Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-radioprogramma brengt zendingswerk dichtbij

Zin, Zout & Zegen met zendelingen, vanaf zondag 15 juli, 19.00 uur, NPO Radio 5

13 juli 2018 in het dossier Pers

Evangeliseren een ver-van-je-bed-show? Absoluut niet, blijkt uit de zomerserie van het EO-radioprogramma ‘Zin, Zout & Zegen’. Zending begint dichtbij; in de eigen kerk. In zes speciale uitzendingen ontmoeten presentatoren Petra de Joode en Yvonne Sprunken zendelingen die even terug zijn op het Nederlandse nest. In hun eigen (Nederlandse) kerk spreken ze openhartig over hun werk op het zendingsveld, evangeliseren door woorden en daden en het leven in een andere cultuur.

Zin, Zout en Zegen - Yvonne Sprunken en Petra de Joode

“Alle zendelingen die we spreken zijn deze zomer een paar weken op verlof in Nederland”, vertelt De Joode. “Ze gaan op visite bij familie en vrienden, maar brengen ook een bezoek aan de kerk die hen uitzond en aan gemeenten die hen ondersteunen. Yvonne en ik gaan met de zendelingen mee naar de kerk. Na de dienst spreken we ze over hun werk en vragen we wat ze uit deze dienst meenemen naar huis.”

Lange adem
In de eerste zomeruitzending staan Maarten en Gerdien Blom centraal. Zij werden in 2013 door de Gereformeerde Zendingsbond (GZB) uitgezonden naar Albanië om in Mushqeta – een bergdorp ten zuiden van de hoofdstad Tirana - een gemeente op te zetten. De Hervormde Gemeente Nieuw-Loosdrecht steunt het werk van de familie Blom door onder andere gebed en een financiële bijdrage. In de plaatselijke Sijpekerk delen Maarten en Gerdien hun verhaal met Petra de Joode. “We willen de liefde van de Heer laten zien en tegelijk is dat een kwestie van lange adem. Na vier jaar heeft de eerste man zich nu laten dopen. Een wonder, omdat ze uit een generatie komen van liegen en geweld. Maar wanneer ze in Albanië een keuze voor de Heer maken, zijn de mensen heel leergierig. Ze zijn de hele week met geloof bezig en dragen dat ook uit.”

Geloofsverhalen
Het radioprogramma reist nog tot en met 19 augustus door Nederland, op zoek naar authentieke geloofsverhalen van zendingswerkers. In de volgende uitzendingen komen zendelingen uit onder andere Senegal, Ethiopië en Peru aan het woord. ‘Zin, Zout & Zegen’ is elke zondagavond tussen 19.00 en 20.00 uur te horen op NPO Radio 5.

Dit programma komt tot stand in samenwerking met de Protestantse Kerk in Nederland.

Bekijk video