Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-radioprogrammering 21 t/m 27 juli

20 juli 2018 in het dossier Pers

Op deze pagina vindt u informatie over de radioprogramma's van de periode 21 t/m 27 juli 2018.

‘Open Huis’ met reisjournalist Liesbeth Rasker

Liesbeth Rasker is reisjournalist, vaste columnist bij Elle én eigenaar van de website Bag to Reality, waar ze eerlijke verhalen over reizen deelt. In mei verscheen haar boek Pinnen in Mongolië en andere oplosbare reisongemakken. Met dit boek wil ze laten zien dat reizen voor iedereen is; óók reizen die niet vooraf helemaal geregeld zijn. “Met de juiste mindset kom je een heel eind”, vindt Rasker. “Zolang je nu nog niet weet waar je volgende week zal slapen, ligt de wereld aan je voeten.” In Open Huis vertelt ze over haar eigen reiservaringen en deelt ze handige tips en adviezen. Wat te doen als je voor het eerst op reis gaat en geen idee hebt hoe je dat moet aanpakken? Wat neem je mee (en wat vooral niet)?

Open Huis, zaterdag 21 juli om 14.00 uur op NPO Radio 5

Lucht in je gezin, India en meer in 'EO Live'

Yvonne Sprunken

Tot rust komen in het tumult van je gezin? Dat klinkt wellicht als een onmogelijk doel. Toch gelooft stiltetrainer Mirjam van der Vegt dat het mogelijk is. In haar boek Lucht in je gezin vertelt ze op een praktische en humoristische manier hoe stilte en kinderen samen kunnen gaan. “Het gezin is bij uitstek de plek waar je de innerlijke rust leert beoefenen”, vindt Van der Vegt. In EO Live legt ze aan presentatrice Yvonne Sprunken én de luisteraar uit hoe je deze rust kunt bereiken.

Vaste Burcht in India
Stichting De Vaste Burcht is een christelijke organisatie, die de bevolking in de allerarmste gebieden van India helpt. De stichting wil tot steun zijn voor verdrukten, wezen en weduwen en zet zich in om evangelisatie te bevorderen en vanuit kleine geloofsgemeenschappen sociaal werk en onderwijs op te zetten. Directeur Adri Tijman is te gast in EO Live. Hij vertelt meer over het belangrijke werk in de gebieden Andhra Pradesh en Odisha. Ook legt hij uit hoe hij - een gepensioneerde bankdirecteur - betrokken raakte bij de hulpverlening in India.

Christians for Israël
Kees Kant is sinds begin juli de nieuwe directeur van Christians for Israël International. Hoe zien zijn werkzaamheden eruit? Hoe ontstond zijn interesse voor Israël? En hoe kijkt hij naar alle gebeurtenissen die zich in en rond Israël afspelen?

EO Live, zaterdag 21 juli om 19.00 uur op NPO Radio 5

Eric Holterhues: “Naar de kerk gaan is mijn yoga”

Eric Holterhues

In Onderweg praat Elsbeth Gruteke met Eric Holterhues. Toen hij klein was, wilde hij priester worden. Toch besloot hij tijdens zijn studie om iets anders te doen. Uiteindelijk kwam Holterhues in de bankenwereld terecht; hij ging aan de slag voor Triodos. Inmiddels is hij directeur van Oikocredit, een investeringsmaatschappij die door middel van microkredietverstrekking het leven van mensen in de Derde Wereld wil veranderen. Nog elke ochtend bezoekt Holterhues de kerk. Het geloof in God is dan ook een drijfveer in zijn leven; net als zijn geloof in het zoeken van verbinding in plaats van het zoeken naar verschillen.

Onderweg, zaterdag 21 juli om 22.00 uur op NPO Radio 5

Het bijzondere verhaal van Wallace Willis

Presentatrice Gerja Wolf

Wallace Willis schreef halverwege de negentiende eeuw de negrospiritual Steel away to Jesus. Hij was een slaaf uit Oklahoma, die samen met zijn vrouw op de katoenplantages werkte. Het werk was zwaar en duurde lang. Om het vol te houden, schreef Wallace spirituals die ze tijdens het werken zongen. Na verloop van tijd werden Wallace en zijn vrouw te werk gesteld in de Spencer Academy; een jongensschool in Oklahoma. De leerlingen waren enthousiast en al vrij snel werden er avonden georganiseerd waarbij Wallace en zijn vrouw hun liederen zongen. De opzichter van de school, ds. Alexander Reid, hoorde hen. Hij vond Willis’ liederen veel beter dan die van zijn koor: de Jubilee Singers. Hij zette de liederen op het repertoire van de Jubilee Singers, die de liederen op hun beurt door heel Amerika en in Europa zongen. Zo werd de muziek van Wallace Willis bekend en beroemd. Dat en nog veel meer komende zaterdag in Musica Religiosa.

Musica Religiosa, zaterdag 21 juli om 23.00 uur op NPO Radio 5.

Van Valentino Rossi naar kerk en geloof

Valentino Rossi

In Vroeg op 5 vertelt Kees van Velzen hoe een gesprek over motoren uitmondde in een gesprek over het geloof. “Een geel petje met nummer 46 had hij op tijdens de gym. Aha, een fan van Valentino Rossi; de wereldberoemde MotoGP-coureur! Ben ik ook wel een fan van. We hadden een tof gesprek over motoren en klassieke auto’s. Het repareren daarvan bleek zijn specialiteit. En toen kwam het zo maar over de kerk en over geloven. Hij had het christelijk geloof van huis uit niet meegekregen, maar ging wel met zijn vrouw mee naar de kerk. Een aparte wereld voor hem. Bestaat God nou echt en hoe zit dat dan?”

In de rubriek Puur Natuur vertelt Martine Dubois over haar nieuwe hobby: suppen. “Misschien heb je er wel eens van gehoord”, vertelt de boswachter. “Bij het suppen sta je op een SUP board en beweeg je jezelf voort door middel van een paddle. Aangezien je lekker buiten op het water bezig bent is het goed voor je gezondheid, maar vooral heel erg leuk om te doen! Wat het zo bijzonder maakt, is dat je op plekken komt waar je normaal gesproken niet zo makkelijk kunt komen. Er gaat een wereld voor je open. Dichtbevolkte rietkragen met vogeltjes en eenden die zich verstoppen als ik langskom. Kleine en grote vissen zie ik onder mij door zwemmen en vlak boven het water vliegen knalblauwe juffers. Mijn ‘sup-board’ is mijn drijvend natuur-kijk-platform geworden! Zondag ga ik een poging wagen om radio te maken vanaf mijn SUP plank.”

Vroeg op 5, zondag 22 juli om 6.00 uur op NPO Radio 5

‘Verborgen aanwezig deelt U mijn bestaan’

Ds. Michiel Vastenhout

In ‘Groot Nieuws’ een meditatie van dominee Michiel Vastenhout, predikant van de Hervormde gemeente in Eethen/Drongelen. Hij spreekt over Exodus 1:22-2:3 en Exodus 2:23-25.

God moves in a mysterious way’, luiden de eerste woorden van een gedicht van de Engelse dichter Wiliam Cowper. God gaat zijn ongekende gang. Mysterious. Óngekend. En langzaam maar zeker bleek niet alleen Gods gáng ongekend, maar verdween Hij voor velen definitief van het toneel. Hij speelt geen rol meer in hun leven. Niet als acteur, niet als regisseur, zelfs niet eens als souffleur.”

“Toch is dat niet de kant die Wiliam Cowper op wilde met zijn gedicht”, vervolgt Vastenhout. “Want: God moves! Hij gáát actief zijn gang. Zij het op een voor ons vaak verborgen wijze. De muziekgroep Sela geeft hier woorden aan in het bekende lied Ik zal er zijn. ‘Verborgen aanwezig deelt u mijn bestaan.’ Dat is iets dat in het tweede hoofdstuk van het fascinerende boek Exodus zichtbaar wordt. Heel subtiel wordt in dit hoofdstuk duidelijk gemaakt hoe God, in de achtergrond, inderdaad zijn ongekende gang gaat. Want in de voorgrond is Hij vooralsnog afwezig. Zijn naam wordt niet genoemd.” 

“In het begin van Exodus draait het om de vrouwen. Één van hen, een Israëlitische, baart een zoon. Dat betekent gevaar! (De farao had namelijk heel zijn volk het bevel gegeven om alle Hebreeuwse jongens die geboren werden in de Nijl te gooien.) De vrouw weigert de koning te gehoorzamen. Ze dient niet de koning, maar God. Geloven is de góede keuzes maken, omdat je vertrouwt op God. Drie maanden houdt ze de baby verborgen. En dan brengt ze hem toch naar de rivier. Ogenschijnlijk gehoorzamend aan de farao. Maar nee. Ze bouwt een ark. Zoals Noach, bouwt deze moeder een ark. Ze legt haar zoon erin en plaatst de ark tussen het riet.”

“God maakt zich intens kwetsbaar. Heel de voortgang van zijn missie, zijn plan tot redding van zijn wereld, verdicht zich tot een baby’tje in een ark. Maar juist door het zo te vertellen, laat de schrijver ons precies dát weten. Dat God hiermee te maken heeft. Dit kind gaat niet ten onder in het water. Dit kind gaat Mozes heten. ‘Uit het water gered’. Gods gang met zijn mensen verdicht zich in het leven van één enkele mens, een baby nog maar. Daarin is Hij verborgen aanwezig.”

“Eeuwen later kiest Hij opnieuw dat uiterst kwetsbare spoor. In Jezus. God was nooit de God van de grote gebaren. Van de niet mis te verstane signalen. Hij is er wel. Maar als de verborgene. Kwetsbaar. Risicovol. Want het had zomaar mis kunnen gaan! Lees het verhaal maar eens verder… En toch blijkt God in dit alles verborgen aanwezig. Door kleine mensen heen. Totdat we bij de slotscène komen in vers 23-25…”

“God wordt hier ter sprake gebracht. Hij was er al die tijd al bij. Maar hier treedt Hij als het ware uit de schaduw. Nu is het moment voor goddelijke actie daar. Niet dat Hij tot die tijd als een onbewogen heerser van een afstandje stond toe te kijken. Dat zou God zijn zoals er heden ten dage zo vaak over hem gesproken wordt. Mysterious. Maar zo is God niet. Hij hoort, gedenkt, ziet en ontfermt zich. Zijn heilsplan gaat het halen. Hoe kwetsbaar, hoe risicovol ook. Hij werkt door kleine mensen heen. Op weg naar zijn grote doel. Zo is onze God. Verborgen aanwezig deelt Hij ons bestaan.”

Groot Nieuws, zondag 22 juli om 8.00 uur op NPO Radio 5

"Kom zoals je bent"

Tabitha aan het werk in de kliniek 'Keru Yakaar'

“Jezus zei niet: ‘Kom bij mij en breng al je gebeden, al je aanbidding, al je geld, en hoe geweldig je bent’. Nee. Hij zei: ‘Kom bij mij, jij die vermoeid en belast bent. Kom met je haat, je woede, je eenzaamheid. Kom! Vind rust en laat je bevrijden.’ Anderen kunnen je vertellen dat je aan een bepaald beeld moet voldoen, maar God is anders. Kom zoals je bent! Zonder voorwaarden.”

Vol vuur preekt Jan Kieviet in zijn thuisgemeente: I.C.F. (International Christian Fellowship) in Rotterdam. Hij en zijn vrouw Tabitha zijn met verlof in Nederland. Ze wonen met hun gezin in Dakar (Senegal) waar ze als zendelingen werken. Tabitha als arts in de kliniek Keru Yakaar - ‘Huis van Hoop’ - waar ze ongeveer duizend patiënten per week zien. “We geven goede kwaliteit zorg maar er is ook ruimte om het geloof te delen. Soms kan dat heel direct met woorden, soms valt bijvoorbeeld onze compassie mensen op. Daar stellen ze dan vragen over. Zo fijn om mensen zorg én hoop te geven!”

Jan werkt als pastor. Hij traint onder andere jonge gelovigen en is betrokken bij het werk van Bernard Cissá. “Cissá is de enige evangelische zanger die in Senegal op de nationale televisie te zien is. Heel bijzonder in een land waar 95% van de mensen moslim is! Mensen in Senegal hongeren naar de waarheid en naar gerechtigheid.”

Deze uitzending van Zin, Zout & Zegen is de tweede van de zomerserie Zin, Zout & Zegen met Zendelingen. In deze serie gaan Petra de Joode en Yvonne Sprunken net als in de reguliere uitzendingen naar een kerk ergens in Nederland, maar nu spreken ze met zendelingen die hier op verlof zijn. 

Het zendingsechtpaar Jan en Tabitha Kieviet is naar Senegal uitgezonden door de CAMA. Hun thuisgemeente is de I.C.F. (‘International Christian Fellowship’) in Rotterdam, waar Koen Legemate de vaste voorganger is. Deze zondag spreekt Jan Kieviet. Hij wordt vertaald door Dorieke Hammink.

Zin, Zout & Zegen, zondag 22 juli om 19.00 uur op NPO Radio 5

‘Nog even zondag’ met Tynke van Schaik (hh)

Presentator Marleen Stelling

Na een burn-out stopte Tynke van Schaik als rechercheur bij de Amsterdamse recherche. Ze werd haptotherapeut. “Toen ik wegging bij de politie, ben ik tot geloof gekomen”, vertelt ze in ‘Nog even zondag’. “Van huis uit ben ik helemaal niet kerkelijk. Ik raakte actief bij een Evangelische gemeente en daar heb ik me laten dopen. Maar toen ik gedoopt was, zeiden ze dat ik weg moest bij mijn vrouw. Dat heb ik niet gedaan. Ik besloot weg te gaan bij de kerk, maar het geloof is gebleven. Ik ging zelf de Bijbel lezen. Dat hielp me om mijn geloof te verdiepen en af en toe bezoek ik weer een kerk. Mijn grote probleem als nieuwkomer blijft de taal in de kerk. Ik begrijp het vaak niet.”

Marleen Stelling spreekt met Tynke over haar werk, het geloof, de zondag en kerkelijke gebruiken waaraan Tynke maar niet kan wennen… 

Nog even zondag, zondag 22 juli om 22.00 uur op NPO Radio 5. De uitzending met Tynke van Schaik is eerder uitgezonden op 15 april 2018.