Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Arjan Lock: “Behoud het hart van EO-programmering”

3 juli 2018 in het dossier Pers

De aangekondigde bezuinigingen van de NPO zijn als een mokerslag aangekomen bij de EO. Volgens directeur Arjan Lock wordt het hart uit de EO-programmering gesneden: “Juist in programma’s als De Kist, Adieu God, De Grote Bijbelquiz en Ik mis je doen we waar we als EO voor opgericht zijn: het gesprek voeren over religie en zingeving” .

“Ik geloof in het sterk onderscheidende geluid van de EO, ook in een tijd waarin het kerkbezoek afneemt. Dat wil namelijk niet zeggen dat mensen niet meer met zingeving en geloof bezig zijn. Uit het onderzoek God in Nederland uit 2016 blijkt dat zo’n driekwart van de Nederlanders nog steeds in God gelooft, of denkt dat er ‘iets’ is. Voor deze mensen is de EO ruim vijftig jaar geleden opgericht. Dit EO-geluid wordt bovendien ondersteund door honderdduizenden leden en donateurs. Dat kan en mag de NPO niet negeren.”

Gaan de plannen van de NPO door, dan daalt het budget met maar liefst tweederde ten opzichte van vorig jaar. Dat betekent dat programma’s als De VeranderingDe KistAdieu God?, De Grote Bijbelquiz en Ik mis je verdwijnen of worden gehalveerd. Ook zou de NPO-bijdrage voor de Nederland Zingt Dag en de EO-Jongerendag stoppen. 

Lock hoopt dat de beleidsmakers van de NPO hun plan herzien: “Deze plannen zijn een ramp voor de EO en tasten het fundament aan van alles waar we voor staan. Daar leggen we ons niet bij neer.”