medische zorg en voedselhulp, in conflictgebieden. Wat is de situatie in Soedan en waarom is hulp zo hard nodig?


EO Live, zaterdag 7 juli om 19.00 uur op NPO Radio 5

Rick Timmermans: ’Op rustige momenten schuif ik even mijn laddertje uit'

Rick Timmermans

In deze uitzending van ‘Onderweg’ praat Elsbeth Gruteke met Rick Timmermans. Hij verdiepte zich in zijn studententijd in monniken en kloostertraditie, schreef daar boeken over en is tegenwoordig werkzaam voor de jezuïeten. Taizé speelt een belangrijke rol in zijn geloofsontwikkeling en in zijn keuze om met spiritualiteit bezig te zijn. Hij is hoofdredacteur van Ignis (webmagazine over Ignatiaanse spiritualiteit), communicatiemedewerker van de jezuïeten én freelance journalist. Gruteke en Timmermans spreken over God in het dagelijks leven, hoe Ignatiaanse spiritualiteit kan helpen in het dagelijks leven, over Rick’s ontwikkeling van de vrijgemaakte kerk naar de spiritualiteit en de nadelen van verhuizen tijdens de pubertijd.

Onderweg, zaterdag 7 juli om 22.00 uur op NPO Radio 5

‘Come down o Love divine’

Presentatrice Gerja Wolf

In de christelijke traditie is het zingen van hymnen een vast onderdeel van de liturgie. Maar wat is een hymne precies? Het is een lofzang op een bepaald onderwerp, zoals een land, God of een gebeurtenis als de Olympische Spelen. Hymnen kunnen zowel wereldlijk als religieus van aard zijn. Een voorbeeld van een nationale hymne is het Wilhelmus. In ‘Musica Religiosa’ klinkt vanavond de religieuze hymne ‘Come down o Love divine’. Hierin wordt gezongen over de goddelijke liefde. Dat Zijn Licht met ons mee mag gaan, ons zal omhullen en ons pad zal verlichten.

Musica Religiosa, zaterdag 7 juli om 23.00 uur op NPO Radio 5.

Rust in de roerige voetbalwereld

“In bloedvorm is hij”, zegt Kees van Velzen. “Zo zegt men dat in voetbalkringen. Hij heeft meer assists gehad en meer doelpunten gescoord dan wie dan ook in Frankrijk. We hebben het over de Nederlandse voetballer Memphis Depay; speler van Olympique Lyon. Hoe dat komt? Omdat hij rust in zijn hoofd heeft. En hoe komt dat dan? Omdat hij opnieuw de Bijbel is gaan lezen.” In ‘Vroeg op 5’ vertelt Van Velzen hier meer over.

Nachtzwaluw
Boswachter Martine Dubois spreekt met collega Evert Thomas over de nachtzwaluw. “Hoe is men aan de naam nachtzwaluw gekomen?”, vraagt ze zich af. “Hij is geen familie van de zwaluw en zelfs niet van de gierzwaluw. Toch snap ik het woord ‘nacht’ wel, want deze vogel zou niet misstaan in een griezelfilm. Kijk maar eens naar zijn mysterieuze uiterlijk. Grauwe bruine tinten en kogelronde ogen die dwars door je heen kijken. Zijn geluid is een zeer kenmerkende ratel. De vogel leeft in het stikdonker op de rand van de heide. Met zijn bek wijd opengesperd vliegt hij ’s nachts rond. Je zou hem maar tegenkomen, in het holst van de nacht… Collega Evert Thomas kent deze zwaluw van de nacht als geen ander.”

Vroeg op 5, zondag 8 juli om 6.00 uur op NPO Radio 5

Een huis van genade

In ‘Groot Nieuws’ spreekt ds. Joost Schelling (PKN Woerden-Zegveld) over Johannes 5:1-9. Naar aanleiding van dit Bijbelgedeelte zegt Schelling: “Helpen waar geen helper is, is een belangrijke christelijke houding. Zelfredzaamheid klinkt op papier prachtig, maar in de praktijk ben je blij dat je in tijden van nood een beroep op een helper kunt doen. Wat is het fijn om in de put van je bestaan niet alleen te zijn. Toen wij het thuis als gezin moeilijk hadden, was het heel bijzonder om vrienden én onbekenden te hebben, die ons in die situatie bijstonden. Steun vinden, praktische hulp, maar vooral ervaren dat je er niet alleen voorstaat.”

“Hoe anders blijkt dat daar in het badhuis van Betzata (eerdere vertalingen spreken van Bethesda). De naam Bethesda heeft een intrigerende betekenis. Afgeleid vanuit het Aramees betekent Beth-chesed zoiets als: ‘Huis van liefde, van genade’. Maar Bethesda was geen plaats van genade. Het lag er vol met mensen die hun heil verwachten van een spontane opwelling. En dan als eerste in het water komen. Duwen, trekken, allemaal zo dicht mogelijk bij de rand van het bad. Het moet er een gedrang van jewelste geweest zijn. Nee, Bethesda bood de mensen zelf weinig genade. Eerder ieder voor zich.”

Ds. Schelling vervolgt: “Jezus loopt deze ruimte binnen. Hij ziet de verlamde man, weet van zijn langdurige verblijf in Bethesda en vraagt hem of hij weer gezond wil worden. Een vreemde vraag op deze plaats. Iedereen die hier ligt wil dat toch? Of niet? Deze man heeft zich na al die jaren verzoend met zijn situatie. Hij is er klaar mee en beantwoordt de vraag van Jezus niet bevestigend. Hij klaagt niet eens over zijn ziekte. Nee, wat hem dwarszit is dat hij geen mens heeft. Daarom moet Jezus hier binnengaan. Om hem te zien.”

“Ons leven hier kan soms lijken op dat huis van Bethesda; ieder voor zich. Maar Jezus komt ons tegemoet, ziet ons vastzittend bestaan en steekt zijn hand naar ons uit en zegt: ‘In dat moeizame bestaan ben ik jouw BOND-GENOOT. Sta op.’ En in Christus’ opstanding mogen wij dat bondgenootschap met de Heer invullen. Helpen waar geen helper is. Maatje zijn. Zo dragen wij bij aan de aarde als Gods ‘huis van genade’.”

Groot Nieuws, zondag 8 juli om 8.00 uur op NPO Radio 5

“Hij mag groter, ik kleiner”

Wil Brouwer en Petra de Joode

In de Alle-Dag-Kerk, in de Engelse Hervormde Kerk aan het Amsterdamse Begijnhof, spreekt presentatrice Petra de Joode met Wil Brouwer over ‘Je overgeven aan God’. Hoe doet je dat? Volgens Brouwer is het “Een-Saam zijn, samen zijn met die ‘Ene’. Vertoeven, gekend zijn…”

Wat een geluk dat God ons humor en vertrouwdheid geeft. Dat het niet alleen om ‘mij’ gaat maar ook om de ander! Dat Leerde Brouwer al jong: “het gaat om de Ander kindje”. Kortom: “Hij mag groter, ik kleiner.” Dat is een besef dat bevrijdt. De meditatie in deze uitzending gaat over dit thema en wordt verzorgd door journalist, spreker, schrijver en programmaker Leo Fijen uit Maartensdijk.

Het radioprogramma ‘Zin, Zout & Zegen’ reist door Nederland, op zoek naar authentieke geloofsverhalen en de rol van geloof in het dagelijks leven. Petra de Joode en Yvonne Sprunken brengen om en om een bezoek aan een kerkganger en zijn of haar kerkelijke gemeente. Wat brengt deze kerkganger naar de kerk en wat neemt hij mee de nieuwe week in? Dit programma komt tot stand in samenwerking met de Protestantse Kerk in Nederland.

Zin, Zout & Zegen, zondag 8 juli om 19.00 uur op NPO Radio 5