Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-radioprogrammering 28 juli t/m 10 augustus

27 juli 2018 in het dossier Pers

Op deze pagina vindt u informatie over de radioprogramma's van de periode 28 juli t/m 10 augustus 2018.

Wieteke van Zeil: "Goed kijken begint met negeren"

Wieteke van Zeil is journalist, kunsthistoricus en cultuurcriticus. In ‘Open Huis’ vertelt ze Petra de Joode over haar boek Goed kijken begint met negeren. “We kijken grotendeels onbewust – en daardoor gaat veel aan ons voorbij”, vindt Van Zeil. In haar boek laat ze zien dat kunst ons kan helpen beter te kijken. “Kunstenaars zien immers vaak wat ons nog ontgaat, en ze tonen andere perspectieven dan die we al kennen.” 

Open Huis, zaterdag 28 juli om 14.00 uur op NPO Radio 5

Eline Hoogenboom, jongerenklooster en meer in ‘EO Live’

Eline Hoogenboom © Nienke van Denderen Fotografie

Deze week spreekt presentatrice Yvonne Sprunken in ‘EO Live’ met Eline Hoogenboom. Hoogenboom - onder andere bekend als oprichter van meidenplatform Huis van Belle – lanceerde onlangs haar boek #notsoperfect. In dit boek vertelt ze over haar zoektocht naar eerlijkheid en kwetsbaarheid, ook online. Hoe gaat zij om met social media en de druk om ‘het perfecte plaatje’ te delen? En wat was de directe aanleiding voor het schrijven van dit boek? 

Rust voor jongeren
De wereld wordt jachtiger, het leven wordt drukker en de druk om te presteren neemt almaar toe. Het aantal jongeren met depressies en burn-out klachten is de afgelopen jaren enorm gestegen. Schrijver, journalist en dominee Rien van den Berg hoopt in september - samen met zijn vrouw Tjakkelien – een jongerenklooster te openen. Hier kunnen jongeren tot rust en bezinning komen. Hoe ontstond dit idee? Waar staat het klooster en hoeveel jongeren kunnen hier terecht?

De situatie in Syrië
De oorlog in Syrië duurt al zeven jaar. Bijna tien miljoen mensen ontvluchtten het geweld in het Midden-Oosten. David Verboom, directeur van de internationale christelijke hulporganisatie Medair, bezocht onlangs vluchtelingenkampen in Irak en Jordanië. Verboom vertelt in ‘EO Live’ over de situatie in Syrië, de werkwijze van Medair en zijn verwachting voor de toekomst van de miljoenen ontheemden.

EO Live, zaterdag 28 juli om 19.00 uur op NPO Radio 5

Anne van Laar: “Ook al voelt het niet zo, je bent waardevol voor God”

Anne van Laar

In Onderweg is Anne van Laar te gast. Een man met een bewogen jeugd, die ondanks (of juist dankzij) verdrietige gebeurtenissen dienaar in het Koninkrijk van God werd. Via de Bijbelschool in Brussel werd hij leraar godsdienst. Daarna kwam hij als 'zendeling' van de IZB in de Amsterdamse Jordaan terecht. Vervolgens was hij bijna twintig jaar evangelist-directeur van 'De Herberg' in Oosterbeek, een pastoraal diaconaal centrum van de IZB waar mensen op adem kunnen komen. Dit jaar wordt hij zeventig. In Onderweg blikt Elsbeth Gruteke met hem terug op zijn werkzame leven waarin hij veel mocht betekenen voor mensen op zoek naar God.

Onderweg, zaterdag 28 juli om 22.00 uur op NPO Radio 5

“Dat is nogal een handel zeg!”

In Vroeg op 5 stuit Kees van Velzen op een Duitse tank uit de Tweede Wereldoorlog. “Daar stond ‘ie. Bij een rotonde bij Manhay, een plaatsje in de Ardennen. De tank was kennelijk op een mijn gelopen, want de rupsen waren kapot. De motor zou er nog inzitten had iemand mij verteld. Ik stond naar de tank te kijken en maakte foto’s van de vuurmond, de loop van de tank. Ik vroeg me af hoeveel dood en verderf daaruit gekomen is. Naast me stopte een oudere man in een terreinwagen. “Ca c’est quelquechose comme marchandise!” zei hij. Vrij vertaald: “Dat is nogal een handel zeg!”

Boswachter Martine Dubois is deze week te horen vanaf de Enkhuizerdijk. “De Enkhuizerdijk brengt mij niet alleen naar mijn vakantiebestemming, het is ook mijn favoriete plek. Want waar je ook kijkt zie je water! Links van de dijk, rechts van de dijk, alles is water. Ik slaak al een diepe zucht van tevredenheid als ik eraan denk. Wat is dat toch met water? Waarom geeft water zoveel rust? Ik vraag het eens aan Google. ‘Water is geurloos, kleurloos en smakeloos’. Hé ho, deze beschrijving is alles wat water niet is voor mij! Water kent ontelbare kleuren blauw, groen en turquoise. Een diepe ademtocht vervult je met geuren en indrukken en je proeft de vrijheid als je aan de waterkant staat! Zondag waterrijke-radio vanaf de Enkerhuizerdijk.

Vroeg op 5, zondag 29 juli om 6.00 uur op NPO Radio 5

‘Elia, een mens zoals wij’

Ds. Aart Bloemendal

“Hij durft wel, dat kunnen we niet ontkennen”, start ds. Aart Bloemendal zijn meditatie in Groot Nieuws. “Elia loopt zomaar het paleis van de koning binnen. Blijkbaar is er geen wacht die hem tegen kan houden. Ineens staat hij voor die machtige koning Achab en spreekt de boodschap van God: er zal deze jaren geen dauw of regen komen, behalve op mijn woord. Hoe kan zo’n gewoon mens nu zoiets zeggen? Hoe kan hij beweren dat er de komende tijd geen regen zal vallen; zelfs jarenlang geen regen en dauw. Hoe weet hij dat?”

De predikant van de Hervormde Gemeente Ederveen geeft een toelichting aan de hand van 1 Koningen 17:1-6 en Jacobus 5:17-18. 

Groot Nieuws, zondag 29 juli om 8.00 uur op NPO Radio 5

"Kom zoals je bent"

Janet van Middendorp

In een nieuwe aflevering van ‘Zin, Zout en Zegen’ ontmoet Yvonne Sprunken oud-basisschoolleerkracht Janet van Middendorp. Ze woont en werkt in Ethiopië, maar is deze zomer een paar weken op verlof in Nederland. Sprunken en Van Middendorp ontmoeten elkaar in de Sionskerk in Nunspeet.

Van Middendorp werkt sinds vijf jaar als alfabetiseringsmedewerker in Ethiopië. Dit Oost-Afrikaanse land heeft een schrikbarend hoog percentage analfabeten. 43% van de mannen en 59% van de vrouwen kan niet lezen of schrijven. Een briefje van de dokter, een berichtje op de telefoon… Het zegt ze niks. En hoewel er Bijbels in hun eigen taal bestaan, kunnen ze er niets mee. 

De zendeling is ervan overtuigd dat kinderen moeten leren lezen. Lezen opent immers deuren, geeft opleidingsmogelijkheden; uitzicht en: lezen opent de Bijbel. “Kinderen moeten actief betrokken zijn - aan het denken gezet worden - willen ze optimaal kunnen leren lezen en schrijven”, vindt Van Middendorp. Daarom traint ze leerkrachten in Ethiopië om kinderen op een leuke en goede manier te leren lezen, zodat ze graag naar school komen en niet thuisblijven om de geiten te hoeden. 

Ze weet zich door God geroepen, vertelt Van Middendorp na de meditatie van haar voorganger dominee David Rodenburg. De dominee preekt over de tekst ‘Hij die u roept, is getrouw.’

Zin, Zout & Zegen is een reis door Nederland met aandacht voor authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven. De zomer gaan presentatoren Yvonne Sprunken en Petra de Joode om en om met een zendeling mee naar hun kerkelijke thuisgemeente. Zin, Zout & Zegen komt tot stand in samenwerking met de Protestantse Kerk in Nederland.

Zin, Zout & Zegen, zondag 29 juli om 19.00 uur op NPO Radio 5

‘Nog even zondag’ met Martijn van Leerdam (hh)

Presentator Marleen Stelling

“Kijk, daar woont mama!”, zei mijn dochter van twee toen we langs het ziekenhuis reden. Martijn van Leerdam is deze zondag te gast in Nog even zondag. Vorig jaar verruilde hij zijn gemeente in Maassluis voor twee kerken in Amsterdam West. Een nieuwe start na een heftige periode in het leven van hem en zijn jonge gezin.

Vlak na de geboorte van zijn dochter bleek zijn vrouw ernstig ziek. “Vroeg of laat krijgt iedereen te maken met vragen van leven en dood, zegt Martijn, maar nu ging het erom: hoe ga ik ermee om?”. Ik had het verdriet van mijn vrouw die geen moeder kon zijn, mijn eigen verdriet en het verdriet van mijn dochter die zonder moeder op zou moeten groeien. Zo’n ander perspectief dan ik zelf had als kind.”

Martijn vindt in die tijd veel steun in muziek, bijvoorbeeld in die van de zanger Eels. “Misschien juist omdat het hem lukt om ondanks een moeilijk leven heel veerkrachtige en vrolijke muziek te maken. Dat heeft mij ook echt geholpen onze moeilijke tijden te doorstaan.”

Nog even zondag, zondag 29 juli om 22.00 uur op NPO Radio 5. Het gesprek met Martijn van Leerdam is eerder uitgezonden op 8 oktober 2017.

Stadshistorici over 100 jaar Zuiderzeewet

Presentator Petra de Joode

Honderd jaar geleden werd de Zuiderzeewet aangenomen. Deze wet zorgt er tot op de dag van vandaag voor dat we droge voeten hebben en houden. Ook leverde het land op. Maar het zorgde ook voor een ineenstorting van de (zee-)visserij in vissersplaatsen die opeens aan de randmeren lagen - en niet meer aan de zee. Stadshistorici Willem van Norel (Elburg) en Theo Bakker (Harderwijk) praten erover in Open Huis.

Open Huis, zaterdag 4 augustus om 14.00 uur op NPO Radio 5

Surinaamse roots, dementie en meer in ‘EO Live’

Yvonne Sprunken

In ‘EO Live’ spreekt Yvonne Sprunken met rapper en coach Rivelino Rigters over de Surinaamse slavenregisters. In deze registers staan naar schatting tachtigduizend mensen geregistreerd die tussen 1830 en de afschaffing van de slavernij in 1863, in Suriname in slavernij leefden. Voor veel Surinamers is het de eerste mogelijkheid om meer te weten te komen over hun roots. Ook Rivelino’s voorouders staan in het register. Is hij al in de registers gedoken? Waar komt zijn familie precies vandaan? En hoe is het om anno 2018 als Surinamer in Nederland te wonen?

‘Dat dingetje waar jij van houdt’
Atie van Lieshoud was jarenlang jurist en is tegenwoordig trouwambtenaar voor de burgerlijke stand. Vorig jaar debuteerde ze als schrijfster met een boek over de dementie van haar man Pieter. In ‘Dat dingetje waar jij van houdt’ beschrijft ze hoe in 2014, op 55-jarige leeftijd, fronto temporale dementie bij hem werd geconstateerd. Wat volgt is een gezamenlijke tocht vol gedragsveranderingen, praktische en psychologische drempels, opname in het verpleeghuis en de onafwendbare weg naar het einde. In ‘EO Live’ spreekt ze met Yvonne Sprunken over deze intensieve periode, haar schrijfdebuut én over de toekomst.

EO Live, zaterdag 4 augustus om 19.00 uur op NPO Radio 5.

Onderweg met Esther Ouwehand

Esther Ouwehand

In Onderweg is Esther Ouwehand te gast. Een vrouw die zich met hart en ziel inzet voor het welzijn van dieren. Ze groeide op in een arbeidersgezin in Katwijk, ging aan de slag in de marketing, maar kwam terecht bij de beginnende Partij voor de Dieren. Inmiddels is ze al meer dan tien jaar Kamerlid namens deze partij. Achter Marianne Thieme is ze sinds het begin de nummer twee van de partij die sinds de meest recente Tweede Kamerverkiezingen vijf Kamerleden telt. Betekent dit dat Nederlanders zich meer druk maken over natuur en milieu? Over deze vraag, over haar drijfveren, over vegetarisch en veganistisch eten, over de veranderingen in economie en landbouw die nodig zijn en nog over veel meer gaat het in dit gesprek dat Elsbeth Gruteke heeft met Esther Ouwehand.

Onderweg, zaterdag 4 augustus om 22.00 uur op NPO Radio 5.

Vogel met een roerig verleden

In ‘Vroeg op 5’ vertelt boswachter Martine Dubois over de aalscholver; een echte viseter. “De aalscholver eet vooral paling. En dat maakt hem niet zo geliefd”, legt Dubois uit. “Ik ken geen vogel die zo’n roerig verleden heeft gehad als de aalscholver.  Door de eeuwen heen is hij zwaar vervolgd, juist door die enorme palingvangst van wel een halve kilo per dag. Maar toch, iedereen herkent hem als hij parmantig zijn vleugels droogt en het is fijn dat hij nu niet meer wordt vervolgd. Sterker nog: we doen er alles aan om kolonies te beschermen. Zo kortgeleden ook langs de Enkhuizerdijk… wat een hilarisch verloop kreeg. Luistert u mee?”

Vroeg op 5, zondag 5 augustus om 6.00 uur op NPO Radio 5

'Zingen tegen alles in'

Ds. Verhoeven

“Sommige mensen maken ontzaglijk veel mee in hun leven”, zegt ds. Jan Verhoeven in Groot Nieuws. “Onbeschrijflijk verdriet. Ondraaglijk verlies. Onmenselijke afwijzing. Je vraagt je af: hoe kom je erdoorheen? De tekst uit Psalm 42 leert ons zingen tegen alles in. Als de golven over je heen slaan, als het leven met donderend geweld over je heen raast. Zó tot God roepen in de nood, in de dood – dat is geloven.” 

“In vers 9 staat: ‘Maar de HEERE zal overdag Zijn goedertierenheid gebieden; 's nachts zal Zijn lied bij mij zijn’. Goedertierenheid is trouw en liefde tegelijk. ‘Uw goedertierenheid’ is het zekere weten, dat de Heere woord houdt. Dat Hij Zijn beloften nooit zal vergeten. Dag aan dag draagt Hij ons.” 

En in de nacht? “In de nacht haal je je van alles in je hoofd”, zegt de predikant van de Hervormde Gemeente in Leerdam. “Je kunt niet slapen, en wat dan? ‘Ik zing mij van mijn zorgen vrij’ zegt Psalm 63:7-9. De dichter zingt er tegenin!”

“Wat deed Jezus? Ook Hij zong, met een geloof, zó zuiver... Van het laatste avondmaal op weg naar Gethsémané: Hij zong de lofzang (Markus 14:26). Psalmen in de nacht, zelfs in de nacht van het verraad. In die nacht heeft onze Heere tegen zichzelf gezegd: Zíjn lied zal bij Mij zijn, ook nu. En aan het kruis heeft Hij tegen Zichzelf gezegd: Zijn goedertierenheid is er, ook vandaag. Zó heeft Christus er tegenin geloofd. Zich in het geloof er doorheen gezongen. Tot de dag aanlichtte. De Paasdag.”

Ds. Verhoeven: “Omdat Christus voor ons ingestaan heeft in de bangste nacht, komen wij er doorheen. Door het lijden, door de nacht, door de dood - als het moet. Zelfs door het oordeel. Geef uw zaak in handen van Christus! Hij zal u adem geven om te zingen. Om tóch te zingen. Tegen alles in.”

Groot Nieuws, zondag 5 augustus om 8.00 uur op NPO Radio 5.

‘Nog even zondag’ met Alette Zeeman (hh)

Marleen Stelling

In ‘Nog even zondag’ spreekt Marleen Stelling met Alette Zeeman over haar zondagsgevoel. Zeeman is kerkelijk werkster in Bunschoten-Spakenburg. Wat maakt de zondag voor haar tot zondag en wat mag er op deze dag beslist niet ontbreken?

Nog even zondag, zondag 5 augustus om 22.00 uur op NPO Radio 5. 
Het gesprek met Alette Zeeman is eerder uitgezonden op 17 december 2017.